Пропускане към основното съдържание

Публикации

Показват се публикации от Декември, 2015

...тук и сега♡

Ей така, рано рано в последния ден на прекрасната за мен, настояща все още година, ме е обхванало едно вдъхновение, което не ме пуска да се отдам още някой друг час на съня...мисля си как ми се ще слънцето да огрее хубаво частта на планината, в която съм, ама и че е твърде възможно да си даде почивка и че не е в негов стил да го прави толкова често и толкова силно, колкото ми се ще, по това време на годината по тези географски ширини...в случая Родопи:)
....и сега да не ви занимавам, че на мен лично ми става досадно като почнат с тия равносметки в днешния ден, ама няма как, за всеки човек неговата си история е от първостепенно значение, неговата си истина е изначална, и всеки като започне да разсъждава и да се обяснява (вкл.мен) и да се прехласва по един последен ден все едно на следващия ще свърши света и януари Земята спира да се върти...;);):)
Та, след като промених толкова много неща като местожителство и работа (на проста сметка две, ама всъщност много за няколко душ'и тук н…

Банички с киноа

Поредното лесно и вкусно постно предложение. Признавам си - откраднах идеята от една вегетарианска група във Фейсбук, където бяха показани подобни банички, но с ориз и моркови. Моят вариант е с една чаена чаша киноа, настъргана тиквичка, два настъргани моркова, две нарязани скилидки чесън и една шепа счукани орехи. Първо сварих киноата. Добавих сол и черен пипер на вкус и обърках с настърганите тиквичка и моркови, чесъна и орехите. Сложих и малко слънчогледово олио. Всяка баничка  също е намазана с него. Ползвах точените кори от Лидл. Обикновените.
Пекох докато не се зачервиха на 180°. Е това е:)
Жани

Да вярваш в Дядо Коледа

Знаете ли, аз вярвам в Дядо Коледа. Вярвам, че именно тук, на Земята има работилница за чудеса. От онези, които ангелите правят и често забравяме, че ги има. Вярвам, че има някой, който помага. Постоянно.
Че всеки има най-малко един ангел-хранител, който го напътства и единственото, което е нужно е да се вслушваме. И че тук ежеминутно се правят чудеса. Самият факт, че си се родил, си е едно своеобразно чудо.
...
Тези дни няколко пъти ми се наложи да изпращам книжни подаръци по Еконт. Обичам да ходя в техните офиси. Всеки пакет има някаква история. Някъде някой си е помислил за друг и му е изпратил нещо. Посветил му е част от мисилите си, времето си. В някои пакети има много любов. Особено в тези, които се изпращат между близките. Вчера видях опакована шейна и си помислих колко ли радост ще донесе тя на бъдещия си мъничък притежател. А днес един човек получи мултикукър. Колко ли вкусни гозби ще се сготвят на него и колко ли пъти ще се събира семейството да ги хапва заедно. Всеки чака…

Св.пророк Даниил 17 декември

Днес почитаме паметта на Свети пророк Данаил. Малко информация за светеца от pravoslavieto.com "Даниил - четвъртият от “големите” пророци (Исаия, Иеремия, Иезекиил, Даниил); произхождал от царски род и още като юноша бил отведен във Вавилон заедно с другите пленени иудеи. Надарен с прекрасни душевни и телесни качества, той изучил халдейския език и мъдрост и заедно с тримата си другари - Анания, Азария и Мисаил бил взет на служба при царския двор. Даниил изтълкувал на Навуходоносор неговите забележителни сънища; неведнъж се удостоил от Бога с видения, в които му били открити най-важни и забележителни свещени събития. При възкачването на Дария на престола той бил назначен за един от тримата управители на империята и по чудесен начин бил спасен от лъвовете, в чиято яма бил хвърлен за своята привързаност към вярата на отците (Дан. 6:10-24). Историята на неговия живот и на делата му е описана от самия него в свещената книга с неговото име. Светата Църква празнува паметта му на 17 дек…

Дал къри

Това е любимата ми рецепта за леща. Всъщност вкъщи само тази се приема.
Бях я прочела в една книга с индийски рецепти преди години и вече правя всичко според спомен и предпочитания. В интернет съм виждала различни варианти, но на мен най-ми хареса този от книгата.
Какво ви трябва:
- 1 чаена чаша леща - слънчогледово олио,
- няколко карамфилчета,
- 1 чаена лъжичка канела,
- 2 чаени лъжички смес къри,
- 1 нарязан на дребно морков,
- 1 нарязана на дребно люта чушка,
- 4-5 нарязани скилидки чесън,
- сол на вкус - 2-3 супени лъжици кетчуп или доматено пюре. Сварявате лещата и отцеждате. Посолявате на вкус.
В отделен съд запържвате за няколко минути карамфилчетата, канелата, моркова, чесъна, чушката и кърито. Обърквате всичко заедно с лещата и кетчупа/доматеното пюре и имате вече чудно ястие за обяд или вечеря. Ако ви идва в повече лютото, може да пропуснете чушката. Жани

Сурово веган брауни и сурови бонбони

Едно от нещата, които обожавам във вегетарианската кухня е, че повечето неща стават много бързо и лесно, и може да се консумира почти всичко в суров вид. Освен това може да импровизираш до безкрай в морето от разнообразие от продукти и комбинации.
Замисълът беше да направя торта. Получи се по-скоро сладкиш. Дооформих го като брауни и ми остана смес от блата, от която направих 13 чудесни сурови бонбона. Любими. Използвах следните неща.

За блата/бонбоните:

- 100 гр.сурово кашу,
- 100 гр. орехи,
- 100 гр.сурови лешници,
- 200 гр. суров белен слънчоглед,
- 3-4 нарязани на дребно сушени смокини,
- шепа сушени боровинки,
- шепа стафиди, -2-3 супени лъжици рожково брашно, - 2/3 чаена чаша разстопен мед,
- 4-5 супени лъжици фъстъчено масло/можи да се замени с тахан по избор/ Смилате ядките и сушените плодове с кухненски робот или блендер, добавяте рожкова, меда и тахана и обърквате добре. Може да се добави още канела, ванилия или други подправки по избор. За заливката:
- 300 гр. черен шокола…

"Моят бряг...още съм там" тръгва из България

Първите книжки "Моят бряг...още съм там" вече са надписани, опаковани и готови да попътуват из България, докато стигнат до своите получатели:)
Ако желаете да си поръчате от тях, може да го направите по имейл janipetrova@gmail.com. Може да си поръчате за вас или пък за подарък!
Ще ви бъдат изпратени с много любов♡
Мир в душите, светлина в умовете и любов в сърцата!
Жани

Бъдни вечер и Рождество Христово

"И Словото стана плът, и живя между нас..., и ние видяхме славата Му".
(Йоан 1:14) Много надежди възглага българина на Бъдни вечер, защото в него е надеждата в бъдното добро. Някога на този ден с трепет са очаквали раждането на Сина Божи. През вековете и годините до нас е стигнала традицията тази вечер да бъде желанието за добро бъдеще.
В началото на нашата ера римляните чествали празника Календе, на който принасяли жертви на боговете си, устройвали игри и угощения, разменяли си дарове и си пожелавали щастие.
Когато оформяло своята идеология и формирало своята празничност, християнството не можело да не се съобрази със съществуващите древни обичаи и религиозни нагласи. Затова църквата сляла старата Календа с Рождество Христово, за да утвърди чрез големия празник новите идеи и морал.
С думата Коледа нашият народ означава три неща: Рождество Христово, Нова година и месец декември. Етимологията на думата е свързана с това, че се коли прасе.
Празникът започва на 24 декември - Б…

Зеленчукова яхния

Днес ви представям основно ястие.

Яхния, в която може да сложите зеленчуците, които на вас ви харесват. Аз използвах:

- 2 шепи нарязани печурки,
- 2 кромид лука,
- 2 нарязани на кръгчета тиквички.
- 1 нарязана червена чушка,
- 1 шепа замразен зелен фасул,
- 2 нарязани моркова,
- 2-3 суп.лъжици доматено пюре,
- сол, черен пипер на вкус,
- слънчогледово олио. В началото задуших на по-силна степен гъбите, лука и морковите с олиото за около 10 минути, след това добавих останалите зеленчуци, пюрето и подправките, разбърках и оставих на тих огън за половин час. Отгоре поръсих с мащерка.
Обядът е готов;) Жани

Постни коледни меденки

Обичам простите неща в готвенето. Да става бързо и да не е сложна за изпълнение рецептата. Обичам да готвя, но обичам повече времето си да посвещавам на любимите си хора, да чета книга, да си почивам, когато имам възможност.
За това и тазгодишните ни коледни меденки са с малко съставки и лесни за оформяне. Все пак си пригответе 2-3 часа за печене, защото от посочените продукти стават над 200 бройки. Иначе всяка тава се пече не повече от 10 минути на 200°.
Вдъхновението дойде от Supichka. Какво ви е нужно:
- 3 чаени чаши брашно,
- 1 чаена чаша мед,
- 1 чаена чаша топла питейна вода,
- 1 кафяна лъжичка сода,
- канела и други сладкарски подправки на вкус. Аз използвах смес от карамфил, анасон, индийско орехче и джинджифил. Разбърквате меда във водата, докато се разтвори. В отделен съд пресявате брашното, добавяте содата и подправките, а накрая и медената вода.
Оформяте тесто, с което много лесно се работи. Нищо общо с масленото, което стандартно се използва за този вид сладки. Аз направ…

Зачатие на Пресвета Богородица от Света Анна 9 декември

Днес, 9 декември, Православната църква чества зачеването на Пресвета Богородица от Света Анна. Анна е смятана за покровителка на родилките и брака, бременните, девиците и вдовиците.Света Анна е сочена за майка на Богородица и баба на Исус Христос. Народът нарича този ден Анино зачатие. Освен с майчинството, празникът се свързва и с обръщането на слънцето на изток, към пролет, денят започва отново да расте (колкото просено зърно или колкото скок на тригодишен елен). Ражда се нещо ново, нова светлина, ново време, Нова година, нов късмет. Нощта срещу празника се смята за най-дългата в годината (по стар стил се е празнувал на 22 декември, денят на зимното слънцестоене). В Македония разказват, че на този ден 7 светии понасят слънцето на ръце и го „завъртат към пролет“.

Според неканоничното Протоевангелие на Яков Анна и нейният съпруг Йоаким са посетени от ангел , който им съобщава, че ще имат дете. Анна обещава да посвети детето си на служба на  Бог  и на тригодишна възраст Мария е отведен…

Шоколадова торта с вафлени кори и ядки

Още едно лесно и вкусно предложение. Лесна торта с шоколадов крем и вафлени кори. Последните се намират по щандовете с руски продукти. Нужни продукти за шоколадовия крем:
- 4 шоколада * 100 гр.,
- 100 гр. краве масло/може да го замените с кокосово,
- 3 суп.лъжици пудра захар. Разстопявате шоколадите на водна баня, а маслото разбивате със захарта. След това ги смесвате.
Върху една кора мажете от крема, поръсвате с ядки и стафиди, слагате следваща кора и така, докато свърши сместа. Аз използвах сурови кашу и орехи.
Слагате в хладилник да стегне за около час и имате вкусна вафлена торта с шоколадов крем или по-скоро огромна вафла във формата на торта:) Да ви е сладко! Импровизирайте! Жани

Най-вкусната и лесна сьомга

Днес е Никулден и по традиция се приготвя риба. Любимата ми е сьомга. Освен вкуса й, харесвам това, че се приготвя невероятно лесно.

Аз я приготвям по следния начин:

Слагам парче от 200 гр. в тиган с 50-на грама масло и сок от един портокал.
Когато се зачерви от едната страна, я обръщам. Става за около 10 минути. На снимката е украсена с мариновани аспержи и каперси. Добър апетит!

Киноа със зеленчуци

Ето, че и аз открих киноата. Веднъж я опитах и вече я обожавам. И се готви толкова лесно. За има-няма 15 минути.
Като за пръв път реших да я приготвя с китайски микс от замразени зеленчуци. Добавих и една шепа зелени бобчета.
Първо задуших зеленчуците в една лъжица слънчогледово олио и малко вода, след около десет минути добавих киноата. Обърках всичко със сол, черен пипер, червен пипер и къри на вкус. Долях около две чаши вода за пиене и оставих на тих огън, докато се разпука киноата. Аз ползвах 100 гр. Да ви е сладко!
Лесно, мнооого вкусно и идеално за вегетарианци и за коледните пости;) Жани

Ревю: "Забранява се неверието в съдбата", Мамен Санчес

Книга: "Забранява се неверието в съдбата"
Автор: Мамен Санчес
Издателство в България: Хермес
Страници: 287
Корична цена: 14.95 лв. Мамен Санчес е писателка, на която чета книга за втори път. В България я превежда писателката Ивинела Самуилова, чието творчество следя с интерес и знам, че през нейния поглед животът е низ от чудеса. "Забранява се неверието в съдбата" е точно това. Чудеса. Чудесата, случващи ни се всеки ден. Чудеса, които са пред теб и в теб. Сесилия Дуеняс е главната героиня в този роман. Разведена. Няма деца.
Животът й предлага възможност да ремонтира старата къща на баба си и дядо си, като я преобразува в "най-красивия пансион в света". Съдбата я среща със загадъчен мъж и няколко жени, които преобръщат представата й за подреденост.
В пансиона се забраняват страданията по причини, несъвместими със здравия разум; пъхането на носа в чужди работи; пиенето, пушенето и мъжете; забраняват се тайните и интригите....забранява се провалянето на жив…

Св. Николай Чудотворец. Никулден. 6 декември

Св. Николай се родил през втората половина на 3 в. в Патара, област Ликия, Мала Азия. Кръстен е на чичо си епископ Николай.
Житията на Св. Николай го представят като християнин по рождение. Чудесата го съпровождат още преди раждането му. В майчината утроба той винаги се ориентирал с краката на изток, а с главата на запад. Когато го кръщавали, сам се изправил на крака и престоял така три часа в чест на Св. Троица. Като бебе отказвал да суче в сряда и петък, за да спазва строг пост.
Светецът бил закрилник на изпадналите в беда, смирявал непокорните и поощрявал работливите.
За известно време светецът се поселил в един палестински манастир. Там Бог му се явил и му казал: "Николай, влез във всенародния подвиг, ако искаш да получиш от мене венец. Обърни се към людете, та в тебе да се прослави името ми!". И наистина, скоро след това бил избран за епископ на град Мир, област Ликия (оттук и името му Мир-ликийски).
По това време започнали страшни гонения на християните, които продълж…

Св.вмчк Варвара.Преп.Сава Освещени 4 и 5 декември

Паметта на Св. Варвара се отбелязва на 4 декември. Родена в Илиопол в семейство на знатен човек. Той я държал затворена от света в една кула и я възпитавал в езически дух. От малка Варвара наблюдавала природата и си мислела за нейния създател. Александрийски свещенник я посветил и кръстил в Христовата вяра. Тя започнала да я популяризира. Баща й се разгневил и я предал на управителя Марциан. Отрекъл се от нея. Измъчвали я, осъдили я на смърт, а баща й лично изпълнил присъдата. Същия ден той и Марциан били поразени от мълния.
Сега мощите на Св. Варвара почиват в Киев, но една частица от тях се намира в софийската черква "Св.Преображение".
Народът я почита като закрилница от болести и особено от шарката. На този ден жените избягват домашната работа. Приготвят обредни варива и ги подслаждат с мед. От тях раздават на децата, съседи и минувачи.
На следващия ден, 5 декември, се чества Св. Сава. Той бил син на богати родители от Кападокия. 18-годишен влязъл в манастир и се подстриг…

Таханови сурови бонбони

Когато ми се приядат бонбони, си ги приготвям. Толкова е лесно! Обикновено забърквам каквото имам в шкафа и хладилника.

За тези сурови бонбони използвах следните продукти: - 2-3 суп.лъжици сусамов тахан,
- 1 суп.лъжица брашно от рожков,
- 1/2 суп.лъжица мед,
- шепа сурови белени тиквени семки,
- 1 суп.лъжица кокосови стърготини и малко за овалване,
- 2-3 лъжици овесени ядки,
- шепа сушени червени боровинки. Всичко се обърква добре и се слага за 15-на минути в хладилник. След това се овалват в кокосовото брашно малки топчета и имате прекрасни вкусни бонбони:)
Импровизирайте! Жани
Подобни публикации:
Веган бисквитки в есенен следобед Житни бонбони с рожков  Сурови бонбони "Рафаело"

Стихосбирка "Моят бряг...още съм там"

Ето го и "Моят бряг...още съм там". Моята гордост. Моето второ книжно творение, посветено но всичко, което ме е вдъхновявало през последните две години. Сътворено с много любов.
"Моят бряг..." е моето пътуване в света на сбъднати и бленувани мечти.
...
А морето е сърцето♡Всеки, който желае да получи екземпляр с лично посвещение, моля да ми пише на janipetrova@gmail.com.Жани

Какъвто си се родил

Обичам промените. Тези, които те карат да се чувстваш жив и в движение. Промени като смяна на местоживеене и  позиция в работно място за мен са необходими да се случват на няколко години, защото моите душа и ум търсят развитие постоянно и не приемам застой. В същото време обичам и рутината и понякога възроптавам, когато се случи нещо, което да ми наруши установения режим. Обичам промяната, но си създавам ежедневни последователности, които ми носят спокойствие, а ако това спокойствие бъде нарушено ставам раздразнителна.
Знам и усещам всеки път, когато поискам със сърцето си, че животът е пълен с възможности. И всеки път щом го заявя на света под някаква форма, той ми поднася някакво приключение - най-често пътуване.
Да, такава съм аз. Често противоречива. За някои - трудноразбираема. Хем обичам промяната, хем установения ежедневен ред. Някак си съчетавам чувството за сигурност с желанието за непрестанно развитие. Така съм се родила. Най-вероятно.
Защо ми дойдоха всички тези мисли. Вр…