10 февруари - Св.Валентина и Харалампий, Чуминден

На 10 февруари Православната църква отдава почит на св.мъченици Валентина, Енафа и Павла, както и на св. Харалампий.
Св. мъченица Валентина Кесарийская е пострадала за Христовата вяра в Палестина през 308 г. при император Максимиан II Галерий от областния управител Фирмилиан, заедно със св. мъченици Енафа и Павла.
Валентина произхождала от град Кесария. Тя била благочестива девойка и дълбоковярваща християнка. Повод за нейната саможертва в името Христово става довеждането и в езическия храм, където тя трябвало да принесе дарове на божествата. Св. Валентина хвърлила камък срещу жертвеника и се обърнала с гръб към горящия върху него огън. Безмилостно я били и я осъдили на посичане с меч. Преди смъртта си светата девица благодарила на Господа, Който я укрепил в подвига.
И днес, пребивавайки на Небесата, св. Валентина е призвана да помага на всички, измъчвани за вярата, както и на тези, на които врагът на човешкото спасение всява помисли на съмнение и неверие. Медальон с иконата й пази носещия я от затъване в дяволски учения, запазвайки сърцето му в чистота и святост.
 Източник на текста: http//globalorthodoxy.com/2009-07-31-12-38-05/201-2009-07-31-12-42-16/60665-2011-02-10-11-50-30.html

Свети Харалампий живял през II век и бил епископ в Магнезия, Тесалия. Известен борец срещу идолопоклонничеството, той бил съден от езическите власти за това. След като отказал да се прекланя пред езическите символи, той бил осъден на жестоки наказания.Драли го жив, но станало чудо и раните му били изцелени. Като видели това, много езичници приели Християнството. Харалампий излекувал много хора със силата на вярата си. По заповед на император Септимий Север, той бил осъден на смърт. Завели го на мястото на екзекуцията, той вдигнал ръце в молитва и се помолил за всички хора. След тази молитва още преди мечът на палача да падне върху него, той починал. Бил на 113 години.
В българския народен календар този празник е известен като Чуминден. Връзката между чудесата на Св.Харалампий и омилостивяването на болестите е очевидна. Народът вярва, че на този ден той успял да хване чумата и да я окове в девет вериги.
На този ден не се работи. Жените сутрин омесват и опичат питки. На утринната служба в църквата отнасят мед за благословение, с който после намазват питките и ги раздават на децата за здраве и дълголетие. Медът, който остане се запазва за през годината като лек.

Източник: " Празници и обреди на българина", изд. ИК "ПАРНАС".

На този ден имен ден празнуват Валентина, Валентин, Валя, Вальо, Харалампий , Родосвет ( превод на Харалампий от гръцки) и техните производни. Да са живи и здрави именниците и техните близки! Весел празник!

Жани

Коментари