Пропускане към основното съдържание

Св.Трифон Зарезан

На 1 февруари по стар стил и/или на 14 февруари по нов стил честваме Свети Трифон Зарезан.
Смята се, че празника на Свети Трифон Зарезан е наследство на старите празненства в чест на древногръцкия бог на виното Дионисий, чийто празненства в негова чест били средата на февруари. Зарезан е първият пролетен празник на българите. Честват го лозарите,кръчмарите и любителите на вино. Основният обред е зарязването на лозята, която подсеща за приближаването на пролетта.
След празничната църковна служба, лозарите отиват в лозята на групи и водят със себе си свирач. Всеки носи със себе си прясно опечена пита, варена кокошка или наденица, бъклица с вино и шише светена вода. Всеки стопанин отрязва в своето лозе няколко пръчки от един или три корена, избрани в средата или ъглите на лозето и полива отрязаното място с вино,сякаш да напомни на лозата, че предназначението и е да отгледа много грозде за вино. Изричат се благословии за плодородие. Със светената вода се поръсват лозите, за да се предпазят от болести и уроки. Отрязаните пръчки се свиват на венчета, които лозарите носят на калпаците си, през рамо или ги отнасят вкъщи и ги слагат на домашната икона. След зарязването лъзарите правят обща трапеза в лозята с донесената храна, играят се хора и се пеят песни. Празникът продължава и след като се върнат в селото. Там лозарите си ходят по къщите и се черпят с вино. Обикновено празникът завърша в местната кръчма. Обредното зарязване се прави независимо какво е времето. След този ден при хубаво време редовно " се режат" лозята.
В Русенско, Разградско, Търновско, Плевенско и Врачанско,на Трифоновден се избира цар на лозята. Той трябва да е имотен, добър стопанин и късметлия, и ако през неговото "царуване" реколтата е добра, го преизбират. Царят зарязва и благославя. От лозята до селото го теглят на колесар или другите мъже го носят на рамене. Празникът завършва с общо угощение в дома му.
А кой е Св.Трифон? По църковния календар се чества на 1 февруари. Роден е около 225 г. в Мала Азия. Родителите му били дълбоко вярващи християни. Известен е с това, че само на 17-годишна възраст излекувал от душевна болест императорската дъщеря Гордиана. Преди това тя, без да го познава твърдяла, че само Трифон може да я излекува. Императорът станал много добър с християните.
По-късно, обаче след поредното гонение на христовите последователи, Трифон бил заловен и увещаван да се откаже от вярата си. Той не се съгласил и бил подложен на страшни мъчения. Преди да го убият, се обърнал на изток и благодарил за това, че бил удостоен с мъченически венец. В този миг издъхнал. Бил погребан в родното си село, както пожелал.
На този ден имен ден празнуват Трифон, Гроздан/а, Лозан/а и производните им. Да са живи и здрави имениците и техните близки! Весел празник на тях и на лозарите!
Източник: " Празници и обреди на българина", изд.ИК "ПАРНАС"

Коментари

Популярни публикации от този блог

Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…

Чудни зеленчуково-гъбени кюфтенца

Уникални! Мнооооого вкусни и лесни!
За 10 -на кюфтенца са ви нужни:
- 2 големи картофа;
- 2 големи моркова;
- 2 шепи гъби. ИЗползвах шиитаке. Много ми харесват и в момента се продават на добра цена в Лидл.
- 4 разбити яйца;
- 3 супени лъжици царевично брашно;
- сол на вкус;
- олио за намазване.

Настъргвате картофите, морковите и гъбите на ренде или в кухненски робот. Отцеждате от водата. Добавяте яйцата, брашното и овкусявате. Разбърквате добре. Застелете с хартия за печене тавичка. Намаслете с олио. Оформете кюфтенца и печете в предварително загрята фурна на 180 °, до зачервяване.

Любима рецепта♡♡♡
Жани