Пропускане към основното съдържание

Св.вмчк Варвара.Преп.Сава Освещени 4 и 5 декември

Паметта на Св. Варвара се отбелязва на 4 декември. Родена в Илиопол в семейство на знатен човек. Той я държал затворена от света в една кула и я възпитавал в езически дух. От малка Варвара наблюдавала природата и си мислела за нейния създател. Александрийски свещенник я посветил и кръстил в Христовата вяра. Тя започнала да я популяризира. Баща й се разгневил и я предал на управителя Марциан. Отрекъл се от нея. Измъчвали я, осъдили я на смърт, а баща й лично изпълнил присъдата. Същия ден той и Марциан били поразени от мълния.
Сега мощите на Св. Варвара почиват в Киев, но една частица от тях се намира в софийската черква "Св.Преображение".
Народът я почита като закрилница от болести и особено от шарката. На този ден жените избягват домашната работа. Приготвят обредни варива и ги подслаждат с мед. От тях раздават на децата, съседи и минувачи.
На следващия ден, 5 декември, се чества Св. Сава. Той бил син на богати родители от Кападокия. 18-годишен влязъл в манастир и се подстригал за монах. Заминал за Палестина да се поклони на светите места и останал там 12 години. След това живял като отшелник в пустинята. След много години срещнал майка си, която след като овдовяла станала монахиня. След смъртта й Св. Сава построил много манастири и болници, както и две страноприемници. Ерусалимският патриарх в знак на признателност го поставил за духовен ръководителна отшелническите обители. Починал тихо на 94-годишна възраст през 533 г.
В българската традиция този празник се преплита и слива с дните на Св.Варвара и Св. Николай. Народът смята, че вечерта срещу Св. Сава се изравняват двете половини на денонощието, за това има и израз "Варвара равни, а Сава наддава".
На този ден се избягва да се пипат остри предмети.

Източник на информацията: "Празници и обреди на българина", изд.ИК "ПАРНАС"
Снимка: Варвара 
               Сава
 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…

Чудни зеленчуково-гъбени кюфтенца

Уникални! Мнооооого вкусни и лесни!
За 10 -на кюфтенца са ви нужни:
- 2 големи картофа;
- 2 големи моркова;
- 2 шепи гъби. ИЗползвах шиитаке. Много ми харесват и в момента се продават на добра цена в Лидл.
- 4 разбити яйца;
- 3 супени лъжици царевично брашно;
- сол на вкус;
- олио за намазване.

Настъргвате картофите, морковите и гъбите на ренде или в кухненски робот. Отцеждате от водата. Добавяте яйцата, брашното и овкусявате. Разбърквате добре. Застелете с хартия за печене тавичка. Намаслете с олио. Оформете кюфтенца и печете в предварително загрята фурна на 180 °, до зачервяване.

Любима рецепта♡♡♡
Жани