Веган бисквитки в есенен следобед

Не знам защо, но именно през есента ми се прияждат повече здравословни и прости неща, започвам да се ровя по сайтове за вдъхновения и да хрупам повече плодове. А цяло лято, къде блях?
Добре, че ранната есен предлага изобилие от дарове - кестени, тикви, круши, ябълки, дюли, райски ябълки, чуден праз, свежи орехи....
Днес ще ви представя едно вдъхновение за печени веган бисквитки с "каквото има в шкафа", както казва прекрасната Таня Касабова-Христова, от чийто фейсбук профил почерпих идеята.
В моя шкаф намерих и изсипах в една купа:
- 400 гр. овесени ядки,
- 1 шепа стафиди,
- малко орехи,
- 1- 2 ч.л. сусам,
- 1- 2 с.л. сусамов/слънчогледов тахан,
- 2- 3 с.л. белен слънчоглед,
- 2 ч.л. канела,
- 2 с.л. кокосови стърготини.
Всичко това се залива с една топла чаена чаша чай и се обърква. Ако ви се струва суха сместа, добавете още малко чай, но не прекалявайте, за да не се скашка.
Аз имах запарен липов, подсладен с мед.
С една супена лъжица разпределяте отделни курабийки в тава, застлана с хартия за печене. Пекох ги на 150° с обдухване за 20-на минути. Трябва да станат твърди, но да си знаете, че стафидите лесно може да изгорят.
И така - да ви е сладко!
Много ми харесват тези бисквитки и мисля честичко да си ги правя. Толкова просто и прекрасно!
А това в кутията на снимката е плодова захар:)
Желая ви вдъхновен ден:)
Жани

Коментари