Св.вмчк Варвара.Преп.Сава Освещени 4 и 5 декември

Паметта на Св. Варвара се отбелязва на 4 декември. Родена в Илиопол в семейство на знатен човек. Той я държал затворена от света в една кула и я възпитавал в езически дух. От малка Варвара наблюдавала природата и си мислела за нейния създател. Александрийски свещенник я посветил и кръстил в Христовата вяра. Тя започнала да я популяризира. Баща й се разгневил и я предал на управителя Марциан. Отрекъл се от нея. Измъчвали я, осъдили я на смърт, а баща й лично изпълнил присъдата. Същия ден той и Марциан били поразени от мълния.
Сега мощите на Св. Варвара почиват в Киев, но една частица от тях се намира в софийската черква "Св.Преображение".
Народът я почита като закрилница от болести и особено от шарката. На този ден жените избягват домашната работа. Приготвят обредни варива и ги подслаждат с мед. От тях раздават на децата, съседи и минувачи.
На следващия ден, 5 декември, се чества Св. Сава. Той бил син на богати родители от Кападокия. 18-годишен влязъл в манастир и се подстригал за монах. Заминал за Палестина да се поклони на светите места и останал там 12 години. След това живял като отшелник в пустинята. След много години срещнал майка си, която след като овдовяла станала монахиня. След смъртта й Св. Сава построил много манастири и болници, както и две страноприемници. Ерусалимският патриарх в знак на признателност го поставил за духовен ръководителна отшелническите обители. Починал тихо на 94-годишна възраст през 533 г.
В българската традиция този празник се преплита и слива с дните на Св.Варвара и Св. Николай. Народът смята, че вечерта срещу Св. Сава се изравняват двете половини на денонощието, за това има и израз "Варвара равни, а Сава наддава".
На този ден се избягва да се пипат остри предмети.

Източник на информацията: "Празници и обреди на българина", изд.ИК "ПАРНАС"
Снимка: Варвара 
               Сава