Пропускане към основното съдържание

Успение на Пресвета Богородица. Голяма Богородица 15 август.

След възнесението на Христос, майка му била непрекъснато сред апостолите. Живяла десет години след него в дома на св. Йоан Богослов, когото Исус й оставил като неин син. Когато цар Ирод започнал да гони църквата,тя заминала от Ерусалим за Ефес, където проповядвал Йоан Богослов, посветила и Света гора Атонска и остров Крит, където епископ бил възкресеният от Христос Лазар.
Когато се завърнала в Ерусалим, много езичници и юдеи търсили начин да я погубят, но Бог я пазел. Като станала на 64 г., при нея се явил архангел Гавраил и й възвестил, че след три дни ще се представи отвъд, като й подал палмова клонка. Тя съобщила това на Йоан Богослов, украсила дома си, дала дрехите си на бедни жени и помолила да я погребат в Гетсимания при Йосиф и родителите й.
Като узнали това, апостолите дошли при нея. В определения ден тя легнала на леглото си. Към 9 ч. светлина озарила стаята й. Сам Христос, обкръжен от ангели и светци дошъл за майка си. Апостолите я погребали в Гетсимания. Три дни стояли те край пещерата - гробница и пазели тялото й. На третия ден пристигнал и апостол Тома, който току що се завърнал от Индия. Когато отворили пещерата, за да се поклони той на Богородица се оказала празна. Останала само плащеницата. Смъртта на Богородица се оказала само успение (заспиване), затова така се нарича и деня на нейната смърт.
Всяка година на 15 август, на границата между лятото и есента,се празнува Голяма Богородица. Това е един от 12-те големи православни празници. Предшества се от Богородични пости, които траят две седмици. По божествен начин смъртта на божията майка събира всички апостоли. Този момент се рисува най-често в икони, стенописи и миниатюри. По-късно апостолите се събрали на прощална трапеза и когато благославяли хляба, св. Богородица се явила пред хях. В чест на това събитие на този ден църквата отслужва тържествена литургия и прави възношение ( въздигане на хляба ),наречено още панагия ( пресвета).
Голяма Богородица е велик християнски празник, честван от жените, за това в този ден женска работа не се похваща. На Богородица-защитница на грешните, покровителка на жените, майчинството, родилката и детето, те даряват в този ден кърпи, ризи, пари, много цветя. Раздават се питки за здраве и за "бог да прости", плодове, мед, сирене.
На този ден църквата почита паметта на своите ктитори (дарители). В много райони се устройват събори, оброци и курбани. Денят е храмов празник на Троянския манастир, където всяка година се провежда и тържествено поклонение - шествие на Чудотворната икона на Света Богородица.
Имен ден празнуват всички с имена, производни на Мария.
Традиционната трапеза включва прясна пита, мед, пиле, грозде и диня, с които се отговява след Богородичните пости.
Източник на текста: " Празници и обреди на българина", изд. ИК "ПАРНАС"
И нека всички бъдем здрави!
Честит празник!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…

Чудни зеленчуково-гъбени кюфтенца

Уникални! Мнооооого вкусни и лесни!
За 10 -на кюфтенца са ви нужни:
- 2 големи картофа;
- 2 големи моркова;
- 2 шепи гъби. ИЗползвах шиитаке. Много ми харесват и в момента се продават на добра цена в Лидл.
- 4 разбити яйца;
- 3 супени лъжици царевично брашно;
- сол на вкус;
- олио за намазване.

Настъргвате картофите, морковите и гъбите на ренде или в кухненски робот. Отцеждате от водата. Добавяте яйцата, брашното и овкусявате. Разбърквате добре. Застелете с хартия за печене тавичка. Намаслете с олио. Оформете кюфтенца и печете в предварително загрята фурна на 180 °, до зачервяване.

Любима рецепта♡♡♡
Жани