Пропускане към основното съдържание

Петдесетница. Света Троица. Свети Дух

Библейската легенда разказва, че по време на празника на жътвата, наречен Петдесетница, който еврейте празнували десет дни след Възнесението на Христос, всички негови ученици заедно с Дева Мария се събрали заедно в Йерусалим за молитва. Изведнъж от небето се разнесъл шум, наподобяващ силен вятър. Той изпълнил къщата, в която били събрани христовите ученици. После лумнал огън, който се разделил на много езици, като над всеки от учениците се задържал по един пламък. В миг всички се почувствали изпълнени от нови сили и способности и започнали да говорят на непознати езици, тъй както им казал Христос по-рано. Те били осенени от Светия Дух.
След този случай, те можели да проповядват Христовото учение на повече хора, не само в храма, но и на улицата. Славата на случилото се се разнесла по далечни и непознати земи и от ден на ден християнството печелело все повече последователи.
Какво представлява Светата Троица? Според  Християнството Бог съществува в три лица - Бог Отец, Бог Син и Бог Свети Дух. В основата на това схващане лежи представата за божественото семейство - баща, майка и син.
Петдесетницата е първият ден на Света Троица като празник. Отбелязва се на 50-я ден от Великден и винаги в неделя. С него се поставя началото на новозаветната христова църква. Новият закон за християните става евангелието. Във всички храмове се отслужва тържествена литургия и вечерня, понеже този ден се възприема като рожден ден на христовата църква. Той е един от 12-те големи православни празници. Свещениците хвърлят над богомолците орехова шума като символ на Светия Дух над апостолите.
Преди Петдесетница, в събота, се прави една от най-големите задушници, а имено - черешова. Освен друга храна, на нея се раздават и плодове.
Източник на текста: " Празници и обреди на българина", изд. ИК "ПАРНАС"

Коментари

Популярни публикации от този блог

Портокалов пай без блат и глутен

Този портокалов пай е божествен! Мнооооого вкусен, ви казвам. И много лесен. Идеята за него взех от фейсбук страницата - Tasty Gluten Free Cooking.

Необходими продукти:

2 портокала; 3 яйца; 1 чаена чаша оризово брашно; 1 течна ванилия; 2 супени лъжици кокосово масло; ½ чаена чаша подсладител. Аз използвах кафява захар.



Обелвате портокалите и ги слагате да омекнат на пара. Когато са готови, ги пасирате. Добавяте към пюрето от портокали, разбити три яйца, оризовото брашно,кокосовото масло,ванилията и избрания подсладител. Отново пасирате до еднородна смес и изсипвате в подходящ за целта съд за печене. Аз пекох в застлана с хартия за печене керамична форма, на средна решетка, на 180° до медна коричка. Около 40 минути.

Това е. Имате чудесен ароматен портокалов сладкиш.


Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…