Пропускане към основното съдържание

Два вида козуначени кексчета


Необходими продукти за около 10-на козуначени кексчета (основна рецепта за козунак):

- 2 разбити яйца;
- 195 гр. разстопено краве масло;
- 1 и 1/2 ч.л.сол;
- 150 гр.захар;
- 80 мл.хладко краве мляко; 
- 485 гр.бяло брашно;
- 3 ч.л. мая

Шоколадовите кексчета се правят като към основната рецепта добавите 3 с.л. какао и есенция от ром.
За пълнежа - разстопявате на водна баня 300 гр. черен шоколад за готвене, който ще ви стигне и за глазура. И към двата варианта може да добавите ядки и стафиди, ако ви харесва.

Смесвате брашното, захарта и маята в голяма купа, разбърквате с дървена лъжица и добавяте солта (маята не трьбва да има пряко съприкосновение със солта).
Добавяте млякото и разбитите яйца и разбърквате отново. Върху работна повърхност месите около 10 минути, докато получите гладко еластично тесто. Сложете го в чиста купа, покрийте го с фолио или кърпа и оставете на топло да втаса за 2 часа докато удвои обема си.
Ако имате машина за хляб, слагате съставките в указаната последователност и включвате на режим "месене на тесто".

Печете във форми за мъфини или за суфле в предварително загрята фурна на 200° на средна решетка за време, колкото прецените според вашия уред. Ако ще слагате от шоколадовия пълнеж, първо поставяте малко от тестото във формичката (която можете да застелете и с хартия за печене), слагате малко от пълнежа и отгоре още от тестото. Глазирате след като извадите готовите кексета от фурната.

Желая ви вдъхновение в кухнята и вкусни сбъднати вълшебства!
Жани


Коментари

Популярни публикации от този блог

Портокалов пай без блат и глутен

Този портокалов пай е божествен! Мнооооого вкусен, ви казвам. И много лесен. Идеята за него взех от фейсбук страницата - Tasty Gluten Free Cooking.

Необходими продукти:

2 портокала; 3 яйца; 1 чаена чаша оризово брашно; 1 течна ванилия; 2 супени лъжици кокосово масло; ½ чаена чаша подсладител. Аз използвах кафява захар.



Обелвате портокалите и ги слагате да омекнат на пара. Когато са готови, ги пасирате. Добавяте към пюрето от портокали, разбити три яйца, оризовото брашно,кокосовото масло,ванилията и избрания подсладител. Отново пасирате до еднородна смес и изсипвате в подходящ за целта съд за печене. Аз пекох в застлана с хартия за печене керамична форма, на средна решетка, на 180° до медна коричка. Около 40 минути.

Това е. Имате чудесен ароматен портокалов сладкиш.


Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…