Пропускане към основното съдържание

Тодоровден

Тодоровден се празнува винаги в събота след Сирни заговезни. Св.Тодор се изобразява като ездач на бял кон и змееборец.
    Тодор е бил войник в Мала Азия.Като ревностен християнин се борел срещу идолопоклонничество. Отказал да принесе жертва на идолите и подпалил техен храм. За това си деяние бил изправен на съд. Той не се отрекъл от вярата си и бил хвърлен в тъмница, за да умре от глад. Нощем бил посещаван от ангели, които го поддържали. Осъден бил да бъде изгорен на клада. Сам се изкачил и издъхнал с молитва на уста.
50 години след смъртта му във Византия царувал Юлиян Отстъпника. Той ненавиждал християните и наредил всички храни да бъдат поръсени с кръвта от идолските жертви, та през първата седмица от Великия пост християните да се облажат. Св.Теодор се явил насън на архиепископа и му казал да не купува храна от пазара. През цялата седмица яли само варено жито. Ето за това Църквата отдава почит на Св.Теодор в първата събота на Великите пости с варено жито. По църковен канон смъртта му се отбелязва на 17 февруари.
Тодоровден в народните обичаи се празнува за здраве на конете. Нарича се още Конски великден. Рано сутрин жените омесват питки въм формата на конче или подкова, украсяват ги с орехови ядки, скилидки чесън и сол. Всяка гледа да раздаде питките си първа или да не е последна, защото се вярва, че който остане последен, конете му ще окраставеят.От обредните хлябове се слага малко в храната на конете. Раздава се и варена царевица.
Прави се надбягване с коне - кушия. Преди обед мъжете извеждат накичените си коне. Победителите получават награда, конят - юзда, а стопанинът - риза или кърпа. Победителят обикаля всички домове да честити Тодорица, а навсякъде мома или млада жена запоява коня с ненапита вода или вино.
Рано сутринта майките пък бързат до окъпят децата преди да са се "разтропали" конете, за да не ся разболеят. Преди надбягването жените си мият косите, като пускат във водата слама от яслите на конете, вързана с червен конец. Водата от миенето хвърлят на улицата след конете, понеже се вярва, че така косите ще растат дълги като конската опашка и няма да ги боли глава. Докато трае кушията, жените не работят.
Именници са Теодор/а, Тодор/ка и техните производни, както и Божидар/а и Божан/а, които са превод от гръцкото Теодор.
Източник на текста:"Празници и обреди на българина", изд. ИК "ПАРНАС"
Снимки: pravoslavieto.com, weheartit
Честита Тодорица и весел празник на празнуващите! Бъдете здрави!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Портокалов пай без блат и глутен

Този портокалов пай е божествен! Мнооооого вкусен, ви казвам. И много лесен. Идеята за него взех от фейсбук страницата - Tasty Gluten Free Cooking.

Необходими продукти:

2 портокала; 3 яйца; 1 чаена чаша оризово брашно; 1 течна ванилия; 2 супени лъжици кокосово масло; ½ чаена чаша подсладител. Аз използвах кафява захар.



Обелвате портокалите и ги слагате да омекнат на пара. Когато са готови, ги пасирате. Добавяте към пюрето от портокали, разбити три яйца, оризовото брашно,кокосовото масло,ванилията и избрания подсладител. Отново пасирате до еднородна смес и изсипвате в подходящ за целта съд за печене. Аз пекох в застлана с хартия за печене керамична форма, на средна решетка, на 180° до медна коричка. Около 40 минути.

Това е. Имате чудесен ароматен портокалов сладкиш.


Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…