Пропускане към основното съдържание

Баница с ябълки за Димитровден. 26 октомври

Най-големият неподвижен църковен празник през октомври е този на Св. Димитър Солунски. Роден е през 3 в. в Солун. Много млад става управител на града. Ревностен разпространител на Християнството, той е затворен в тъмница. По това време християните в Солун били гонени от местния военачалник Лий. Императорът заповядал Димитър да бъде посечен с меч. От тялото на св. Димитър потекло чудотворно миро, понеже бил благословен от бога. За това православната църква го нарича Мироточник и го възпява. Иконографските изображения на светеца и на св. Георги са близки. Разликата е в това, че св. Димитър с копието си убива военачалника Лий, а св. Георги - змея.
Този есенен празник се тачи особено силно в Гърция, тъй като мощите на светеца се намират в Солун, в църквата "Св. Димитър". Почитта му у нас се засилва при освещаването на храма в негова чест в Търново, когато братята Асен и Петър провъзгласяват II българско царство през 1185 г.
В представите на народа "Св.Георги лято носи, а св. Дивитър - зима". Сега свършва традиционният период, за който се наемат овчари и ратаи и стават разплащанията. Затова Димитровден е известен и като Разпус. На много места се правят курбани и сборове. В съботния ден преди празника се спазва Димитровската задушница.
На традизионната трапеза задължително има ракия, вино и празнични ястия - курцан от овче месо, яхния от петел, щрудел с ябълки.
Източник на текста: "Празници и обреси на българина", изд. ИК "ПАРНАС"
И така, за празника на св. Димитър, реших да направя баница с ябълки. Рецептата за щрудела взаимствах от съответната книга "Празници и обреди на българина", но нали знаете - всичко си правя по моя си начин:)
Необходимите продукти за рецептата, която следвах са:
- 1 пакет кори за баница;
- 5-6 обелени, изчистени и рендосани ябълки;
- 1 ч.чаша захар ( аз ползвах фруктова );
- 200 гр. орехи;
- 2 ч.лъжички канела;
- 4 препечени филийки или ако имате готов сухар;
- олио за намазване.
Подготвяте ябълките, смилате орехите заедно с препечените филийки/сухарите, и ги прибавяте със захарта и канелата към тях. Намазвате с олио или разстопено масло кората, разпределяте в по-късата част от сместа и завивате на руло като захващате по две кори. Нареждате в намаслена тавичка. Печете баницата на 180° докато не се зачерви.
Да ви е сладко и да ви е весел празника!
Честит имен ден на имениците и нека те и близките им бъдат здрави и благословени!
Божана

Коментари

  1. Посещавала съм черквата на светията в Солун. Интересно инфо си представила.
    Жани, спазила си традицията с рецептата. Аз тази година май се отнесох и не успях, но ден-два преди това по случайност правих щрудел:)
    Грабвам си сега парче и от твоята баничка!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Портокалов пай без блат и глутен

Този портокалов пай е божествен! Мнооооого вкусен, ви казвам. И много лесен. Идеята за него взех от фейсбук страницата - Tasty Gluten Free Cooking.

Необходими продукти:

2 портокала; 3 яйца; 1 чаена чаша оризово брашно; 1 течна ванилия; 2 супени лъжици кокосово масло; ½ чаена чаша подсладител. Аз използвах кафява захар.



Обелвате портокалите и ги слагате да омекнат на пара. Когато са готови, ги пасирате. Добавяте към пюрето от портокали, разбити три яйца, оризовото брашно,кокосовото масло,ванилията и избрания подсладител. Отново пасирате до еднородна смес и изсипвате в подходящ за целта съд за печене. Аз пекох в застлана с хартия за печене керамична форма, на средна решетка, на 180° до медна коричка. Около 40 минути.

Това е. Имате чудесен ароматен портокалов сладкиш.


Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…