Пропускане към основното съдържание

И нищо, че в неделя вали почти навсякъде в България, а според календара настъпва дългочаканото лято, важното е в душите ни да е слънчево, независимо от времето навън. Веднъж в един свой пост написах, че за мен сезоните са два - Коледа и Лято с преобладаваща Пролет в душата! И нека това да е пътят на щастието, защото то се гради отвътре, а не отвън. Отскоро живея в малък зелен град и имам възможност да се наслаждавам на природните дадености ежедневно - синьо небе, безброй разцъфнали дървета, бели облачета и ширеща се река, пълна с история. А морето! Морето си ми бушува в сърцето. Видях го и ще го видя скоро пак. И колкото и да вали, слънцето изгрява. Вали. Няма как. Вали, за да напои земята и да роди. Вали, за да измие страха, срама, вината и всички други емоции с нисък заряд, създадени от егото. Егото, което ни казва, че щом вали не е хубаво; което ни пречи да видим щастието в нас....

Мир в душите, светлина в умовете и любов в сърцата!
Жани

Коментари

  1. Ха, това е някое Дунавско градче, нали? Ех, колко си далече...а така по моему си определила сезоните...и любимото море...Поздрави...далечни:))

    ОтговорИзтриване
  2. Поздрави, Веси:) Дунавско е да - Козлодуй:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Никога не съм била в Козлодуй! Там не е ли опасно и замърсено? Или аз съм с остаряла информация...

      Изтриване
  3. Хехе, незнам откъде ти е информацията...била тя и остаряла:) Нито е опасно, нито замърсено.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Портокалов пай без блат и глутен

Този портокалов пай е божествен! Мнооооого вкусен, ви казвам. И много лесен. Идеята за него взех от фейсбук страницата - Tasty Gluten Free Cooking.

Необходими продукти:

2 портокала; 3 яйца; 1 чаена чаша оризово брашно; 1 течна ванилия; 2 супени лъжици кокосово масло; ½ чаена чаша подсладител. Аз използвах кафява захар.



Обелвате портокалите и ги слагате да омекнат на пара. Когато са готови, ги пасирате. Добавяте към пюрето от портокали, разбити три яйца, оризовото брашно,кокосовото масло,ванилията и избрания подсладител. Отново пасирате до еднородна смес и изсипвате в подходящ за целта съд за печене. Аз пекох в застлана с хартия за печене керамична форма, на средна решетка, на 180° до медна коричка. Около 40 минути.

Това е. Имате чудесен ароматен портокалов сладкиш.


Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…