Оранжев обяд

Днес ще ви представя още две идеи за вкусен постен обяд. Лично аз нямам воля да постя, дори и по време на Великия пост, но все пак хубаво е от време на време да се хапва и по нещо по-леко.
Рецептите са две. Първата е за любимата ми тиквена крем супа. Това ястие по принцип е есенно, но на пазара "Димитър Петков" си намерих хубава тиква и не можах да се сдържа да не я сготвя, макар и да наближава пролетта. ( която отново ми напомня за зеленчуковия хляб, който съм обещала да направя скоро;)
Необходими продукти:
- 1 кг.почистена и нарязана на парчета тиква;
- 2 почистени и нарязани моркова;
- 50 гр.краве масло/кокосово масло;
- 1 ч.л. канела,
- щипка сол, куркума;
- около литър гореща вода плюс тази за сваряването на зеленчуците.
Сварявате в посолена вода тиквата и морковите. Когато са готови, изливате водата, добавяте маслото, намачквате с вилица зеленчуците и на затворен капак ги оставяте да се задушат за кратко с маслото, канелата и куркумата.
През това време слагате да заври литър питейна вода. Зеленчуците не ги оставяте повече от пет минути на котлона, за да не загорят. Разбърквате, пасирате с пасатор и когато водата е готова, внимателно доливате в тенджерата количество според това колко гъста желаете да стане супата. 
 Второто ястие е яхния от леща. Готвя я по този начин и от време на време правя индийската рецепта дал къри, на която ще се спра в друг пост.
Необходими продукти:
- 250 гр.леща /аз ползвах червена и с добавените подправки мина през оранжевия и жълтия цвят:)/;
- 1 гл.кромид лук;
- 2 моркова;
- 1 връзка пресен лук;
- щипка сол, къри и куркума.
- 2-3 супени лъжици слънчогледово олио.
За около пет минути в една супена лъжица слънчогледово олио запържвате в дълбок съд почистените и нарязани на дребно кромид лук и моркови. Разбърквате, добавяте солта,  подправките, лещата и пресния лук и заедно с останалото количество мазнина отново разбърквате. Добавяте питейна вода, колкото да покрие лещата и оставяте да се задуши на тих огън за десетина минути. В случай, че след това време лещата не е готова, а водата се е абсорбирала, добавяте още вода,  разбърквате и оставяте да къкри за още десетина минути. Хубаво е да проверявате често дали яденето е готово, защото бързо може да стане на каша и ще трябва да пиша и рецепта за крем супа от леща след това:)

Да ви е сладко, мили читатели на моя блог;)

Коментари