Пропускане към основното съдържание

Домашен течен шоколад и малко думи за палмовото масло

Знаете, избягвам да купувам пакетирани десерти и всякакви соленки, крекери и пр. За мен те са вредни с това, че са пълни с безброй ненужни за организма консерванти и допълнителни захари и мазнини. Въпреки, че си правя шоколад, понякога си купувам, защото много обичам, но започна ли да чета, се замислям сериозно:"Това наистина ли ми е нужно?"

Онзи ден ми се прияде палачинка с течен шоколад. Последният път, когато си купих палачинка, се замислих сериозно и над хигиенността на продуктите и начина им на заготовка. Та, ето ме в кухнята вече повече от два часа, обръщаща палачинка след палачинка:)
Толкова по-вкусни:)

А за шоколада - с моя мъж пазарувахме и си харесах едно бурканче. В последствие, обаче го върнах на рафта и си казах, че тялото ми не е за един ден. Разбирате ли, в момента, в който започнем да се ценим, започваме да виждаме света по друг начин. От отношенията ни с околните до храната. Дори и само за един шоколад.

Моята си рецепта за домашния шоколад съм публикувала, мисля вече два пъти. Тази е по-различна с това, че този път НЕ добавих кокосови стърготини и той стана течен. Много обичам орехи и му добавих една шепа.

И така с три-четири супени лъжици тахан, една чаена лъжица разтопен мед, една супена лъжица кокосово масло, супена лъжица и половина брашно от рожков (или какао) и шепа орехи, получих чудно бурканче с вкусен суров течен шоколад.


А ето и линк с малко информация защо не е добре да се купуват продукти с палмово масло, което изобилства в хранителната промишленост. Почти във всеки шоколад, почти във всяка една пакетирана храна, в адаптираните млека за кърмачета, дори, присъства палмовото масло. За вредата за човешкия организъм е спорна темата. Но за хабитата на орангутаните, шимпанзетата и други видове маймуни е еднозначна: тяхната естествена среда е силно застрашена, поради изсичането на горите за производство на палмово масло.
Нека бъдем по-отговорни и информирани в изборите, които правим.

Жани

Коментари

Популярни публикации от този блог

Портокалов пай без блат и глутен

Този портокалов пай е божествен! Мнооооого вкусен, ви казвам. И много лесен. Идеята за него взех от фейсбук страницата - Tasty Gluten Free Cooking.

Необходими продукти:

2 портокала; 3 яйца; 1 чаена чаша оризово брашно; 1 течна ванилия; 2 супени лъжици кокосово масло; ½ чаена чаша подсладител. Аз използвах кафява захар.



Обелвате портокалите и ги слагате да омекнат на пара. Когато са готови, ги пасирате. Добавяте към пюрето от портокали, разбити три яйца, оризовото брашно,кокосовото масло,ванилията и избрания подсладител. Отново пасирате до еднородна смес и изсипвате в подходящ за целта съд за печене. Аз пекох в застлана с хартия за печене керамична форма, на средна решетка, на 180° до медна коричка. Около 40 минути.

Това е. Имате чудесен ароматен портокалов сладкиш.


Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…