Пропускане към основното съдържание

Света преп.Параскева /Петка/.ПЕТКОВДЕН -14 октомври

Света Петка или Параскева, наричана Българска, както и Търновска и Епиватска, е българска отшелница от XI в. Родена е в Епиват на Мраморно море. Родителите й били българи - християни, а брат й достигнал до архиерейски сан. Тя от малка проявявала интерес към монашеството.
Когато родителите й починали, раздала наследството си на бедните и отишла в Ираклия, където прекарала пет години в пост и молитви. После заминала за Палестина, поклонила се на светите места в Ерусалим и се заселила в Йорданската пустиня. До дълбока старост живяла тук сама в пек и студ, хранела се само с трева. Веднъж глас от небето й казал да се прибере в родната земя, за да остави тялото си в нея, а душата си да изпрати при Бога. През Цариград тя се върнала в Епиват, но не заварила никого от близките си жив и заживяла като странница в храма " Св. Апостоли". Починала докато се молела и я погребали като чужденка.
Години по-късно разкопали гробницата й. Тя се явила насън на един християнин и поискала да вземат мощите й от този гроб. Пренесли ги в храма " Св. Апостоли". И започнали чудесата на Св. Петка - чрез мощите й болни оздравявали, слепи проглеждали, хроми прохождали.
През 1238 г. цар Иван Асен II донесъл тържествено мощите й в столицата Търново. Те били едни от най-ценните трофеи, спечелени с Клокотнишката битка. Специално за събитието била построена църква, която нарекли " Преподобна Петка". При нашествието на турците ги пренесли във Видин, а през 1396 г. ги закарали в Белград. При падането на Белград Сюлейман Великолепни ги изпратил в Цариград на патриаршията (1521 г.), после били препратени във Влашко.
Днес мощите на българската светица се намират в гр. Яш и са силно почитани от румънските християни. Паметта на Св. Петка се тачи много на целия Балкански полуостров - в България, Гърция, Сърбия. Сред литературните творби, посветени на нея, особено ценно е " Житие на Св. Петка" от Патриарх Евтимий.
Празнуването на Петковден пази някои предхристиянски елементи - на този ден се извършват обреди, свързани с животновъдството. На този ден овчарите пускат кочовете при овцете за оплождане, ето защо е прието да се коли овен за курбан и се устройва обща трапеза. Във връзка с това е и строгата забрана жените да шият, режат и предат вълна. Денят е сред най-подходящите за сборове, служби за здраве и особено за освещаване на нова къща. На Петковден започват сватбите.
В събота преди Петковден е Петковската задушница. Според народния календар от този ден започва зимата. Традиционната трапеза включва ястия с овнешко, кокошка, яхния с праз.
На Петковден празнуват всички с имена Петко, Петка, Пейо, Параскева, Кева и производните им.
Желая ви здраве, Света Параскева да ни закриля и весел да е празника на празнуващите!
Източник на текста: "Празници и обреди на българина", изд. ИК " ПАРНАС"
Снимка: internet

Коментари

Популярни публикации от този блог

Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…

Чудни зеленчуково-гъбени кюфтенца

Уникални! Мнооооого вкусни и лесни!
За 10 -на кюфтенца са ви нужни:
- 2 големи картофа;
- 2 големи моркова;
- 2 шепи гъби. ИЗползвах шиитаке. Много ми харесват и в момента се продават на добра цена в Лидл.
- 4 разбити яйца;
- 3 супени лъжици царевично брашно;
- сол на вкус;
- олио за намазване.

Настъргвате картофите, морковите и гъбите на ренде или в кухненски робот. Отцеждате от водата. Добавяте яйцата, брашното и овкусявате. Разбърквате добре. Застелете с хартия за печене тавичка. Намаслете с олио. Оформете кюфтенца и печете в предварително загрята фурна на 180 °, до зачервяване.

Любима рецепта♡♡♡
Жани