Пропускане към основното съдържание

Еньовден. Рождество на Св.Йоан Кръстител.24 юни

По времето на юдейския цар Ирод живеел свещеник на име Захарий. Веднъж той служел в храма, когато му се явил архангел Гавраил и му казал, че жена му Елисавета ще роди син, който ще се нарича Йоан. Захарий не повярвал и го наказал да мълчи до раждането.
Детето се родило на 24 юни. Родителите и роднините му били много щастливи, а на осмия ден, когато трябвало да му дадат име, Захарий, понеже не можел да говори, написал на една плочка " Името му е Йоан". Архангелът му върнал словото и щастливият баща отново проговорил.
Йоан се родил няколко години преди Христос, за да прокара пътя на неговото учение сред юдеите, затова се нарича Предтеча. Той пръв започнал да ги покръства във водите на р. Йордан, за което е наречен Кръстител.
Българите наричат този празник Среди лето, понеже съвпада с лятното слънцестоене. Според народа на Еньовден започва далечното начало на зимата, затова се казва, че " Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг". Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, слънцето играе, трепти и който види това, ще бъде здрав през годината.
Счита се, че срещу Еньовден различните треви и билки придобиват най-голяма лечебна сила, която с изгрева на слънцето изчезва. Затова рано в зори на този ден е най-масовото им събиране. Преди изгрев слънце жените - баячки, магьосниците ходят сами и берат билки, с които после лекуват и правят магии. За еньовските треви и цветя тръгват и стари и млади, главно жени и моми. От набраните билки, между които на първо място еньовче, правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец. В някои райони правят толкова китки, колкото души са в семейството, наричат ги и ги оставят през нощта навън. Сутринта по китката гадаят за здравето на този, комуто е наречена. Еньовските китки и венци окачват на различни места из дома и пруз годината ги използват за лек - с тях кадят болните, запойват ги или ги  окъпват с вода, в която са топили китките или венците. 
С тревите и цветята, набрани на празника, увиват голям еньовски венец, през който се провират всички за здраве. Той също се запазва и се използва за лекуване. Докато билките, които се берат на Гергьовден, Йеремия и Спасовден използват повече за лекуване на добитъка, еньовските билки са най-вече за хората. С тях се правят и магии за любов.
Важен елемент е измиването във вода за здраве, което се прави обикновено на река. Лечебната сила на речната вода се обяснява с това, че слънцето се е окъпало в нея.
За Еньовден е характерно и грабенето, маменето на плода от нивите и добитъка. То е най- типично на този празник, макар че се прави и на Гергьовден. За предпазване от обиране срещу празника стопанинът сам зажънва своята нива в средата или в четирите ъгъла, за да я намери житомамницата вече обрана.
На Еньовден се гадае за здраве, женитба и плодородие. Прави се напиване на китки или пръстени по същия начин както при ладуването. Има поверие, че в нощта срещу Еньовден там, където има заровено имане, от земята излиза син пламък. Затова и срещу празника иманярите излизат да търсят имане.
На Еньовден празнуват имен ден Йоан, Йоана, Иван, Ивана, Еньо, Яна и производните му. Смята се, че в името на този празник са се слели две имена - Йоан и Еньо, както и две култури - християнската и прабългарската. " Ени " е прабългарска дума, която означава " нов ден". Защото в далечното минало предците ни са чествали Нова година тъкмо в тези дни - след най-дългия ден в годината.
Източник на текста: " Празници и обреди на българина", изд. ИК "ПАРНАС "

Коментари

Популярни публикации от този блог

Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…

Чудни зеленчуково-гъбени кюфтенца

Уникални! Мнооооого вкусни и лесни!
За 10 -на кюфтенца са ви нужни:
- 2 големи картофа;
- 2 големи моркова;
- 2 шепи гъби. ИЗползвах шиитаке. Много ми харесват и в момента се продават на добра цена в Лидл.
- 4 разбити яйца;
- 3 супени лъжици царевично брашно;
- сол на вкус;
- олио за намазване.

Настъргвате картофите, морковите и гъбите на ренде или в кухненски робот. Отцеждате от водата. Добавяте яйцата, брашното и овкусявате. Разбърквате добре. Застелете с хартия за печене тавичка. Намаслете с олио. Оформете кюфтенца и печете в предварително загрята фурна на 180 °, до зачервяване.

Любима рецепта♡♡♡
Жани