Пропускане към основното съдържание

Бонбони от кондензирано мляко






На Сирни Заговезни се прави баница със сирене. Аз направих, разбира се....както всяка седмица. Трудно мога да си представя  закуска в почивни дни без това традиционно балканско печиво. Обичам нашата си кухня.
Но закъде без експерименти с чуждестранни рецепти. Особено в любимото ми сладкарство. Добре че отделям време за йога и плуване, че иначе ще го закъсам с това мое увлечение...Като малките деца все си мисля за торти, бонбони, шоколад, козунак...:)
Та, днес ще ви споделя една рецепта за много лесни бонбони. В линка, откъдето я взех казват, че са бразилски. Там ги правят на котлон. Аз ги направих като сложих сместта в хладилник да стегне.
Моят вариант за 10-12 бонбона:
- 300 мл.подсладено кондензирано мляко;
- 300 гр.кокосови стърготини;
- 1 ч.л.разстопено краве масло/може и кокосово;
- ванилия и сладкарски подправки на вкус. Аз ползвах смес от кардамон, карамфил, канела, анасон, индийско орехче. Една чаена лъжичка.
Обърквате всичко и оставяте в хладилник за 20-на минути. Като постегне, правите топчета, които овалвате в кокосови стърготини, настърган шоколад или какао. Вътре може да сложите по една ядка, например обелен суров бадем или лешник.
Това е:)
Желая ви прелестни дни! Направете си ги празнични! Всичките!
На Прошка искам прошка от всички, но най-вече от себе си. Да не се обвинявам за своето щастие, да си простя, че понякога съм пренебрегвала своите желания. Важно е човек първо да прости на себе си, да укроти егото си и след това да поиска опрощение от другите. Така ще даде и на тях. Това не е примирение, това е мир със себе си.
Не помня точно от кое Евангелие беше, но вярвам в това "да не съдя, за да не бъда съдена".
Жани

Коментари

Популярни публикации от този блог

Портокалов пай без блат и глутен

Този портокалов пай е божествен! Мнооооого вкусен, ви казвам. И много лесен. Идеята за него взех от фейсбук страницата - Tasty Gluten Free Cooking.

Необходими продукти:

2 портокала; 3 яйца; 1 чаена чаша оризово брашно; 1 течна ванилия; 2 супени лъжици кокосово масло; ½ чаена чаша подсладител. Аз използвах кафява захар.



Обелвате портокалите и ги слагате да омекнат на пара. Когато са готови, ги пасирате. Добавяте към пюрето от портокали, разбити три яйца, оризовото брашно,кокосовото масло,ванилията и избрания подсладител. Отново пасирате до еднородна смес и изсипвате в подходящ за целта съд за печене. Аз пекох в застлана с хартия за печене керамична форма, на средна решетка, на 180° до медна коричка. Около 40 минути.

Това е. Имате чудесен ароматен портокалов сладкиш.


Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…