Пропускане към основното съдържание

"Цяла година" на Жани Петрова

"Цяла година"

Цяла година се връщам при тебе,
Мой бряг безбрежен, пленяваш ти мене!
Цяла година за тебе копнея,
И връщам се пак - със теб да се слея.

А морето е там и ме чака,
На брега аз да поседна,
Че душата ми в тебе изплака,
И щом си тръгнах-тъга по теб ме налегна!

Цяла година морето сънувам,
а знам,че реалност стават мечтите
И сутрин аз така се вълнувам
Че все по-близо до теб са ми дните!

И там си ме чака
-моя бряг да го стигна,
И нито веднъж не се оплаках,
Ще тичам боса-ще го настигна!

Цяла година душата линее,
При моя бряг да се върне,
И сутрин да гледам как хоризонтът синее,
И босо момиче към теб ще се втурне!

Коментари

  1. Еее, Жани, не знаеш колко близко ми е написаното тук...!
    Морето е много, много голяма любов, наред с поезията...
    Май имаме доста еднаквости, а:))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Веси, че ти хареса:) И е прекрасно, че намираме еднаквости - като се започне от любовта към семейството, поезията, вкусната храна, а сега и морето;) А морето! Хоризонтът! Няма друга природна гледка за мен, която така да ме вдъхновява:)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Портокалов пай без блат и глутен

Този портокалов пай е божествен! Мнооооого вкусен, ви казвам. И много лесен. Идеята за него взех от фейсбук страницата - Tasty Gluten Free Cooking.

Необходими продукти:

2 портокала; 3 яйца; 1 чаена чаша оризово брашно; 1 течна ванилия; 2 супени лъжици кокосово масло; ½ чаена чаша подсладител. Аз използвах кафява захар.



Обелвате портокалите и ги слагате да омекнат на пара. Когато са готови, ги пасирате. Добавяте към пюрето от портокали, разбити три яйца, оризовото брашно,кокосовото масло,ванилията и избрания подсладител. Отново пасирате до еднородна смес и изсипвате в подходящ за целта съд за печене. Аз пекох в застлана с хартия за печене керамична форма, на средна решетка, на 180° до медна коричка. Около 40 минути.

Това е. Имате чудесен ароматен портокалов сладкиш.


Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…