Пропускане към основното съдържание

Оранжев обяд

Днес ще ви представя още две идеи за вкусен постен обяд. Лично аз нямам воля да постя, дори и по време на Великия пост, но все пак хубаво е от време на време да се хапва и по нещо по-леко.
Рецептите са две. Първата е за любимата ми тиквена крем супа. Това ястие по принцип е есенно, но на пазара "Димитър Петков" си намерих хубава тиква и не можах да се сдържа да не я сготвя, макар и да наближава пролетта. ( която отново ми напомня за зеленчуковия хляб, който съм обещала да направя скоро;)
Необходими продукти:
- 1 кг.почистена и нарязана на парчета тиква;
- 2 почистени и нарязани моркова;
- 50 гр.краве масло/кокосово масло;
- 1 ч.л. канела,
- щипка сол, куркума;
- около литър гореща вода плюс тази за сваряването на зеленчуците.
Сварявате в посолена вода тиквата и морковите. Когато са готови, изливате водата, добавяте маслото, намачквате с вилица зеленчуците и на затворен капак ги оставяте да се задушат за кратко с маслото, канелата и куркумата.
През това време слагате да заври литър питейна вода. Зеленчуците не ги оставяте повече от пет минути на котлона, за да не загорят. Разбърквате, пасирате с пасатор и когато водата е готова, внимателно доливате в тенджерата количество според това колко гъста желаете да стане супата. 
 Второто ястие е яхния от леща. Готвя я по този начин и от време на време правя индийската рецепта дал къри, на която ще се спра в друг пост.
Необходими продукти:
- 250 гр.леща /аз ползвах червена и с добавените подправки мина през оранжевия и жълтия цвят:)/;
- 1 гл.кромид лук;
- 2 моркова;
- 1 връзка пресен лук;
- щипка сол, къри и куркума.
- 2-3 супени лъжици слънчогледово олио.
За около пет минути в една супена лъжица слънчогледово олио запържвате в дълбок съд почистените и нарязани на дребно кромид лук и моркови. Разбърквате, добавяте солта,  подправките, лещата и пресния лук и заедно с останалото количество мазнина отново разбърквате. Добавяте питейна вода, колкото да покрие лещата и оставяте да се задуши на тих огън за десетина минути. В случай, че след това време лещата не е готова, а водата се е абсорбирала, добавяте още вода,  разбърквате и оставяте да къкри за още десетина минути. Хубаво е да проверявате често дали яденето е готово, защото бързо може да стане на каша и ще трябва да пиша и рецепта за крем супа от леща след това:)

Да ви е сладко, мили читатели на моя блог;)

Коментари

Популярни публикации от този блог

Портокалов пай без блат и глутен

Този портокалов пай е божествен! Мнооооого вкусен, ви казвам. И много лесен. Идеята за него взех от фейсбук страницата - Tasty Gluten Free Cooking.

Необходими продукти:

2 портокала; 3 яйца; 1 чаена чаша оризово брашно; 1 течна ванилия; 2 супени лъжици кокосово масло; ½ чаена чаша подсладител. Аз използвах кафява захар.



Обелвате портокалите и ги слагате да омекнат на пара. Когато са готови, ги пасирате. Добавяте към пюрето от портокали, разбити три яйца, оризовото брашно,кокосовото масло,ванилията и избрания подсладител. Отново пасирате до еднородна смес и изсипвате в подходящ за целта съд за печене. Аз пекох в застлана с хартия за печене керамична форма, на средна решетка, на 180° до медна коричка. Около 40 минути.

Това е. Имате чудесен ароматен портокалов сладкиш.


Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…