Лесна плодова торта

Много си обичам мъжа! Всичко прави, за да ме усмихне:) Бях го помолила след работа да мине през един от големите магазини в града и да ми купи от там правоъгълна форма за торта. След много търсене и разпитване, се прибра усмихнат с голяма кутия:) А аз се радвам като малко дете! Откога търся точно такава! Добре дошли, правоъгълни торти:)
Като за начало приготвих много лесна рецепта. Блатът направих от тесто за мъфини, и отгоре желирах череши в компот от кайсии. Нищо работа.
Мъфините ги правя поне два пъти в месеца, така че тестото го "омесвам" и със затворени очи. Рецептата за него ползвам от най-подробния пътеводител според мен за кексчета и всякакви други вкусотии - supichka.
Направих една доза, за която са необходими:
- 2 яйца;
- 1 ч.чаша захар;
- 125 гр. меко краве масло;
- 1 ч.лъжичка бакпулвер;
- 1 ч.чаша бяло брашно;
- 4 с.лъжици кисело мляко;
- 1 течна ванилия.
Когато правя кексчета в хартиени формички, добавям какао, орехи, стафиди, нарязани на дребно плодове....каквото се сетя. Сега ми трябваше, обаче равномерно изпечен блат, така че не експериментирах особено.
Разбивате яйцата със захарта с помощта на миксер, тел за разбиване или вилица. Прибавяте млякото и разстопеното масло, и пак разбивате. Пресявате брашното с бакпулвера и бавно ги добавяте към течната смес, като разбърквате добре. Накрая слагате и ванилията.
Печете във форма за торта с подвижен ринг, чиято вътрешност сте намазали с малко краве масло, на 180 ° в предварително загрята фурна около 15 минути. Проверявате дали блатът е готов като боцнете на 2-3 места с клечка за зъби. Ако по клечката не лепне тесто, значи може да спрете да печете. Изваждате на безопасно място, внимавайки да не се изгорите и оставете да изстине. Щом блата се охлади добре, може да пристъпите към желирането.
За желето ползвах следните продукти:
- 2 големи компота от кайсии;
- 2 шепи изчистени от костилките череши;
- 2 бр. желатин на Доктор Йоткер.
В половин чаена чаша, пълна с питейна вода, разтваряте двата желатина и изчаквате да стегне 5-10 минути. След което на водна баня го втечнявате. Изсипвате в течността от компотите и разбърквате.
Върху блата редите плодовете и изсипвате върху него желиращия сок.
Оставяте да престои няколко часа в хладилник. Когато си имам работа с желатин, оставям десерта в хладилник за цялата нощ.
Когато се уверите, че тортата е стегнала и няма никаква опасност да изтече от някъде, освобождавате от ринга.
Ето, че имате лека и много вкусна торта, идеална за лятото! Хубавото е, че освен, че се приготвя сравнително бързо, може да използвате различни видове плодове. За мен желето най-добре върви с ягоди, но в нашия град вече не се намират, а и изрично ми беше заръчано да бъде с кайсии:)
Добър апетит!
Жани

Коментари