Ден на река Дунав 29 юни 2016

Реката за мен е източник на спокойствие. Обажавам да стоя на брега на Дунав независимо от сезона. Имам късмет да я виждам как тече всеки ден от своя прозорец и тази година за втори път в моя живот ще съм част от празника в нейна чест.
На 29 юни е подписана Конвенцията за опазване на река Дунав. Мисията на този ден е да привлече вниманието на хората към нейното опазване.
Река Дунав и прилежащите й територии са дом на множество животински и растителни видове. В нея плуват над 45 вида сладководна риба. Голям е броят на птиците край басейна.
Дунав преминава през 10 държави, събира води от още 9 и така свързва общо 19 държави и 81 милиона жители от Германия, Австрия, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна Гора, Румъния, България, Молдова, Украйна, Швейцария, Италия, Полша, Македония и Албания.  Тя е втората по големина река в Европа, има над 120 основни притока и заема над 817 000 кв.км.
Заедно можем да не замърсяваме с битови отпадъци речните корита, да ги почистваме и да се грижим за опазването на флората и фауната в прилежащите участъци. ( и не само там:)
В дунавските градове в България, ежегодно се организират различни инициативи по повод Деня на река Дунав. За пореден път празника в Козлодуй се отбелязва със съдействието на ДП "Радиоактивни отпадъци". В организацията са предвидени плаване с параход "Радецки", обновяване на изградения през 2015 г. алпинеум, различни игри и забавления за децата.
Мотото на кампанията тази година е "Бъди активен".

Източник на информация и брошура: Инфоцентър на ДП "Радиоактивни отпадъци"
Свързана публикация: Ден на река Дунав