Петровден 29 юни

Петровден е неподвижен църковен празник, който в източноправославния календар е посветен на светите равноапостоли Петър и Павел. Те са наричани още "стълбове на православната вяра". Макар в църковния календар да пише, че 29 юни е празник на двамата апостоли, за народа това е Петровден, а следващия ден - 30 юни, по църковному - Събор на 12-те апостоли, народът нарича Павловден.
Петър, с рожденно име Симон, бил син на рибар от град Витсанда Галилейска. Брат му Андрей пръв станал ученик на Исус. Петър станал свидетел на Преображението Господне, както и на предателството, извършено от Юда в Гетсиманската градина.
Хората смятали погрешно Исус ту за Йоан Кръстител, ту за пророк Илия, ту за пророк Йеремия....но Петър му казал : " Ти си Христос, синът на живия Бог", а Христос му отговорил " Блажен си ти, Симоне, син Йонин, защото не плът и кръв ти откри това, а моят отец, който е на небесата! И аз ти казвам: ти си Петър, и на тоя "камък" ( петър означава камък ) ще съградя църквата си, и портите адови няма да й надделеят! И ще ти дам ключовете на небесното царство..."
Ето защо в народното съзнание и сега свети Петър е райски ключар. Той мери греховете и добрите дела на везни и отсъжда къде трябва да отиде душата на човека - в рая или в ада.
След Възнесението на Христос ап.Петър посетил различни земи и навсякъде проповядвал Божието слово. Към 67 година отишъл в Рим.
Точно по това време император Нерон предприел жестоки преследвания срещу християните. Ап. Петър бил затворен в тъмница и след няколко дни - на 29 юни 67 г. бил предаден на смърт. Осъдили го на разпятие. Той поискал да бъде разпнат с главата надолу, защото не е достоен за еднаква смърт със Спасителя. Тогава бил на 75 години. Подвигът му не бил забравен и по-късно на гроба му бил построен храм - величественият "Сан Пиетро", световният символ на християнството в Рим.
Павел с рожденно име Савел бил евреин от гр. Тарс, Киликия. Той имал римско гражданство, наследено от дедите му. Бил доста начетен за времето си и силно вярвал в Бога. Отначало гонел християните, докато не чул глас от небето: "Савле, Савле, защо ме гониш? Мъчно е за тебе да риташ срещу ръжен". На въпроса кой си ти, чул " Аз съм Исус, когото ти гониш. Но стани и се изправи на нозете си!"
Савел бил толкова изплашен, че ослепял, три дни не ял и не пил и само се молел. После при него отишъл ап. Ананий и го кръстил. Савел прогледнал и станал един от най-ревностните защитници на Христос. Заедно с християнството той приел името Павел и тръгнал да проповядва учението в различни страни.
Павел бил подложен на гонение в Ерусалим за това, че работи срещу юдейския закон. Две години бил държан в окови в Кесария и после изпратен на съд в Рим, където продължил да проповядва христовата вяра. Вторият път го осъдили на смърт. Юдеите му ударили 199 тояги. Ап. Павел бил осъден на смърт от Нерон заедно с ап. Петър и на 29 юни 67 г. бил посечен с меч.
Денят на светите равноапостоли Петър и Павел е най-почитаният летен празник в традициите на нашия народ. Празнува се по време на усилена полска работа - по жътва. Но според схващанията на този ден не бива да се върши никаква важна земеделска работа. В черквата се носят петровски хлябове и ябълки - петровки, освещават се и се раздават на роднини и съседи. До този ден е забранено да се ядат ябълки, разрешението идва едва след носенето им в черквата. Ето защо раздаването на ябълки се свързва с това да разреши св. Петър като пазач на райските врати на починалите деца да си откъснат плод в райските градини.
Две седмици преди празника църквата е определила да се пости. В този период не се ядат блажни ястия. Едва след края на литургията в памет на апостолите, когато свещеникът причестява богомолците, се слага край на Петровия пост.
Отговяването става с петровско ( тазгодишно ) пиле и пилешка каша, защото пилето е символът на Петровден. На трапезата се слага прясна пита, баница, прясно сирене, ябълки. Празникът е един от дните, в който се прави курбан. Няма строга забрана за работа.
Следващият ден - 30 юни, Събор на 12-те апостоли, или както народът го нарича - ПАВЛОВДЕН, се тачи за предпазване от градушка, огън и гръм. На него много строго се спазва забраната да не се работи и особено да не се пали огън, за да не се запалят снопите или непожънатото жито.
На Петровден имен ден празнуват Петър, Петрана, Камен, Павел, Павлина, Поля и производните им.
Да е честит празникът и всички да сме живи и здрави!

Източник на текста: "Празници и обреди на българина", изд. ИК "ПАРНАС"

Снимка: pravoslavieto.com

Коментари