Зачатие на Пресвета Богородица от Света Анна 9 декември

Днес, 9 декември, Православната църква чества зачеването на Пресвета Богородица от Света Анна. Анна е смятана за покровителка на родилките и брака, бременните, девиците и вдовиците.Света Анна е сочена за майка на Богородица и баба на Исус Христос. Народът нарича този ден Анино зачатие. Освен с майчинството, празникът се свързва и с обръщането на слънцето на изток, към пролет, денят започва отново да расте (колкото просено зърно или колкото скок на тригодишен елен). Ражда се нещо ново, нова светлина, ново време, Нова година, нов късмет. Нощта срещу празника се смята за най-дългата в годината (по стар стил се е празнувал на 22 декември, денят на зимното слънцестоене). В Македония разказват, че на този ден 7 светии понасят слънцето на ръце и го „завъртат към пролет“.

Според неканоничното Протоевангелие на Яков Анна и нейният съпруг Йоаким са посетени от ангел , който им съобщава, че ще имат дете. Анна обещава да посвети детето си на служба на  Бог  и на тригодишна възраст Мария е отведена във Втория храм. Историята е подобна на тази на Самуил, чиято майка също дълго време е бездетна и се нарича Ханна.
Източноправославната църква приема Света Анна още от 6 век, като тя и Йоаким са наричани Свети и праведни богоотци. Разказът на Протоевангелието на Яков е приет от Римокатолическата църква едва през13 век , като Анна е официално канонизирана през  1854 г.

Източник на информацията: Уикипедия

Тропар, глас 4

Днес оковите на безчадието се развързват,
защото Бог, като чу Иоаким и Анна, повече от надеждата,
явно им обеща да се роди Отроковицата, от която се роди Сам Неописаният,
Който, станал Човек, повели на ангелите да й викат:
радвай се, благодатна, Господ е с тебе.


 

Популярни публикации от този блог

Портокалов пай без блат и глутен

Безглутенови лимонови мъфини

Пай с квасена сметана