Пропускане към основното съдържание

Ревю: "С вкус на прясна лимонада", Мамен Санчес


Книга: "С вкус на прясна лимонада"
Автор: Мамен Санчес
Издателство в България: Хермес
Страници: 302
Корична цена: 14.95 лв.
Аз съм човек, който или ще крещи и ръкопляска от радостна еуфория, или ще се отдаде с дни на тиха и спокойна меланхолия. Не тъга. А мир, когато не ми се говори. Мир на душата. Спокойствие, което ме води по течението. Тихо наблюдение, което се "нарушава" единствено от детския смях, чуруликанията на птичките, плисъкът на вълните или звукът от съвсем слабото радио в съседната стая. "С дъх на прясна лимонада" притежава всичко от моята меланхолия и ето за това ми стана любима. Не тъга. А отделен от другите свят, в който се чува само собственото и това на любимите същества дишане. "С дъх на прясна лимонада" обрисува моето вярване, че никой не може да се докосне до твоята истина. Както ти я виждаш. Твоето си възприятие.
И колкото хора има навън. Толкова различни филми ще се играят. Толкова псевдо-истини ще се родят.
Така, журналистката Клара се опитва да разбере историята на Грета Бувиер - дама, живяла в друга епоха. Епоха застинала във времето. И каквото и да се каже. Няма да има значение. Нищо няма да се промени. Освен, може би колективната представа. А хората ще говорят винаги повече отколкото знаят. И винаги ще си мислят, че знаят много...
За Грета Бувиер се знае малко, а се коментира много. Историята на живота й се пренаписва от всеки докоснал се и до най-мъничка частичка от него. А обърканата Клара се опитва да различи истината от измислицата. А с нея и читателят.
Каквото и да е вярно, обаче, най-вярно от всичко си остава, че човек винаги действа от позицията на минал опит и преживявания.
И всеки път, когато човек е изправен пред някакво решение, той се изправя и пред самия себе си.
...
Стр. 86
" Току-що бе забелязала, че в Ню Йорк вали лимонада и ароматът на лимонови цветчета бавно се разпростира до Парк Авеню под формата на жълто въздушно течение."
Стр.214
"Виждаш ли, Кларита? Като йо-йо си. Аз те тласкам и ти се издигаш. Разтварям ръка и ти падаш."
Стр.215
" - Защото Габриел Инестроса е единственият мъж на земята, способен да направи с мен каквото си поиска. Той е като кукловод, а аз - негова марионетка, която се движи нагоре-надолу, подскача и пада, смее се и плаче по негова воля, винаги висяща на същата връв, колкото и време да минава и колкото и океани да ни делят."
Стр.297
" - И там, изправена, с вечната гардения на ревера и стъпките си на ранена гълъбица, щеше да царува великата Грета Бувиер със сребърната коса. Тиха, много тиха. С вдигната глава, изпълнена с достойнство, и горда, както само една светска дама умее да посреща бурите в живота. Със съзнанието, че няма вятър, колкото и силен да е той, способен да изтръгне корените й от земята."

Популярни публикации от този блог

Портокалов пай без блат и глутен

Този портокалов пай е божествен! Мнооооого вкусен, ви казвам. И много лесен. Идеята за него взех от фейсбук страницата - Tasty Gluten Free Cooking.

Необходими продукти:

2 портокала; 3 яйца; 1 чаена чаша оризово брашно; 1 течна ванилия; 2 супени лъжици кокосово масло; ½ чаена чаша подсладител. Аз използвах кафява захар.



Обелвате портокалите и ги слагате да омекнат на пара. Когато са готови, ги пасирате. Добавяте към пюрето от портокали, разбити три яйца, оризовото брашно,кокосовото масло,ванилията и избрания подсладител. Отново пасирате до еднородна смес и изсипвате в подходящ за целта съд за печене. Аз пекох в застлана с хартия за печене керамична форма, на средна решетка, на 180° до медна коричка. Около 40 минути.

Това е. Имате чудесен ароматен портокалов сладкиш.


Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед или друг подсладител; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок . Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да ги п…

Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.