Успение на Пресвета Богородица. Голяма Богородица 15 август.

След възнесението на Христос, майка му била непрекъснато сред апостолите. Живяла десет години след него в дома на св. Йоан Богослов, когото Исус й оставил като неин син. Когато цар Ирод започнал да гони църквата,тя заминала от Ерусалим за Ефес, където проповядвал Йоан Богослов, посветила и Света гора Атонска и остров Крит, където епископ бил възкресеният от Христос Лазар.
Когато се завърнала в Ерусалим, много езичници и юдеи търсили начин да я погубят, но Бог я пазел. Като станала на 64 г., при нея се явил архангел Гавраил и й възвестил, че след три дни ще се представи отвъд, като й подал палмова клонка. Тя съобщила това на Йоан Богослов, украсила дома си, дала дрехите си на бедни жени и помолила да я погребат в Гетсимания при Йосиф и родителите й.
Като узнали това, апостолите дошли при нея. В определения ден тя легнала на леглото си. Към 9 ч. светлина озарила стаята й. Сам Христос, обкръжен от ангели и светци дошъл за майка си. Апостолите я погребали в Гетсимания. Три дни стояли те край пещерата - гробница и пазели тялото й. На третия ден пристигнал и апостол Тома, който току що се завърнал от Индия. Когато отворили пещерата, за да се поклони той на Богородица се оказала празна. Останала само плащеницата. Смъртта на Богородица се оказала само успение (заспиване), затова така се нарича и деня на нейната смърт.
Всяка година на 15 август, на границата между лятото и есента,се празнува Голяма Богородица. Това е един от 12-те големи православни празници. Предшества се от Богородични пости, които траят две седмици. По божествен начин смъртта на божията майка събира всички апостоли. Този момент се рисува най-често в икони, стенописи и миниатюри. По-късно апостолите се събрали на прощална трапеза и когато благославяли хляба, св. Богородица се явила пред хях. В чест на това събитие на този ден църквата отслужва тържествена литургия и прави възношение ( въздигане на хляба ),наречено още панагия ( пресвета).
Голяма Богородица е велик християнски празник, честван от жените, за това в този ден женска работа не се похваща. На Богородица-защитница на грешните, покровителка на жените, майчинството, родилката и детето, те даряват в този ден кърпи, ризи, пари, много цветя. Раздават се питки за здраве и за "бог да прости", плодове, мед, сирене.
На този ден църквата почита паметта на своите ктитори (дарители). В много райони се устройват събори, оброци и курбани. Денят е храмов празник на Троянския манастир, където всяка година се провежда и тържествено поклонение - шествие на Чудотворната икона на Света Богородица.
Имен ден празнуват всички с имена, производни на Мария.
Традиционната трапеза включва прясна пита, мед, пиле, грозде и диня, с които се отговява след Богородичните пости.
Източник на текста: " Празници и обреди на българина", изд. ИК "ПАРНАС"
И нека всички бъдем здрави!
Честит празник!

Коментари