Пропускане към основното съдържание

Коледен дух през април;)

Хей, помните ли какво си говорихме през декември? Освен пожеланията за здраве и любов! Говорихме се си за това, че Коледа е състояние на духа и ако имаш такова състояние, през цялата година ще е празнично в теб! Аз обичам празниците! Обичам традициите! Всъщност в душата ми сезоните са два: лято и Коледа;) Вярвам, че Животът е, за да ни носи радост и ако се лутаме и вайкаме, че нещо не ни е наред, причината е в нас, защото Щастието Го държим в ръцете си, а не някъде другаде. В навечерието на най-големия Християнски празник, Възкресение Христово, си мисля имено за Коледния дух и за неговото възраждане. Знаете, в блога отделям главно внимание на традициите и произхода на празниците ни, но сега говоря за празничността в сърцата ни. Къде е, когато не е определена дата на календара? Защо не можем да сме празнични и в понеделниците? И не, не ми казвайте, че всичко опира до пари! Наясно съм, че ако не си нахранен тялом, няма как да мислиш дали да се храниш и духом. А и щом имате пари да си платите интернета, за да четете това, значи не сте толкова бедни. Бедни сме, обаче, ако не чуваме децата си, че им се пее и играе; бедни сме, ако не виждаме красотата на времето, независимо от сезона. Бедни сме, ако ни е страх да казваме " Обичам те"
Аз обичам Живота! Обичам Любовта! И ви желая Пламък, който да ви пали празничното настроение, независимо от календара.
Желая ви Коледен дух, който да не ви подминава и след като изядем козунаците и се чукнем с всички яйца.
Пожелавам ви дух, който да ви сгрява и напомня, че друго щастие освен това във вас самите няма как да има, защото ако Любовта не ви трогва в очите на близките ви, в балоните, детския смях или в сладоледа, едва ли има нещо, което да си заслужава.....
Жани

Коментари

Популярни публикации от този блог

Портокалов пай без блат и глутен

Този портокалов пай е божествен! Мнооооого вкусен, ви казвам. И много лесен. Идеята за него взех от фейсбук страницата - Tasty Gluten Free Cooking.

Необходими продукти:

2 портокала; 3 яйца; 1 чаена чаша оризово брашно; 1 течна ванилия; 2 супени лъжици кокосово масло; ½ чаена чаша подсладител. Аз използвах кафява захар.



Обелвате портокалите и ги слагате да омекнат на пара. Когато са готови, ги пасирате. Добавяте към пюрето от портокали, разбити три яйца, оризовото брашно,кокосовото масло,ванилията и избрания подсладител. Отново пасирате до еднородна смес и изсипвате в подходящ за целта съд за печене. Аз пекох в застлана с хартия за печене керамична форма, на средна решетка, на 180° до медна коричка. Около 40 минути.

Това е. Имате чудесен ароматен портокалов сладкиш.


Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…