Св.Трифон Зарезан

На 1 февруари по стар стил и/или на 14 февруари по нов стил честваме Свети Трифон Зарезан.
Смята се, че празника на Свети Трифон Зарезан е наследство на старите празненства в чест на древногръцкия бог на виното Дионисий, чийто празненства в негова чест били средата на февруари. Зарезан е първият пролетен празник на българите. Честват го лозарите,кръчмарите и любителите на вино. Основният обред е зарязването на лозята, която подсеща за приближаването на пролетта.
След празничната църковна служба, лозарите отиват в лозята на групи и водят със себе си свирач. Всеки носи със себе си прясно опечена пита, варена кокошка или наденица, бъклица с вино и шише светена вода. Всеки стопанин отрязва в своето лозе няколко пръчки от един или три корена, избрани в средата или ъглите на лозето и полива отрязаното място с вино,сякаш да напомни на лозата, че предназначението и е да отгледа много грозде за вино. Изричат се благословии за плодородие. Със светената вода се поръсват лозите, за да се предпазят от болести и уроки. Отрязаните пръчки се свиват на венчета, които лозарите носят на калпаците си, през рамо или ги отнасят вкъщи и ги слагат на домашната икона. След зарязването лъзарите правят обща трапеза в лозята с донесената храна, играят се хора и се пеят песни. Празникът продължава и след като се върнат в селото. Там лозарите си ходят по къщите и се черпят с вино. Обикновено празникът завърша в местната кръчма. Обредното зарязване се прави независимо какво е времето. След този ден при хубаво време редовно " се режат" лозята.
В Русенско, Разградско, Търновско, Плевенско и Врачанско,на Трифоновден се избира цар на лозята. Той трябва да е имотен, добър стопанин и късметлия, и ако през неговото "царуване" реколтата е добра, го преизбират. Царят зарязва и благославя. От лозята до селото го теглят на колесар или другите мъже го носят на рамене. Празникът завършва с общо угощение в дома му.

А кой е Св.Трифон? По църковния календар се чества на 1 февруари. Роден е около 225 г. в Мала Азия. Родителите му били дълбоко вярващи християни. Известен е с това, че само на 17-годишна възраст излекувал от душевна болест императорската дъщеря Гордиана. Преди това тя, без да го познава твърдяла, че само Трифон може да я излекува. Императорът станал много добър с християните.
По-късно, обаче след поредното гонение на христовите последователи, Трифон бил заловен и увещаван да се откаже от вярата си. Той не се съгласил и бил подложен на страшни мъчения. Преди да го убият, се обърнал на изток и благодарил за това, че бил удостоен с мъченически венец. В този миг издъхнал. Бил погребан в родното си село, както пожелал.
На този ден имен ден празнуват Трифон, Гроздан/а, Лозан/а и производните им. Да са живи и здрави имениците и техните близки! Весел празник на тях и на лозарите!

Източник: " Празници и обреди на българина", изд.ИК "ПАРНАС"

Коментари