Пропускане към основното съдържание

Ден на река Дунав 29 юни 2016

Реката за мен е източник на спокойствие. Обажавам да стоя на брега на Дунав независимо от сезона. Имам късмет да я виждам как тече всеки ден от своя прозорец и тази година за втори път в моя живот ще съм част от празника в нейна чест.
На 29 юни е подписана Конвенцията за опазване на река Дунав. Мисията на този ден е да привлече вниманието на хората към нейното опазване.
Река Дунав и прилежащите й територии са дом на множество животински и растителни видове. В нея плуват над 45 вида сладководна риба. Голям е броят на птиците край басейна.
Дунав преминава през 10 държави, събира води от още 9 и така свързва общо 19 държави и 81 милиона жители от Германия, Австрия, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна Гора, Румъния, България, Молдова, Украйна, Швейцария, Италия, Полша, Македония и Албания.  Тя е втората по големина река в Европа, има над 120 основни притока и заема над 817 000 кв.км.
Заедно можем да не замърсяваме с битови отпадъци речните корита, да ги почистваме и да се грижим за опазването на флората и фауната в прилежащите участъци. ( и не само там:)
В дунавските градове в България, ежегодно се организират различни инициативи по повод Деня на река Дунав. За пореден път празника в Козлодуй се отбелязва със съдействието на ДП "Радиоактивни отпадъци". В организацията са предвидени плаване с параход "Радецки", обновяване на изградения през 2015 г. алпинеум, различни игри и забавления за децата.
Мотото на кампанията тази година е "Бъди активен".

Източник на информация и брошура: Инфоцентър на ДП "Радиоактивни отпадъци"
Свързана публикация: Ден на река Дунав


Коментари

Популярни публикации от този блог

Портокалов пай без блат и глутен

Този портокалов пай е божествен! Мнооооого вкусен, ви казвам. И много лесен. Идеята за него взех от фейсбук страницата - Tasty Gluten Free Cooking.

Необходими продукти:

2 портокала; 3 яйца; 1 чаена чаша оризово брашно; 1 течна ванилия; 2 супени лъжици кокосово масло; ½ чаена чаша подсладител. Аз използвах кафява захар.



Обелвате портокалите и ги слагате да омекнат на пара. Когато са готови, ги пасирате. Добавяте към пюрето от портокали, разбити три яйца, оризовото брашно,кокосовото масло,ванилията и избрания подсладител. Отново пасирате до еднородна смес и изсипвате в подходящ за целта съд за печене. Аз пекох в застлана с хартия за печене керамична форма, на средна решетка, на 180° до медна коричка. Около 40 минути.

Това е. Имате чудесен ароматен портокалов сладкиш.


Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…