Честита Първа пролет

Няма по-вдъхновяващо време за мен от Пролетта! И точно, защото съм лятно момиче с постоянни морски мисли, за това Пролетта е толкова важна за мен. За мен тя е трепетно очакване, че ще се случи нещо хубаво. Че дните ще са изпълнени с радост, обновление и нежно вдъхновение. Празник на душата, празник на сетивата е Пролетта!
Желая ви прекрасна и изпълваща сетивността ви Пролет, мили Читатели. Пролет, в която мечтите ви водят съм нови по-красиви светове!
Мир в душите, светлина в умовете и любов в сърцата!
А ето е малко полезна информация относно това какво точно представлява пролетното равноденствие.
През 2015 година пролетното равноденствие настъпва на 20 март в 22 часа и 45 минути по Гринуич, което ще рече, че пролетта идва в България на 21 март в 0,45 минути.
Именно в този час наше време центърът на Слънцето ще пресече небесния екватор и ще премине от Южното полукълбо на Земята в Северното.
Всяка година равноденствието се случва в различно време в различни точки на планетата в периода между 19 и 21 март. Това е свързано с два фактора.
Първият е продължителността на календарните години. В обикновена година равноденствието настъпва с 5 часа, 48 минути и 46 секунди по-късно, отколкото в предишната, а във високосна – с 18 часа, 11 минути и 14 секунди по-рано.
Вторият фактор е географското положение. Времето на настъпване на равноденствието се различава за всеки часови пояс.
За времето на съществуване на Григорианския календар най-рекордно рано равноденствието е настъпило на 19 март 1696 г. в 15:05 UT, а най-късното – на 21 март 1903 г. в 19:15 UT.
В близките 100 години най-ранното пролетно равноденствие ще бъде на 19 март 2096 година в 14:07 UT, а най-късното – на 21 март 2103 година в 6:27 UT.
Пролетно равноденствие е моментът, когато Слънцето пресича небесния екватор и денят е малко по-дълъг от нощта. Причините за това са атмосферната рефракция, която леко „повдига” слънчевия диск за наблюдателя, и фактът, че дължината на деня се определя като разлика между момента на изгрева и момента на залеза на Слънцето.
Тези моменти се определят от положението нагорния край на слънчевия диск спрямо хоризонта, докато равноденствието се разглежда спрямоцентъра на слънчевия диск. В дните на равноденствията Слънцето изгрява почти точно от изток (леко северно от изток) и залязва почти точно на запад (леко северно от запад).
Точката, в която центърът на Слънцето пресича екватора при преминаването от Южното полукълбо в Северното, се нарича точка на пролетното равноденствие, а противоположната се нарича точка на есенното равноденствие.
Промеждутъкът от време между двете последователни преминавания на Слънцето през една и съща точка на равноденствието (тропическа година) не съвпада с продължителността на календарните години. Моментите на равноденствията от година в година се изместват, както обяснихме вече в началото на статията.
Източник на информацията: megavselena.com