Бабинден

На 8 януари се отбелязва Бабинден. Свързан е с родилните обичаи и се смята за типично женски празник.
На този ден Православната църква отбелязва деня на преп. Доминика. Живяла през 4 в. по времето на император Теодосий Велики. Домника заедно с приятелката си Мавра и три прислужнички отишли в Цариград. И петте били езичници, но силно желаели да се покръстят. Патриарх Нектарий ги въвел в христовата вяря и ги посветил в дяконеси,а императорът, възхитен от преклонението им към Бога, им подарил земя край брега на морето. Там Домника и Мавра построили два манастира, които станали истинска школа за младите християни.
Бог осенил Домника с дарба за прозорливост и чудотворство. Тя лекувала болни, предсказвала бъдещето, имала власт над природните стихии. Доживяла до дълбока старост.
По естествен начин църковния празник се слял в народното съзнание с отбелязването на Бабинден.
Главни участници в този дълбок народен ден са тези, които дават живот, естествено жените и бабите, днес акушерките. Сутринта на празника бабата обхожда домовете, в които е бабувала, и носи червена вълна, мед и просо. Окъпва детето, ако е пеленаче, мазва малко мед на челото и залепва от вълната и просото, благославайки го:

Да се румениш кат тази вълна,
Да се годиш като туй просо,
Да се роиш като пчели по пчелишник.

Пак сутринта всяка жена отива в дома на бабата с варакосана китка, сапун, кърпа и вода. Целува и ръка, полива я да се измие и я закичва с китката. Бабата пък и дава малко червена вълна и залък със сол от приготвена от нея пита. По-късно жените отново идват, носейки нещо за ядене и дарове. Всички сядат около празничната трапеза, за която се е погрижила бабата. Яденето е съпроводено от много песни и шеги. Играе се хоро, което води бабата. После я водят на реката/чешмата и я окъпват, качена върху колесарка и украсена с нанизи от червени чушки и пуканки.
Имен ден празнуват Домника и Неделя.
Източник: " Празници и обреди на българина", изд. ИК " ПАРНАС".

В днешно време, Бабинден се е превърнал в професионален празник на всички акушери и акушер-гинеколози независимо дали са жени или мъже. Да са живи и здрави, и да помагат от сърце на жените да износват и раждат живи и здрави бебета! Честит празник!

Коментари