Два вида козуначени кексчета


Необходими продукти за около 10-на козуначени кексчета (основна рецепта за козунак):

- 2 разбити яйца;
- 195 гр. разстопено краве масло;
- 1 и 1/2 ч.л.сол;
- 150 гр.захар;
- 80 мл.хладко краве мляко; 
- 485 гр.бяло брашно;
- 3 ч.л. мая

Шоколадовите кексчета се правят като към основната рецепта добавите 3 с.л. какао и есенция от ром.
За пълнежа - разстопявате на водна баня 300 гр. черен шоколад за готвене, който ще ви стигне и за глазура. И към двата варианта може да добавите ядки и стафиди, ако ви харесва.

Смесвате брашното, захарта и маята в голяма купа, разбърквате с дървена лъжица и добавяте солта (маята не трьбва да има пряко съприкосновение със солта).
Добавяте млякото и разбитите яйца и разбърквате отново. Върху работна повърхност месите около 10 минути, докато получите гладко еластично тесто. Сложете го в чиста купа, покрийте го с фолио или кърпа и оставете на топло да втаса за 2 часа докато удвои обема си.
Ако имате машина за хляб, слагате съставките в указаната последователност и включвате на режим "месене на тесто".

Печете във форми за мъфини или за суфле в предварително загрята фурна на 200° на средна решетка за време, колкото прецените според вашия уред. Ако ще слагате от шоколадовия пълнеж, първо поставяте малко от тестото във формичката (която можете да застелете и с хартия за печене), слагате малко от пълнежа и отгоре още от тестото. Глазирате след като извадите готовите кексета от фурната.

Желая ви вдъхновение в кухнята и вкусни сбъднати вълшебства!
Жани


Коментари