Благовещение 25 март

Благовещение се празнува винаги на 25 март. Той е постоянен празник и винаги се чества по време на Великите пости.
На този ден архангел Гавриил бил изпратен от Бог в Назарет при Дева Мария, която била омъжена за Йосиф дърводелеца. Той и съобщил благата вест, че ще зачене непорочно син Господен и ще Го нарече Исус. Бог ще Му даде престола на Давид и Неговото царство ще бъде вечно.
В Евангелие на Лука се описва точно: "А на шестия месец бе изпратен от Бога Ангел Гавриил в галилейския град, на име Назарет, при една девица, сгодена за мъж, на име Иосиф, от дома Давидов; а името на девицата беше Мариам.
Ангелът влезе при нея и рече: радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените." Лука 1:26-28
*В шестия месец след като архангел Гавриил възвестил на свещеник Захария за рождението на свети Йоан Предтеча, същият Божий вестител бил пратен в Назарет при Дева Мария. Тая преблагословена Дева била сгодена за един благочестив човек, на име Йосиф, който произлизал, както и тя, от рода на цар Давид.
Ангелът се явил при пресветата Дева и казал: "Радвай се, благодатна! Благословена си ти между жените!"Смирената Дева се смутила от тия думи. Но ангелът продължил: "Не бой се, Марие, понеже ти намери благодат у Бога! И ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син, и ще Го наречеш Иисус. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и ще Му даде Господ Бог престола на отца Му Давид; и ще царува над дома Яковов навеки, и царството Му не ще има край." Пресвета Дева казала на ангела: "Как ще бъде това, когато аз мъж не познавам?" — Ангелът й отговорил: "Дух Светий ще слезе върху тебе и силата на Всевишния ще те осени. Затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий."
След това ангелът възвестил също така на пресвета Дева за радостта, обещана на сродницата й Елисавета.Ангелът си отишъл, а светата Дева се отправила в планинската страна, при сродницата си Елисавета, която си изпълнила с Дух Светий и я приветствала, наричайки я майка на Господа.
В календара на християнската църква този ден се чества от 7 век. Благовещение се празнува и в чест на обновлението на цялата природа и тъй като Дева Мария е символ на чистота, любов и грижа, на този ден се отдава и почит на майките.
Благовещение е голям празник. Вярва се, че на този ден идват прелетните птици. Затова на този ден всеки гледа да излезе от дома си сит и с пара в джоба, та ако закука кукувица, да бъде сит през цялата година. Има поверие, че на празника идват самодивите и започват игрите си.
На Благовещение пробиват ушите на малките момиченца, бележат агнетата и яретата, защото се вярва, че няма да ги боли. Садят се овощки и зеленчуци.
Срещу Благовец иманярите излизат да търсят заровени пари. Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите да събират прашец. Вярва се, че на този ден и най-силната отрова губи силата си.
На Благовещение обредно се гонят змии, гущери и бълхи, както на 1 и 9 март. Като прескачат огъня, момците нарочно си пърлят леко краката, за да не ги хапят гадините през лятото.
За здраве на този ден се позволява да се яде риба. На църква се отива с нова дреха, която става благословена и се носи по време на Великденските празници.
На Благовещение имен ден празнуват: Благовест, Благовеста, Благой, Благо, Благомир, Благородна и производните.
Здраве за всички и весел празник на празнуващите!
Източник на текста: "Празници и обреди на българина", изд. ИК " ПАРНАС", *pravoslavieto.com
Снимка:pravoslavieto.com