Пропускане към основното съдържание

Веган бисквитки в есенен следобед

Не знам защо, но именно през есента ми се прияждат повече здравословни и прости неща, започвам да се ровя по сайтове за вдъхновения и да хрупам повече плодове. А цяло лято, къде блях?
Добре, че ранната есен предлага изобилие от дарове - кестени, тикви, круши, ябълки, дюли, райски ябълки, чуден праз, свежи орехи....
Днес ще ви представя едно вдъхновение за печени веган бисквитки с "каквото има в шкафа", както казва прекрасната Таня Касабова-Христова, от чийто фейсбук профил почерпих идеята.
В моя шкаф намерих и изсипах в една купа:
- 400 гр. овесени ядки,
- 1 шепа стафиди,
- малко орехи,
- 1- 2 ч.л. сусам,
- 1- 2 с.л. сусамов/слънчогледов тахан,
- 2- 3 с.л. белен слънчоглед,
- 2 ч.л. канела,
- 2 с.л. кокосови стърготини.
Всичко това се залива с една топла чаена чаша чай и се обърква. Ако ви се струва суха сместа, добавете още малко чай, но не прекалявайте, за да не се скашка.
Аз имах запарен липов, подсладен с мед.
С една супена лъжица разпределяте отделни курабийки в тава, застлана с хартия за печене. Пекох ги на 150° с обдухване за 20-на минути. Трябва да станат твърди, но да си знаете, че стафидите лесно може да изгорят.
И така - да ви е сладко!
Много ми харесват тези бисквитки и мисля честичко да си ги правя. Толкова просто и прекрасно!
А това в кутията на снимката е плодова захар:)
Желая ви вдъхновен ден:)
Жани

Коментари

Популярни публикации от този блог

Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…

Чудни зеленчуково-гъбени кюфтенца

Уникални! Мнооооого вкусни и лесни!
За 10 -на кюфтенца са ви нужни:
- 2 големи картофа;
- 2 големи моркова;
- 2 шепи гъби. ИЗползвах шиитаке. Много ми харесват и в момента се продават на добра цена в Лидл.
- 4 разбити яйца;
- 3 супени лъжици царевично брашно;
- сол на вкус;
- олио за намазване.

Настъргвате картофите, морковите и гъбите на ренде или в кухненски робот. Отцеждате от водата. Добавяте яйцата, брашното и овкусявате. Разбърквате добре. Застелете с хартия за печене тавичка. Намаслете с олио. Оформете кюфтенца и печете в предварително загрята фурна на 180 °, до зачервяване.

Любима рецепта♡♡♡
Жани