Пропускане към основното съдържание

ПРЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДНЕ 6 Август

Това е голям църковен празник. Един от 12-те най-тачени в Православната църква. Отбелязва средата на 15-дневния Богородичен пост, който се спазва от християните у нас в навечерието на най-големия летен празник - Успение на Пресвета Богородица. Нарича се още Второто спасение.
Според Евангелието събитието станало осем дни след като апостол Петър признал Христос за Спасител. С учениците си Петър, Яков и Йоан, Христос се изкачил на планината и започнал да се моли. По време на молитвата лицето му се преобразило, а дрехите му заблестели като сняг. Появили се пророк Илия и Мойсей и докато Учителят разговарял с тях, голям облак засенчил присъстващите и те чули глас: " Този е моят възлюбен син, него слушайте." Изведнъж другите двама изчезнали, останал Исус и той рекъл на учениците си на никого да не казват за случилото се пред очите им.
Ето защо до ден днешен този празник, установен още в първите векове на християнството, ни напомня всяка година за едно от най-важните евангелски събития - явяването на Христос в небесна слава пред учениците му. С това чудотворно събитие Исус пожелал да укрепи вярата им и да ги подготви за свидетели на изкупителната си смърт и бъдещата си небесна слава.
Според нашия народ до Преображение не се вкусва грозде. На самия празник лозарите занасят в черквата бяло грозде, което след Светата литургия, свещеникът прекадява. То се раздава за ядене с пожеланието за преизобилие. Този плод се предпочита, защото с него се приготвя виното за Светото причастие. А преди да се яде грозде, не се вкусват и къпини, които са смятани за дяволско грозде.
Смята се, че през нощта срещу Преображение се отваря божията врата на небето и Господ се показва от нея. Само, който е праведен, може да го види и да му поиска нещо, от което има нужда. През деня в църквата се занасят колаци и мед, които след като бъдат осветени, се раздават на залъци, потопени в меда.
В Северна България се счита, че от Преображението "времето започва да се преобразява". Водите стават студени и непригодни за къпане, и дните и нощите застудяват.
На традиционната трапеза на християните в този ден задължително присъства гроздето - едно от най- вкусните лакомства, което се яде с хляб и сирене, масло, орехи. Разрешава се и риба.
Източник на текста: " Празници и обреди на българина", изд. ИК " ПАРНАС"

Коментари

Популярни публикации от този блог

Портокалов пай без блат и глутен

Този портокалов пай е божествен! Мнооооого вкусен, ви казвам. И много лесен. Идеята за него взех от фейсбук страницата - Tasty Gluten Free Cooking.

Необходими продукти:

2 портокала; 3 яйца; 1 чаена чаша оризово брашно; 1 течна ванилия; 2 супени лъжици кокосово масло; ½ чаена чаша подсладител. Аз използвах кафява захар.



Обелвате портокалите и ги слагате да омекнат на пара. Когато са готови, ги пасирате. Добавяте към пюрето от портокали, разбити три яйца, оризовото брашно,кокосовото масло,ванилията и избрания подсладител. Отново пасирате до еднородна смес и изсипвате в подходящ за целта съд за печене. Аз пекох в застлана с хартия за печене керамична форма, на средна решетка, на 180° до медна коричка. Около 40 минути.

Това е. Имате чудесен ароматен портокалов сладкиш.


Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…