Домашен течен шоколад и малко думи за палмовото масло

Знаете, избягвам да купувам пакетирани десерти и всякакви соленки, крекери и пр. За мен те са вредни с това, че са пълни с безброй ненужни за организма консерванти и допълнителни захари и мазнини. Въпреки, че си правя шоколад, понякога си купувам, защото много обичам, но започна ли да чета, се замислям сериозно:"Това наистина ли ми е нужно?"

Онзи ден ми се прияде палачинка с течен шоколад. Последният път, когато си купих палачинка, се замислих сериозно и над хигиенността на продуктите и начина им на заготовка. Та, ето ме в кухнята вече повече от два часа, обръщаща палачинка след палачинка:)
Толкова по-вкусни:)

А за шоколада - с моя мъж пазарувахме и си харесах едно бурканче. В последствие, обаче го върнах на рафта и си казах, че тялото ми не е за един ден. Разбирате ли, в момента, в който започнем да се ценим, започваме да виждаме света по друг начин. От отношенията ни с околните до храната. Дори и само за един шоколад.

Моята си рецепта за домашния шоколад съм публикувала, мисля вече два пъти. Тази е по-различна с това, че този път НЕ добавих кокосови стърготини и той стана течен. Много обичам орехи и му добавих една шепа.

И така с три-четири супени лъжици тахан, една чаена лъжица разтопен мед, една супена лъжица кокосово масло, супена лъжица и половина брашно от рожков (или какао) и шепа орехи, получих чудно бурканче с вкусен суров течен шоколад.


А ето и линк с малко информация защо не е добре да се купуват продукти с палмово масло, което изобилства в хранителната промишленост. Почти във всеки шоколад, почти във всяка една пакетирана храна, в адаптираните млека за кърмачета, дори, присъства палмовото масло. За вредата за човешкия организъм е спорна темата. Но за хабитата на орангутаните, шимпанзетата и други видове маймуни е еднозначна: тяхната естествена среда е силно застрашена, поради изсичането на горите за производство на палмово масло.
Нека бъдем по-отговорни и информирани в изборите, които правим.

Жани