Събор на Св.Архангел Михаил и другите безплътни сили. Архангеловден. 8 ноември

На 8 ноември Православната църква почита паметта на Св. Архангел Михаил - Архистратег на цялото небесно войнство от ангели. Архангеловата закрила е необходима на християните в духовно-нравствения живот и в борбата с изкушенията и злото. Като вожд на небесните сили, св. Архангел Михаил е покровител и на земните стратези - полицаите.
След тържествената служба в църква започват гостуванията у имениците. В много къщи се коли курбан за светеца. Правят се обредни хлябове, чиято пластика е почти еднаква с тази на хлябовете за поминалните обреди.
На много места се организират селски сборове, правят се служби за здраве. Представата за св. Рангел - душевадник, който взима душите на хората, определя и спазването на Рангелова задушница, която е от най-големите през годината.
Около Архангеловден са Вълчите празници, които се тачат за предпазвяне на хората и стоката им от вълци. Те са три, седем или девет дни. В някои райони се смятат от св. Мина (11 ноември), в други - веднага след Архангеловден, в трети - от 1 ноемви.
През този период жените не работят почти нищо. Не предат, не тъкат, не плетат. Вярва се, че ако не се спазва тази забрана, вълците ще изядат овцете.
Източник на текста: "Празници и обреди на българина", изд. ИК "ПАРНАС"
Архангел Михаил е може би най-познатият сред архангелите. Той бива представян като вожд на небесните сили и борец срещу духовете на тъмнината. Изобразява се винаги с меч от светлина. С него той чисти бесовете и ни предпазва от злополуки и произшествия. Достатъчно е само да го повикаме и визуализираме. Но нищо не се получава, ако нямаме непоколебима вяра в това, че ни помага. Православната Църква вярва, че всеки има свой ангел-пазител, който го напътства в добрите дела. Църквата признава седем архангела, всички от които се считат за пазители на хората.
1. Михаил
2. Гавраил
3. Рафаил
4. Уриил
5. Салатиил
6. Йехудиил
7. Варахиил
На този ден имен ден празнуват всички носещи имената Михаил, Михаел, Михаела, Микаел, Микаела, Ангел, Ангелина, Рангел, Габриел, Габриела, Рафаел, Рафаела и производните им.
Да са живи и здрави имениците и техните близки!
И нека се помолим на своите ангели-пазители да ни закрилят и напътстват със светлината си!
Източник на снимката:petardunov.bg
Свързани статии: