Баница с ябълки за Димитровден. 26 октомври

Най-големият неподвижен църковен празник през октомври е този на Св. Димитър Солунски. Роден е през 3 в. в Солун. Много млад става управител на града. Ревностен разпространител на Християнството, той е затворен в тъмница. По това време християните в Солун били гонени от местния военачалник Лий. Императорът заповядал Димитър да бъде посечен с меч. От тялото на св. Димитър потекло чудотворно миро, понеже бил благословен от бога. За това православната църква го нарича Мироточник и го възпява. Иконографските изображения на светеца и на св. Георги са близки. Разликата е в това, че св. Димитър с копието си убива военачалника Лий, а св. Георги - змея.
Този есенен празник се тачи особено силно в Гърция, тъй като мощите на светеца се намират в Солун, в църквата "Св. Димитър". Почитта му у нас се засилва при освещаването на храма в негова чест в Търново, когато братята Асен и Петър провъзгласяват II българско царство през 1185 г.
В представите на народа "Св.Георги лято носи, а св. Дивитър - зима". Сега свършва традиционният период, за който се наемат овчари и ратаи и стават разплащанията. Затова Димитровден е известен и като Разпус. На много места се правят курбани и сборове. В съботния ден преди празника се спазва Димитровската задушница.
На традизионната трапеза задължително има ракия, вино и празнични ястия - курцан от овче месо, яхния от петел, щрудел с ябълки.
Източник на текста: "Празници и обреси на българина", изд. ИК "ПАРНАС"
И така, за празника на св. Димитър, реших да направя баница с ябълки. Рецептата за щрудела взаимствах от съответната книга "Празници и обреди на българина", но нали знаете - всичко си правя по моя си начин:)
Необходимите продукти за рецептата, която следвах са:
- 1 пакет кори за баница;
- 5-6 обелени, изчистени и рендосани ябълки;
- 1 ч.чаша захар ;
- 200 гр. орехи;
- 2 ч.лъжички канела;
- 4 препечени филийки или ако имате готов сухар;
- олио за намазване.
Подготвяте ябълките, смилате орехите заедно с препечените филийки/сухарите, и ги прибавяте със захарта и канелата към тях. Намазвате с олио или разстопено масло кората, разпределяте в по-късата част от сместа и завивате на руло като захващате по две кори. Нареждате в намаслена тавичка. Печете баницата на 180° докато не се зачерви.
Да ви е сладко и да ви е весел празника!
Честит имен ден на имениците и нека те и близките им бъдат здрави и благословени!
Божана