Ревю: " Магазинчето на мечтите", Мена Ван Праг

Заглавие: "Магазинчето на мечтите"
Автор: Мена Ван Праг
Страници: 278
Издател за България: Кръгозор
Корична цена: 14.00 лв
С тази корица и с това заглавие, няма как да не сложа книгата си на нощното си шкафче.
Преди да я прочета, името и корицата ми напомняха на " Гривна на желанията" на прекрасната Мелиса Хил. Но....оказа се, че единственото общо, което имат и е присъщо може би на сто процента в този вид романи, е стремежът да се открие някаква истина и заедно с нея да връхлетиш на любовта. На онази романтичната, която е част от общия план......
....и винаги, когато затварям последната страница на такава книга, аз знам, че щом следваш мечтите си, всичко ще работи в полза на тях.
"Магазинчето на мечтите" има меланхоличен привкус с усещане за нещо неизживяно. Има едно чудно магазинче за рокли и във всяка от тях е втъкана надежда с една малка червена звезда, но само за жена, която се осмели да облече и да се довери на своята рокля. Този магазин е цветен и изпъстрен с живот, но някак си извън него всичко като че ли е някак сиво. Особено за Кора, внучката на Ета, която държи магазина. Кора е загубила родителите си като малка и цялата болка от това е скрита и неизживяна, което й пречи да види и красотата на света. Пречи й да види, че любовта на живота й е точно пред нея. След намеса от страна на баба й, обаче нещата започват да се променят. Кора бавно отваря сърцето си и започва болезнено да открива истини за смъртта на родителите си. Тази болка е градивна. И тя започва да открива един цял нов свят, който вече не е сив. Покрай нейната трансформация, започват да се променят животите към добро и на други хора, което доказва, че във Вселената всички се движим в едно.
Малко цитати от книгата:
стр. 114
" Копнея за обикновен живот,
  за слънце, плиснало лъчи в прозореца,
  и за усмивката на някой непознат,
  и за едно сърце, пленило моето."
стр.184
" - Моето сърце продъжава да я обича, защото нейното сърце продължава да ме обича - изрече тихо Себастиан. - Това е моята истина.
Уолт се намръщи.
- Какво означава това? Какво искате да кажете?
- Ако две сърца се обичат наистина, то те винаги ще се обичат, дори когато са разделени. Освен ако и двамата не се откажат. Но ако единият продължава да обича, то е, защото другият също не се е отказал от него."
стр.206
" - В моя опит дори неодушевените предмети имат своя собствена воля и отказват да бъдат намерени, докато сами не поискат, когато не му дойде времето - успокои го тя. - Когато твоят бележник поиска да се върне при теб, той сам ще те намери."
стр. 218
" Между тях се беше отворила пропаст, отначало малка, колкото да плъзнеш в нея стръкче трева. Но сега, след по-малко от седмица, Мили можеше да вкара два пръста в пролуката и тя постоянно се разрастваше."
стр. 274
" Искам да те запозная с баща ми. Искам да се оженим и да имаме един милион бебета. Това бяха другите неща, които Дилън искаше да каже. Но за да не изплаши Мили, той реши да запази тези признания за по-късно. Поне до утре."
Приятно четене:)
Жани

Коментари