Св. Николай Чудотворец. Никулден. 6 декември

Св. Николай се родил през втората половина на 3 в. в Патара, област Ликия, Мала Азия. Кръстен е на чичо си епископ Николай.
Житията на Св. Николай го представят като християнин по рождение. Чудесата го съпровождат още преди раждането му. В майчината утроба той винаги се ориентирал с краката на изток, а с главата на запад. Когато го кръщавали, сам се изправил на крака и престоял така три часа в чест на Св. Троица. Като бебе отказвал да суче в сряда и петък, за да спазва строг пост.
Светецът бил закрилник на изпадналите в беда, смирявал непокорните и поощрявал работливите.
За известно време светецът се поселил в един палестински манастир. Там Бог му се явил и му казал: "Николай, влез във всенародния подвиг, ако искаш да получиш от мене венец. Обърни се към людете, та в тебе да се прослави името ми!". И наистина, скоро след това бил избран за епископ на град Мир, област Ликия (оттук и името му Мир-ликийски).
По това време започнали страшни гонения на християните, които продължили 10 години. Така били наредили императорите Диоклетиан и Галерий. Само в град Никомидия, на Рождество Христово  в храма били изгорени 20 000 души. Това не попречило на Св. Николай да продължи делото си. Край на тези кървави събития сложил император Константин, който бил християнин. Църквата била обхваната от вътрешни раздори, появили се ереси. Затова император Константин през 325 г. свикал всички епископи на събор в гр. Никея. Събрали се 318 отци, сред които и Николай. Този събор е известен като Първи вселенски събор.
От житието на Св. Николай можем да научим как той помогнал на един разорен богаташ и го предпазил от престъпления, как укротил морска буря и възкресил удавник.
Християните във Византия силно почитали Св. Николай като повелител на моретата и океаните, подобно на стария езически бог Посейдон, и като повелител на търговците, подобно на бог Хермес.
Като духовен баща на Мир със своите молитви дарявал сила и живот на болните и угнетените. Народът го боготворял и започнал да го нарича Чудотворец. Св. Николай починал в дълбока старост в Мир през 342 г. През 1099 г. мощите му били пренесени в гр. Бари, Италия, където се намират и днес.
Народът празнува Св. Николай като повелител на моретата и покровител на моряците и рибарите. Той е герой на много народни предания, легенди и песни. За свой патрон го почитат търговците и банкерите. На Никулден всички ходят на църква на тържествена литургия.
По традиция на този ден се приготвя риба. На този ден, тези, които спазват коледния пост, могат да ядат от нея. Обикновено се избира шаран. Легендата гласи как веднъж Св.Николай плавал с лодката в морето, но силни вълни пропукали пода й. Св. Николай хванал с ръце един шаран и запушил с него пукнатината. Така спасил от удавяне спътниците си.
По традиция шаранът на този ден се приготвя цял с плънка от орехи, лук и стафиди.
Освен риба, за никулденската трапеза се омесват и специални никулденски колаци, украсени с образа на светеца или кораба му. Преди да започне угощението, рибата и колаците се прекадяват от най-възрастния. Част от храната се раздава за здраве. Трапезата не се вдига цял ден, а остава до късно през нощта на разположение на домакини и гости.
Източник на информацията: "Празници и обреди на българина", изд. ИК "ПАРНАС"
Снимка: internet
На този ден празнуват всички, които носят името Николай, Никола, Никол, Николина, Николета и производните им.
Да са живи и здрави имениците и техните близки!
Честит празник и на всички банкери, моряци, търговци и рибари!
Жани