Главоколянна поза и поза дръвче


За ползите от йогата може да се изпише много. Днес реших да ви запозная с тези, произтичащи от главоколянната поза и поза дърво.
Главоколянната поза оказва благоприятно въздействие върху всички вътрешни органи, подобрява перисталтиката, укрепва гръбначния стълб. Редовното практикуване допринася за по-добра стойка и облекчаване на болки в гърба и кръста (само след консултация със специалист). За страдащи от някакъв възпалителен процес - дискова херния, увеличен черен дроб/далак, колит, гастрит или подобни, както и сърдечни проблеми, асаната не се препоръчва.
Легнете по гръб. Вдишайте дълбоко и бавно, и вдигнете ръцете над главата. Тялото е изпънато. След това постепенно се изправяте в седнало положение и издишвате бавно.
Навеждате торса напред като се стараете да не сгъвате коленете. Краката трябва да са изпънати един до друг. С пръсти обхванете стъпалата и опрете чело в коленете. Целта е гръбнакът да е максимално изправен.
Останете така известно време като започнете от половин минута и постепенно го увеличавате.
Излезте от позата като бавно върнете тялото си в изходна позиция. Дишайте спокойно.
Поза Дърво е поза на баланса. Укрепва краката, тонизира ги, както и раменните мускули. Подобрява стойката.
Изпълнява се като от изправено положение, поставите едното стъпало в началото на вътрешната част на срещуположното бедро. Дланите се събират заедно в близост до гръдния кош в позиция Молитва. Вдишвайки ръцете се повдигат нагоре към тавана (в моя случай към небето;). Гърбът е напълно изправен.
Задържа се в позата, като дишането е дълбоко и равномерно.
Лично аз понякога предпочитам да държа ръцете си сключени в позиция Молитва на гърба си, докато изпълнявам тази поза. Обикновено след ката изпълня Слънчевия комплекс, продължавам с нея своята йога практика.
* Аз не съм нито йога инструктор, нито лекар, така че, ако имате някакви съмнения относно дали асаните са подходящи за вас, се консултирайте със съответния специалист.Разбрала съм  че йогата е добра за мен и пиша само от личния си опит.
Пожелавам ви приятна йога практика, мир в душите, светлина в умовете и любов в сърцата!
Жани