Телешко с резене, пъщърнак и каперси



Резенето има много имена - фенел, див копър, копрец, лъжлив копър....Познавам го от скоро, но бързо ми стана любим. За мен той е като сладък нежен лук, който не смъди на очите, докато го режете, а освен това е далеч по-свеж, дори когато се запържи. С него можете да готвите какво ли не - само за уикенда го ползвах два пъти:)
Ето първата много лесна рецепта:

Телешко с резене, пъщърнак и каперси

Необходими продукти:
- 400 гр.телешко;
- 1 резене;
- 1 пъщърнак;
- слънчогледово олио или краве масло;
- сол, черен пипер и босилек на вкус;
- 10-на цели скилидки чесън;
- 2-3 чаени лъжички каперси.

Знаете ли номера с буркана? Онзи, в който слагаш чесъна вътре, раздрусваш и чесънът се обелва. Е, работи:)
Та, нарежете месото на флейки, овкусете със сол, черен пипер и сушен босилек на вкус, и го сложете в тиган да се задуши заедно с чесъна за няколко минути в нагорещен тиган с малко мазнина /слънчогледово олио или краве масло/.
След това /или преди това/ запържете за кратко по отделно нарязаните на кръгчета резене и пъщърнак.
Загрейте фурната на 200°. На дъното на огнеупорен съд наредете първо резена, след това телешкото и отгоре пъщърнака. Накрая поръсете с 2-3 чаени лъжички каперси.
Първо печете под алуминиево фолио. Когато прецените, че яденето е сготвено, махнете фолиото и печете още 10-на минути до зачервяване на пъщърнака. Сложете върху него няколко парченца масълце, докато се пече.

Жани