Гергьовден 6 май

Гергьовден е постоянен църковен празник, който се чества на 6 май в памет на Св.Великомъченик Георги Победоносец. С блестящо за времето си образование и едва 20-годишен, той получава военната титла трибун за отличните си качества на пълководец. Като защитник на христовата вяра е подложен на жестоки изтезания и убит през 288 г. по времето на император Диоклетиан. След официалното признаване на християнството се превръща в образец на идеалния воин - християнин и светец - покровител на войната и войската.
Св.Георги е може би най-почитаният светец на българите. Той властва над нивите и стадата, от него зависи тяхното плодородие. В народните песни той е надарен с мощ и юначество, и е представен като пръв змееборец, който побеждава ламята.
В иконографията е прието да се изобразява въоражен и на кон, а в нозете му е убитата ламя.
Гергьовден се тачи като празник на овчарите. Вечерта срещу празника овчарите отлъчват агнетата от овцете и още през нощта или рано сутринта преди разсъмване изкарват стадото на паша (попас) за кратко време, като ги подкарват със зелени пръчки.
   Сутринта след връщането им е първото обредно доене на овцете. Независимо дали се прави от стопанина в дома му или от овчаря на кошарата извън селото, винаги се изпълняват обредно-магически действия. Ведрото, в което ще доят, е окичено със специално увит венец от различни цветя и зеленина, набрани от вечерта или същата сутрин, вързани с червен конец или мартеница. Венецът може да бъде увит на къпинова пръчка, каквато се слага и на вратата на кошарата.
Жените опичат хляб с дупка в средата, който също се слага върху ведрото. През венеца и хляба, а някъде и през пръстен издояват първата оагнила се през годината овца. Клонки от свежо откършена зеленина се окачват по кошарата и другите стопански постройки, венци се слагат на съдовете за мляко и млечни произведения.
На Гергьовден се коли агне като жертва (курбан) на светеца-покровител. Обикновено се избира първото родило се мъжко бяло агне, по-рядко черно. Гергьовското агне се пече цяло, може и пълнено с дреболии и ориз, като върху него се слага стрък зеленина. Така се отнася в църквата да го освети свещеникът или направо на празничната трапеза, където той идва да прикадява.
Гергьовската трапеза обикновено е общоселска и се прави "на зелено" - в черковния двор или на подходящо място край селото.
Обредните гергьовски хлябове имат особено място. Те се приготвят предния ден. Тестото се замесва от чисто момиче, млада булка или стопанка, която също трябва да е чиста. И месачката, и ситото, и нощвите са закичени с китка, вързана с червен конец. Водата за забъркване на кваса е прясна, а всички предмети - предварително измити, " за да е чисто житото". Нощвите се подстъргват със сребърна пара ила гривна. Омесеното тесто покриват с женска риза - да се раждат женски агънца и поставят отгоре китка.
Обредните хлябове са три големи групи - едни за празничната трапеза, други - за обичаите на кошарата, трети - за раздаване за здраве. Хлябовете от първите две групи са големи кръгли краваи, а за раздаването - по-малки кръгли хлебчета.
     На приготвената и осветена трапеза жените най-напред си раздават една на друга от всичко, след което вече могат да ядат. Младите булки отначало стоят прави край трапезата, за да "стават високи конопите". После хукват да бягат, а децата ги замерват с трохи хляб за плодородие. Жените замерват младоженците с бучки сирене за плодовитост. При трапезата и през целия ден се играят гергьовденски хора.
Още сутринта всички се теглят на кантар, окачен на зелено дърво и се люлеят на люлки, вързани също на зелено дърво - за здраве.
Рано сутринта и здрави, и болни се търкалят в росна трева или нива. Най-често това се прави от безплодни жени. Познато е и къпането в реки и извори. За здраве всички носят зеленина. На празника се събират треви, които тогава са най-лековити. Къпят се болни с вода, в която са врели билки, след което водата се изхвърля на кръстопът.
Сутринта всеки стопанин отива на своята нива, засята с жито. Обикаля я, зарява в средата й запазеното от Великден червено яйце, откъсва клас, който отнася в къщи - за предпазване от градушка и обиране. Вярва се, че Гергьовден е един от празниците, на който чрез магии за обиране може да се вземе плода от нивите и млякото от добитъка. Това правят жени - магьосници - мамници. Те обират с парцал росата от чуждата нива и я изцеждат в своите хамбари или захранвайки своя добитък с тор от другия, вземат млякото.
Ето защо срещу обиране в навечерието на Гергьовден стопаните слагат от вътрешната страна на портата бучка сол и женски колан, за да мине под тях добитъка, а на другия ден солта се слага в храната на животните.
Не се дава в заем сол и подкваса за мляко, за да не се правят магии с тях.
Вярва се, че срещу празника " играе имане" , т.е. излиза огън там, където има заровени пари.
На Гергьовден се подновяват старите или се сключват новите договори с калфи, чираци, овчари, козари, говедари, слуги и тези, които ги наемат. Това се потвърждава и от народното делене на годината: зима - от Димитровден до Гергьовден, и лято - от Гергьовден до Димитровден.
Най-таченият български светец е избран неслучайно за патрон на Българската армия, която празнува своя празник на този ден. Отскоро 6 май е обявен за официален празник и неработен ден.
Източник на текста: "Празници и обреди на българина", изд. ИК "ПАРНАС"
Снимка:  http://magicaura.com/f/uploads/sv_georgi.jpg
На този голям празник имен ден празнуват Георги, Гергана и производните им. Весел празник и бъдете живи и здрави!

Коментари