Пропускане към основното съдържание

Сурово веган брауни и сурови бонбони

Едно от нещата, които обожавам във вегетарианската кухня е, че повечето неща стават много бързо и лесно, и може да се консумира почти всичко в суров вид. Освен това може да импровизираш до безкрай в морето от разнообразие от продукти и комбинации.
Замисълът беше да направя торта. Получи се по-скоро сладкиш. Дооформих го като брауни и ми остана смес от блата, от която направих 13 чудесни сурови бонбона. Любими.
Използвах следните неща.

За блата/бонбоните:

- 100 гр.сурово кашу,
- 100 гр. орехи,
- 100 гр.сурови лешници,
- 200 гр. суров белен слънчоглед,
- 3-4 нарязани на дребно сушени смокини,
- шепа сушени боровинки,
- шепа стафиди,
-2-3 супени лъжици рожково брашно,
- 2/3 чаена чаша разстопен мед,
- 4-5 супени лъжици фъстъчено масло/можи да се замени с тахан по избор/
Смилате ядките и сушените плодове с кухненски робот или блендер, добавяте рожкова, меда и тахана и обърквате добре. Може да се добави още канела, ванилия или други подправки по избор.
За заливката:
- 300 гр. черен шоколад за готвене или равни части кокосово масло и какао.
Аз използвам този на Лидл (в него може да има глутен ) Много ми харесва и има силен аромат на какаово масло.
Разстилате във форма за торта сместа, заглаждате и оставяте в хладилник да стегне за около половин час. Аз използвах 2/3 от нея, тъй като ми се видя много за един ред сладкиш. От останалата част оформих прекрасни бонбонки, които също сложих да стегнат в хладилник. Заливката направих като разстопих на водна баня шоколада.
Това е. Лесно и много вкусно.

Жани

Коментари

  1. Жани,
    прекрасна е рецептата.Чудесно поднесена и снимана.
    Приятна предпразнична подготовка.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Много благодаря, Ели:) И на теб прекрасни предпразнични и празнични дни:)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Портокалов пай без блат и глутен

Този портокалов пай е божествен! Мнооооого вкусен, ви казвам. И много лесен. Идеята за него взех от фейсбук страницата - Tasty Gluten Free Cooking.

Необходими продукти:

2 портокала; 3 яйца; 1 чаена чаша оризово брашно; 1 течна ванилия; 2 супени лъжици кокосово масло; ½ чаена чаша подсладител. Аз използвах кафява захар.



Обелвате портокалите и ги слагате да омекнат на пара. Когато са готови, ги пасирате. Добавяте към пюрето от портокали, разбити три яйца, оризовото брашно,кокосовото масло,ванилията и избрания подсладител. Отново пасирате до еднородна смес и изсипвате в подходящ за целта съд за печене. Аз пекох в застлана с хартия за печене керамична форма, на средна решетка, на 180° до медна коричка. Около 40 минути.

Това е. Имате чудесен ароматен портокалов сладкиш.


Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…