Пропускане към основното съдържание

Бабинден

На 8 януари се отбелязва Бабинден. Свързан е с родилните обичаи и се смята за типично женски празник.
На този ден Православната църква отбелязва деня на преп. Доминика. Живяла през 4 в. по времето на император Теодосий Велики. Домника заедно с приятелката си Мавра и три прислужнички отишли в Цариград. И петте били езичници, но силно желаели да се покръстят. Патриарх Нектарий ги въвел в христовата вяря и ги посветил в дяконеси,а императорът, възхитен от преклонението им към Бога, им подарил земя край брега на морето. Там Домника и Мавра построили два манастира, които станали истинска школа за младите християни.
Бог осенил Домника с дарба за прозорливост и чудотворство. Тя лекувала болни, предсказвала бъдещето, имала власт над природните стихии. Доживяла до дълбока старост.
По естествен начин църковния празник се слял в народното съзнание с отбелязването на Бабинден.
Главни участници в този дълбок народен ден са тези, които дават живот, естествено жените и бабите, днес акушерките. Сутринта на празника бабата обхожда домовете, в които е бабувала, и носи червена вълна, мед и просо. Окъпва детето, ако е пеленаче, мазва малко мед на челото и залепва от вълната и просото, благославайки го:

Да се румениш кат тази вълна,
Да се годиш като туй просо,
Да се роиш като пчели по пчелишник.

Пак сутринта всяка жена отива в дома на бабата с варакосана китка, сапун, кърпа и вода. Целува и ръка, полива я да се измие и я закичва с китката. Бабата пък и дава малко червена вълна и залък със сол от приготвена от нея пита. По-късно жените отново идват, носейки нещо за ядене и дарове. Всички сядат около празничната трапеза, за която се е погрижила бабата. Яденето е съпроводено от много песни и шеги. Играе се хоро, което води бабата. После я водят на реката/чешмата и я окъпват, качена върху колесарка и украсена с нанизи от червени чушки и пуканки.
Имен ден празнуват Домника и Неделя.
Източник: " Празници и обреди на българина", изд. ИК " ПАРНАС".

В днешно време, Бабинден се е превърнал в професионален празник на всички акушери и акушер-гинеколози независимо дали са жени или мъже. Да са живи и здрави, и да помагат от сърце на жените да износват и раждат живи и здрави бебета! Честит празник!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Портокалов пай без блат и глутен

Този портокалов пай е божествен! Мнооооого вкусен, ви казвам. И много лесен. Идеята за него взех от фейсбук страницата - Tasty Gluten Free Cooking.

Необходими продукти:

2 портокала; 3 яйца; 1 чаена чаша оризово брашно; 1 течна ванилия; 2 супени лъжици кокосово масло; ½ чаена чаша подсладител. Аз използвах кафява захар.



Обелвате портокалите и ги слагате да омекнат на пара. Когато са готови, ги пасирате. Добавяте към пюрето от портокали, разбити три яйца, оризовото брашно,кокосовото масло,ванилията и избрания подсладител. Отново пасирате до еднородна смес и изсипвате в подходящ за целта съд за печене. Аз пекох в застлана с хартия за печене керамична форма, на средна решетка, на 180° до медна коричка. Около 40 минути.

Това е. Имате чудесен ароматен портокалов сладкиш.


Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…