Лесен и вкусен козунак

Много обичам козунак! Независимо дали е Великден или не е. А какво по-добро, ако за закуска имаш прясно изпечен такъв във вкъщи, който сладко да си хапнеш, пийвайки мляко с какао, например.
Първоначално пробвах много идейната рецепта за козунак без месене от блога "Сладко и солено". Рецептата за нея може да видите като кликнете върху текста с различен цвят. Тестото трябваше да престои в хладилник, обаче за да втаса, а у нас чакащите са мноооого нетърпеливи, и аз нагодих рецептата, така че да не трябва да се чака дълго. Е, все пак си има технологично време за изпълнение:)
Необходими продукти:
- 500 гр. бяло брашно + колкото ви трябва при доомесването;
- 2 пакетчета бакпулвер;
- 240 гр.захар + за поръсване;
- 140 мл.прясно мляко;
- 100 гр.разтопено краве масло;
- 4 яйца + 1 за намазване;
- 1 есенция ванилия;
- 1 настъргана лимонова кора;
- 10-на парченца локум, стафиди, бадеми или каквото предпочитате.
От посочените продукти се получават два козунака.
Пресявате брашното заедно с бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата със захарта. Прибавяте разтопеното масло, леко затопленото мляко, ванилията и лимоновата кора. Обърквате всичко, след което го прибавяте към пресятото брашно и бакпулвера. Омесвате тестото. В началото ползвах миксер с бъркалките за тесто, на ниска скорост, но само докато не се сгъсти. След това месих с ръце. При необходимост добавяте още брашно. Когато оформите хомогенна смес, без бучки, слагате тестото в намаслена тавичка във фурната на 60 градуса за 60 минути да втаса. Ако имате мултикукър, ползвайте него за тази цел. Тестото следва да е най-малко удвоило обема си след тези 60 минути. Отново си го омесвате и вече може да добавите съответните "бонуси" към козунака като локум, стафиди, бадеми или течен шоколад. В моя накъсах малки парченца локум, с които омесих отново тестото. Разделих го на две топки, а всяка разделих на дълго на три и оформих два козунака във форма на плитки. Всеки козунак намазах с разбито яйце и поръсих отгоре захар на кристали. Пекох около 20 минути в силно загрята фурна, на 200 градуса. Дали се опекъл отвътре, проверявах като го бодвах с клечка за зъби. Влажна ли, е - значи не е готов. Трябва да е суха.
Сега като се сетя, можех да добавя и настъргана захаросана портокалова коричка и есенция ром при приготвянето на тестото;) Хихи, и ще стане коледен козунак;)
Приятен апетит!
Жани

Коментари