ПРЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДНЕ 6 Август

Това е голям църковен празник. Един от 12-те най-тачени в Православната църква. Отбелязва средата на 15-дневния Богородичен пост, който се спазва от християните у нас в навечерието на най-големия летен празник - Успение на Пресвета Богородица. Нарича се още Второто спасение.
Според Евангелието събитието станало осем дни след като апостол Петър признал Христос за Спасител. С учениците си Петър, Яков и Йоан, Христос се изкачил на планината и започнал да се моли. По време на молитвата лицето му се преобразило, а дрехите му заблестели като сняг. Появили се пророк Илия и Мойсей и докато Учителят разговарял с тях, голям облак засенчил присъстващите и те чули глас: " Този е моят възлюбен син, него слушайте." Изведнъж другите двама изчезнали, останал Исус и той рекъл на учениците си на никого да не казват за случилото се пред очите им.
Ето защо до ден днешен този празник, установен още в първите векове на християнството, ни напомня всяка година за едно от най-важните евангелски събития - явяването на Христос в небесна слава пред учениците му. С това чудотворно събитие Исус пожелал да укрепи вярата им и да ги подготви за свидетели на изкупителната си смърт и бъдещата си небесна слава.
Според нашия народ до Преображение не се вкусва грозде. На самия празник лозарите занасят в черквата бяло грозде, което след Светата литургия, свещеникът прекадява. То се раздава за ядене с пожеланието за преизобилие. Този плод се предпочита, защото с него се приготвя виното за Светото причастие. А преди да се яде грозде, не се вкусват и къпини, които са смятани за дяволско грозде.
Смята се, че през нощта срещу Преображение се отваря божията врата на небето и Господ се показва от нея. Само, който е праведен, може да го види и да му поиска нещо, от което има нужда. През деня в църквата се занасят колаци и мед, които след като бъдат осветени, се раздават на залъци, потопени в меда.
В Северна България се счита, че от Преображението "времето започва да се преобразява". Водите стават студени и непригодни за къпане, и дните и нощите застудяват.
На традиционната трапеза на християните в този ден задължително присъства гроздето - едно от най- вкусните лакомства, което се яде с хляб и сирене, масло, орехи. Разрешава се и риба.
Източник на текста: " Празници и обреди на българина", изд. ИК " ПАРНАС"

Коментари