Св.40 мъченици 9 март

На 9 март светата православна църква чества паметта на Св.40 мъченици.
В арменския град Севастия, по заповед на император Ликиний четиридесет войника, изповядващи Христовата вяра е трябвало да се поклонят на езически богове. Те отказали и били осъдени на мъченическа смърт. След като били бити и измъчвани, те пак не се отрекли от вярата си. Тогава било наредено да ги оставят цяла нощ в ледените води на езерото край града. Войниците издържали и това изпитание с изключение на един, който се затичал към брега и погинал. Над мъчениците засияла светлина и венци се спуснали над главите им. Пазачът им, впечатлен от чудото се присъединил към тях и те отново станали четиридесет. Рано на следващия ден всички загинали, телата им били изгорени на глада, а костите им хвърлени в реката. След три дни те се явили на сън на севастийския епископ и той наредил да им се приберат останките. Това станало около 320 г.
Празникът на Св.40 мъченици е свързан със славен момент от българската история. По случай победата си над император Теодор Комнин при Клокотница, която била извоювана на този ден - 9 март, българския владетел цар Иван Асен II построил в столицата си храма " Св.40 мъченици".
Този празник календарно стои най-близо до пролетното равноденствие. Той се тачи от жените за здраве на децата и овцете срещу болестта шарка. За това на този ден жените не работят особено нераждалите. Рано сутринта донасят прясна вода и я разплискват навсякъде.
С празника се свързва и поверието, че на този ден слънцето "се обръща на лято" и забива 40 нагорещени шиша в земята, и времето се затопля. Вярва се, че излизат всички гадини от дупките си и идват щъркелите. За обредното гонене на змиите и гущерите се пали огън и се прескача. Може и да се обиколи къщата три пъти със запален парцал. На този ден е забранено да се провлачва конец или да се споменава името на змиите.
В някои райони се приготвят 40 обредни хляба - младенци, които се раздават за здраве. В Западна България денят се тачи за здраве и на воловете.
Събират се и се вадят 40 охлюва или рака, посяват се 40 гнезда картофи, изпиват се 40 глътки вино или ракия.
На този ден момите сеят босилека. Окаченото на 1 март червено платно пред къщата се прибира, като от него през годината се реже плат и се зашива на дрехите на урочасани деца.
Имен ден празнуват Младен, Младенка, Денка, Денчо и производните им.
Бъдете здрави и весел празник!

Източник на текста: "Празници и обреди на българина", изд. ИК "ПАРНАС"
Източник на снимката: pravoslavieto.com

Коментари