Пропускане към основното съдържание

Св. Николай Чудотворец. Никулден. 6 декември

Св. Николай се родил през втората половина на 3 в. в Патара, област Ликия, Мала Азия. Кръстен е на чичо си епископ Николай.
Житията на Св. Николай го представят като християнин по рождение. Чудесата го съпровождат още преди раждането му. В майчината утроба той винаги се ориентирал с краката на изток, а с главата на запад. Когато го кръщавали, сам се изправил на крака и престоял така три часа в чест на Св. Троица. Като бебе отказвал да суче в сряда и петък, за да спазва строг пост.
Светецът бил закрилник на изпадналите в беда, смирявал непокорните и поощрявал работливите.
За известно време светецът се поселил в един палестински манастир. Там Бог му се явил и му казал: "Николай, влез във всенародния подвиг, ако искаш да получиш от мене венец. Обърни се към людете, та в тебе да се прослави името ми!". И наистина, скоро след това бил избран за епископ на град Мир, област Ликия (оттук и името му Мир-ликийски).
По това време започнали страшни гонения на християните, които продължили 10 години. Така били наредили императорите Диоклетиан и Галерий. Само в град Никомидия, на Рождество Христово  в храма били изгорени 20 000 души. Това не попречило на Св. Николай да продължи делото си. Край на тези кървави събития сложил император Константин, който бил християнин. Църквата била обхваната от вътрешни раздори, появили се ереси. Затова император Константин през 325 г. свикал всички епископи на събор в гр. Никея. Събрали се 318 отци, сред които и Николай. Този събор е известен като Първи вселенски събор.
От житието на Св. Николай можем да научим как той помогнал на един разорен богаташ и го предпазил от престъпления, как укротил морска буря и възкресил удавник.
Християните във Византия силно почитали Св. Николай като повелител на моретата и океаните, подобно на стария езически бог Посейдон, и като повелител на търговците, подобно на бог Хермес.
Като духовен баща на Мир със своите молитви дарявал сила и живот на болните и угнетените. Народът го боготворял и започнал да го нарича Чудотворец. Св. Николай починал в дълбока старост в Мир през 342 г. През 1099 г. мощите му били пренесени в гр. Бари, Италия, където се намират и днес.
Народът празнува Св. Николай като повелител на моретата и покровител на моряците и рибарите. Той е герой на много народни предания, легенди и песни. За свой патрон го почитат търговците и банкерите. На Никулден всички ходят на църква на тържествена литургия.
По традиция на този ден се приготвя риба. На този ден, тези, които спазват коледния пост, могат да ядат от нея. Обикновено се избира шаран. Легендата гласи как веднъж Св.Николай плавал с лодката в морето, но силни вълни пропукали пода й. Св. Николай хванал с ръце един шаран и запушил с него пукнатината. Така спасил от удавяне спътниците си.
По традиция шаранът на този ден се приготвя цял с плънка от орехи, лук и стафиди.
Освен риба, за никулденската трапеза се омесват и специални никулденски колаци, украсени с образа на светеца или кораба му. Преди да започне угощението, рибата и колаците се прекадяват от най-възрастния. Част от храната се раздава за здраве. Трапезата не се вдига цял ден, а остава до късно през нощта на разположение на домакини и гости.
Източник на информацията: "Празници и обреди на българина", изд. ИК "ПАРНАС"
Снимка: internet
На този ден празнуват всички, които носят името Николай, Никола, Никол, Николина, Николета и производните им.
Да са живи и здрави имениците и техните близки!
Честит празник и на всички банкери, моряци, търговци и рибари!
Жани

Коментари

Популярни публикации от този блог

Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…

Чудни зеленчуково-гъбени кюфтенца

Уникални! Мнооооого вкусни и лесни!
За 10 -на кюфтенца са ви нужни:
- 2 големи картофа;
- 2 големи моркова;
- 2 шепи гъби. ИЗползвах шиитаке. Много ми харесват и в момента се продават на добра цена в Лидл.
- 4 разбити яйца;
- 3 супени лъжици царевично брашно;
- сол на вкус;
- олио за намазване.

Настъргвате картофите, морковите и гъбите на ренде или в кухненски робот. Отцеждате от водата. Добавяте яйцата, брашното и овкусявате. Разбърквате добре. Застелете с хартия за печене тавичка. Намаслете с олио. Оформете кюфтенца и печете в предварително загрята фурна на 180 °, до зачервяване.

Любима рецепта♡♡♡
Жани