Пропускане към основното съдържание

Канелени и шоколадови кексчета в есенна неделя ☆

Тази сутрин, след едночасовото ми напоследък редовно плуване, шофирайки на път към вкъщи и гледайки намусения есенен ден навън, си напомних, че времето вътре в нас зависи само и единствено от нашия избор. Независимо, че е мрачно, независимо, че хората постоянно казват неща на другите без да се замислят за влиянието си, сами сме отговорни за това как се чувстваме.
Та, днес вали и се мръщи, небето е цялото побеляло, и какво по-добро решение от това да си останеш вкъщи, да се сгушиш до любимите същества, да нагрееш печката, да забъркаш нещо вкусно, да запариш чай, да си направиш кафе и да почетеш от хубава книга.
И в този ред на мисли, ми се приядоха кексчета. Напоследък много ми харесват тези, които продават в Лидл. Пухкави и шоколадови. Но пак не мога да съм сигурна какви подобрители на вкуса влагат и нали си знаете, казах си, че моите ще станат още по-вкусни. Реших да подобря основната си рецепта за ваниловите мъфини и малко да вкарам коледен привкус.
Та така, направих една доза с шоколад. Добавих три лъжици какао, настъргана лимонова кора и от домашния ми шоколад - рецептата ето тук. Много ще отива есенция от ром, но не намерих в провизиите си.
За канелените вместо ванилия сложих две чаени лъжички канела, отново настъргана лимонова кора и две супени лъжици кокосови стърготини.
Фантазия!
Кафето стана още по-ароматно и вкусно с тях.
Желая ви вдъхновен и усмихнат есенен ден, а основната рецепта за ваниловите кексчета, четете като отворите линка от текста с различен цвят по-горе.
Жани

Коментари

  1. Ах, как ми се плува и на мен...о нямам време, нямам и къде наблизо, пък и цената ми е солена...:((
    Кексчетата ти ми се усладиха от екрана, тези на Лидл не съм опитвала и не се сещам - единични ли са или пакетирани? Наскоро не съм забърквала, трябва да де поправя.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, Весе:) Кексчетата в Лидл са от пекарната им. Продават ги единично ...някъде при поничките и кроасаните ги слагат.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Портокалов пай без блат и глутен

Този портокалов пай е божествен! Мнооооого вкусен, ви казвам. И много лесен. Идеята за него взех от фейсбук страницата - Tasty Gluten Free Cooking.

Необходими продукти:

2 портокала; 3 яйца; 1 чаена чаша оризово брашно; 1 течна ванилия; 2 супени лъжици кокосово масло; ½ чаена чаша подсладител. Аз използвах кафява захар.



Обелвате портокалите и ги слагате да омекнат на пара. Когато са готови, ги пасирате. Добавяте към пюрето от портокали, разбити три яйца, оризовото брашно,кокосовото масло,ванилията и избрания подсладител. Отново пасирате до еднородна смес и изсипвате в подходящ за целта съд за печене. Аз пекох в застлана с хартия за печене керамична форма, на средна решетка, на 180° до медна коричка. Около 40 минути.

Това е. Имате чудесен ароматен портокалов сладкиш.


Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…