Тодоровден

Тодоровден се празнува винаги в събота след Сирни заговезни. Св.Тодор се изобразява като ездач на бял кон и змееборец.
    Тодор е бил войник в Мала Азия.Като ревностен християнин се борел срещу идолопоклонничество. Отказал да принесе жертва на идолите и подпалил техен храм. За това си деяние бил изправен на съд. Той не се отрекъл от вярата си и бил хвърлен в тъмница, за да умре от глад. Нощем бил посещаван от ангели, които го поддържали. Осъден бил да бъде изгорен на клада. Сам се изкачил и издъхнал с молитва на уста.
50 години след смъртта му във Византия царувал Юлиян Отстъпника. Той ненавиждал християните и наредил всички храни да бъдат поръсени с кръвта от идолските жертви, та през първата седмица от Великия пост християните да се облажат. Св.Теодор се явил насън на архиепископа и му казал да не купува храна от пазара. През цялата седмица яли само варено жито. Ето за това Църквата отдава почит на Св.Теодор в първата събота на Великите пости с варено жито. По църковен канон смъртта му се отбелязва на 17 февруари.
Тодоровден в народните обичаи се празнува за здраве на конете. Нарича се още Конски великден. Рано сутрин жените омесват питки въм формата на конче или подкова, украсяват ги с орехови ядки, скилидки чесън и сол. Всяка гледа да раздаде питките си първа или да не е последна, защото се вярва, че който остане последен, конете му ще окраставеят.От обредните хлябове се слага малко в храната на конете. Раздава се и варена царевица.
Прави се надбягване с коне - кушия. Преди обед мъжете извеждат накичените си коне. Победителите получават награда, конят - юзда, а стопанинът - риза или кърпа. Победителят обикаля всички домове да честити Тодорица, а навсякъде мома или млада жена запоява коня с ненапита вода или вино.
Рано сутринта майките пък бързат до окъпят децата преди да са се "разтропали" конете, за да не ся разболеят. Преди надбягването жените си мият косите, като пускат във водата слама от яслите на конете, вързана с червен конец. Водата от миенето хвърлят на улицата след конете, понеже се вярва, че така косите ще растат дълги като конската опашка и няма да ги боли глава. Докато трае кушията, жените не работят.
Именници са Теодор/а, Тодор/ка и техните производни, както и Божидар/а и Божан/а, които са превод от гръцкото Теодор.

Източник на текста:"Празници и обреди на българина", изд. ИК "ПАРНАС"
Снимки: pravoslavieto.com, weheartit

Честита Тодорица и весел празник на празнуващите! Бъдете здрави!

Коментари