Пропускане към основното съдържание

Честита Първа пролет

Няма по-вдъхновяващо време за мен от Пролетта! И точно, защото съм лятно момиче с постоянни морски мисли, за това Пролетта е толкова важна за мен. За мен тя е трепетно очакване, че ще се случи нещо хубаво. Че дните ще са изпълнени с радост, обновление и нежно вдъхновение. Празник на душата, празник на сетивата е Пролетта!
Желая ви прекрасна и изпълваща сетивността ви Пролет, мили Читатели. Пролет, в която мечтите ви водят съм нови по-красиви светове!
Мир в душите, светлина в умовете и любов в сърцата!
А ето е малко полезна информация относно това какво точно представлява пролетното равноденствие.
През 2015 година пролетното равноденствие настъпва на 20 март в 22 часа и 45 минути по Гринуич, което ще рече, че пролетта идва в България на 21 март в 0,45 минути.
Именно в този час наше време центърът на Слънцето ще пресече небесния екватор и ще премине от Южното полукълбо на Земята в Северното.
Всяка година равноденствието се случва в различно време в различни точки на планетата в периода между 19 и 21 март. Това е свързано с два фактора.
Първият е продължителността на календарните години. В обикновена година равноденствието настъпва с 5 часа, 48 минути и 46 секунди по-късно, отколкото в предишната, а във високосна – с 18 часа, 11 минути и 14 секунди по-рано.
Вторият фактор е географското положение. Времето на настъпване на равноденствието се различава за всеки часови пояс.
За времето на съществуване на Григорианския календар най-рекордно рано равноденствието е настъпило на 19 март 1696 г. в 15:05 UT, а най-късното – на 21 март 1903 г. в 19:15 UT.
В близките 100 години най-ранното пролетно равноденствие ще бъде на 19 март 2096 година в 14:07 UT, а най-късното – на 21 март 2103 година в 6:27 UT.
Пролетно равноденствие е моментът, когато Слънцето пресича небесния екватор и денят е малко по-дълъг от нощта. Причините за това са атмосферната рефракция, която леко „повдига” слънчевия диск за наблюдателя, и фактът, че дължината на деня се определя като разлика между момента на изгрева и момента на залеза на Слънцето.
Тези моменти се определят от положението нагорния край на слънчевия диск спрямо хоризонта, докато равноденствието се разглежда спрямоцентъра на слънчевия диск. В дните на равноденствията Слънцето изгрява почти точно от изток (леко северно от изток) и залязва почти точно на запад (леко северно от запад).
Точката, в която центърът на Слънцето пресича екватора при преминаването от Южното полукълбо в Северното, се нарича точка на пролетното равноденствие, а противоположната се нарича точка на есенното равноденствие.
Промеждутъкът от време между двете последователни преминавания на Слънцето през една и съща точка на равноденствието (тропическа година) не съвпада с продължителността на календарните години. Моментите на равноденствията от година в година се изместват, както обяснихме вече в началото на статията.
Източник на информацията: megavselena.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Портокалов пай без блат и глутен

Този портокалов пай е божествен! Мнооооого вкусен, ви казвам. И много лесен. Идеята за него взех от фейсбук страницата - Tasty Gluten Free Cooking.

Необходими продукти:

2 портокала; 3 яйца; 1 чаена чаша оризово брашно; 1 течна ванилия; 2 супени лъжици кокосово масло; ½ чаена чаша подсладител. Аз използвах кафява захар.



Обелвате портокалите и ги слагате да омекнат на пара. Когато са готови, ги пасирате. Добавяте към пюрето от портокали, разбити три яйца, оризовото брашно,кокосовото масло,ванилията и избрания подсладител. Отново пасирате до еднородна смес и изсипвате в подходящ за целта съд за печене. Аз пекох в застлана с хартия за печене керамична форма, на средна решетка, на 180° до медна коричка. Около 40 минути.

Това е. Имате чудесен ароматен портокалов сладкиш.


Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…