1 май Йеремия

На 1 май православната църква чества деня на Йеремия, юдейски пророк живял 600 г.пр.Хр. Известен е като прорицател на идващите събития и изобличител на пророците. Предсказал е, че Йерусалим ще бъде съсипан от Навуходоносор, а народът му ще бъде разпилян по света и ще страда в робство заради греховете си. Предупреждавал за гибелта на Египет и на юдеите, преселили се там. За тези си твърдения бил убит с камъни. Автор е на включената в Стария Завет Книга на пророк Йеремия. ( Текста с различен цвят е активен линк към книгата)
Египтяните векове наред предавали неговото пророчество за идването в страната им на Девата с младенеца, роден в пещера и положен в ясли. Това изображение почитили и му се кланяли.
Народът тачи този ден за предпазване от змии и го нарича още Зъмски ден. Змиите излизат от леговищата си на Св.40 мъченици или Благовещение, а на Йеремия - техния цар. Затова вечерта срещу празника палят огньове, прескачат ги, удрят с желязо по тенекия и изричат заклинания " Еремия по поле, а вси змии у море" и др.
Жените обикалят всички постройки у дома, изричайки заклинанията и вярват, че през лятото нито една гадина няма да ги полази. В някои селища мъжете извършват "гонене на змей" . Това се прави, защото змеят спирал облаците и не вали дъжд. Нощем съблечени чисто голи и въоражени със сопи, мъжете "гонят" скрилия се змей от източната към западната страна на селото. Накрая се изкъпват в  течаща вода, за да не заобикаля дъждът тяхното селище. Момите и ергените тъпчат с боси крака кал за глинени съдове и подници, и вярват, че така ще се предпазят от ухапване. Берат чесън, за да се пазят от магии и змийски погледи. Около Тунджа сеят зелките и наричат " Както се свиват змиите, тъй да се свиват и зелките".
Източник на текста: " Празници и обреди на българина", изд. ИК "ПАРНАС"
Снимка: pravoslavieto.com