Пропускане към основното съдържание

"Април" от Жани Петрова

Април

Хиляди цветчета през Април!
В мене разцъфват.
В душата ми пролет се ражда
И хиляди мечти ме съпътстват!

И нощта е по-скоро илюзия.
А Април е безкрайният ден.
Ах, как обичам Април!
Нежно разлива се в мен.

Април е очаквана изненада.
От сняг се родиха хиляда слънца!
И студът се смени с аромат на надежда.
Април е моя спасена мечта!

Април е този, който ме буди.
Ах, как обичам Април!
Април нежно ще те разсъни,
Ах, как ми е мил този Април!

Април е лилав, и розов и бял,
Стръкчета светла промяна.
И много надежди в букета събрал,
Стопля душата и морската пяна.

Автор: Жани Петрова

Коментари

  1. Привет, Жани! Попаднах на твоя блог от блога на Буболинката:)
    И май съм на път да открия в твое лице сродна душа... Честно казано, създавайки своя блог мислех, че съм единствената, дето ще съчетае поезията с кулинарията...дори дъщерята малко ме разкритикува и смяташе че трябва да са два отделни блога.
    Да знаеш, Жани (позволявам си на "ти") че дойдох неканена, но ще се чувствам уютно тук и с твое позволение бих надничала често с удоволствие! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Привет, Веси:) Много благодаря за положителния отзив! Ще се радвам да си общуваме. Прекрасно е, че ме намери! Блога на Буболинката е чудесен:) А относно това какво да пишеш в блога си - за мен това е пространство, в което да споделяш интересите си, независимо колко са различни те:) Сега ще разгледам и твоя;)
    Прекрасен ден ти желая:)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…

Чудни зеленчуково-гъбени кюфтенца

Уникални! Мнооооого вкусни и лесни!
За 10 -на кюфтенца са ви нужни:
- 2 големи картофа;
- 2 големи моркова;
- 2 шепи гъби. ИЗползвах шиитаке. Много ми харесват и в момента се продават на добра цена в Лидл.
- 4 разбити яйца;
- 3 супени лъжици царевично брашно;
- сол на вкус;
- олио за намазване.

Настъргвате картофите, морковите и гъбите на ренде или в кухненски робот. Отцеждате от водата. Добавяте яйцата, брашното и овкусявате. Разбърквате добре. Застелете с хартия за печене тавичка. Намаслете с олио. Оформете кюфтенца и печете в предварително загрята фурна на 180 °, до зачервяване.

Любима рецепта♡♡♡
Жани