Пропускане към основното съдържание

Св.40 мъченици 9 март

На 9 март светата православна църква чества паметта на Св.40 мъченици.
В арменския град Севастия, по заповед на император Ликиний четиридесет войника, изповядващи Христовата вяра е трябвало да се поклонят на езически богове. Те отказали и били осъдени на мъченическа смърт. След като били бити и измъчвани, те пак не се отрекли от вярата си. Тогава било наредено да ги оставят цяла нощ в ледените води на езерото край града. Войниците издържали и това изпитание с изключение на един, който се затичал към брега и погинал. Над мъчениците засияла светлина и венци се спуснали над главите им. Пазачът им, впечатлен от чудото се присъединил към тях и те отново станали четиридесет. Рано на следващия ден всички загинали, телата им били изгорени на глада, а костите им хвърлени в реката. След три дни те се явили на сън на севастийския епископ и той наредил да им се приберат останките. Това станало около 320 г.
Празникът на Св.40 мъченици е свързан със славен момент от българската история. По случай победата си над император Теодор Комнин при Клокотница, която била извоювана на този ден - 9 март, българския владетел цар Иван Асен II построил в столицата си храма " Св.40 мъченици".
Този празник календарно стои най-близо до пролетното равноденствие. Той се тачи от жените за здраве на децата и овцете срещу болестта шарка. За това на този ден жените не работят особено нераждалите. Рано сутринта донасят прясна вода и я разплискват навсякъде.
С празника се свързва и поверието, че на този ден слънцето "се обръща на лято" и забива 40 нагорещени шиша в земята, и времето се затопля. Вярва се, че излизат всички гадини от дупките си и идват щъркелите. За обредното гонене на змиите и гущерите се пали огън и се прескача. Може и да се обиколи къщата три пъти със запален парцал. На този ден е забранено да се провлачва конец или да се споменава името на змиите.
В някои райони се приготвят 40 обредни хляба - младенци, които се раздават за здраве. В Западна България денят се тачи за здраве и на воловете.
Събират се и се вадят 40 охлюва или рака, посяват се 40 гнезда картофи, изпиват се 40 глътки вино или ракия.
На този ден момите сеят босилека. Окаченото на 1 март червено платно пред къщата се прибира, като от него през годината се реже плат и се зашива на дрехите на урочасани деца.
Имен ден празнуват Младен, Младенка, Денка, Денчо и производните им.
Бъдете здрави и весел празник!

Източник на текста: "Празници и обреди на българина", изд. ИК "ПАРНАС"
Източник на снимката: pravoslavieto.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Портокалов пай без блат и глутен

Този портокалов пай е божествен! Мнооооого вкусен, ви казвам. И много лесен. Идеята за него взех от фейсбук страницата - Tasty Gluten Free Cooking.

Необходими продукти:

2 портокала; 3 яйца; 1 чаена чаша оризово брашно; 1 течна ванилия; 2 супени лъжици кокосово масло; ½ чаена чаша подсладител. Аз използвах кафява захар.



Обелвате портокалите и ги слагате да омекнат на пара. Когато са готови, ги пасирате. Добавяте към пюрето от портокали, разбити три яйца, оризовото брашно,кокосовото масло,ванилията и избрания подсладител. Отново пасирате до еднородна смес и изсипвате в подходящ за целта съд за печене. Аз пекох в застлана с хартия за печене керамична форма, на средна решетка, на 180° до медна коричка. Около 40 минути.

Това е. Имате чудесен ароматен портокалов сладкиш.


Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…