Пропускане към основното съдържание

Св.мъченици София, Вяра, Надежда и Любов

Празникът в чест на трите сестри Вяра, Надежда и Любов, и майка им София се отбелязва всяка година на 17 септември.
На него се отдава особена почит на най-важните християнски добродетели - мъдростта, вярата, надеждата и любовта.
През I-II век в Рим живяла благочестивата християнка София. Животът й бил изпълнен с кротост, мир и добри дела. Трите си дъщери кръстила на високите християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов, и ги възпитала в християнски дух.
Император Адриан разбрал, че в това семейство всички са християни и ги повикал при себе си. Той останал изумен от смелостта, откритостта и искреността, с която София му разказала всичко за рода и вярата си. Тя знаела, че им предстоят тежки изпитания, затова казала на дъщерите си: " Дойде времето на нашия подвиг. Съобразно с вашите прекрасни имена вие трябва да покажете твърда вяра, непоклатима надежда и нелицемерна любов."
Предали ги на съд. Увещавали ги да се откажат от Христа, но те били непоколебими. Подложили ги на мъчения, след което ги обезглавили. Вяра била на 12 г., Надежда  - на 10, а Любов - на 9 г.
Майка им ги погребала на висок хълм край града. Три дни прекарала на гроба им и там предала Богу дух. Християните я погребали на същото място. Това се случило през 126 г. На мястото, където били погребани мъчениците, се събирали много хора. През 777 г. мощите им били пренесени в Елзас, Франция, където почиват до днес.
На този ден жените раздават плодове и питки за здраве.
Имен ден празнуват хората, които носят името София, Вяра, Вероника, Вергиния, Вергил, Надежда, Надя, Любов, Люба, Любен, Любомир/а и пр.
Денят е обявен и за празник на гр.София.
Източник на текста: " Празници и обреди на българина", изд. ИК "ПАРНАС"
Снимка: internet

Коментари

Популярни публикации от този блог

Портокалов пай без блат и глутен

Този портокалов пай е божествен! Мнооооого вкусен, ви казвам. И много лесен. Идеята за него взех от фейсбук страницата - Tasty Gluten Free Cooking.

Необходими продукти:

2 портокала; 3 яйца; 1 чаена чаша оризово брашно; 1 течна ванилия; 2 супени лъжици кокосово масло; ½ чаена чаша подсладител. Аз използвах кафява захар.



Обелвате портокалите и ги слагате да омекнат на пара. Когато са готови, ги пасирате. Добавяте към пюрето от портокали, разбити три яйца, оризовото брашно,кокосовото масло,ванилията и избрания подсладител. Отново пасирате до еднородна смес и изсипвате в подходящ за целта съд за печене. Аз пекох в застлана с хартия за печене керамична форма, на средна решетка, на 180° до медна коричка. Около 40 минути.

Това е. Имате чудесен ароматен портокалов сладкиш.


Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…