Пропускане към основното съдържание

Антоновден


На 17 януари честваме паметта на Св. Антоний Велики.
Св. Антоний Велики е роден около 251 г. в Египет в семейство на заможни и благочестиви родители. След смъртта им, когато бил на 20 г. той раздал имота си на бедни и започнал подвижничество. В началото живял в стара египетска гробница, където бил нападан от множество зверове - хора, животни и демони, но нищо не успяло да го уплаши. Когато станал на 35 г. минал отвъд Нил и заживял в планината при пълно усамотение, като зазидал входа на помещението си. Два пъти годишно му носели хляб,който пускали през покрива. Антоний бил надарен с чудотворство и прозорливост, заради силната си вяра и стоицизъм. Благодарение на него много езичници приели Християнството. Умира на 105-годишна възраст на 17 януари 356 г.
Народът вярва, че чествайки паметта на светеца, се предпазва от болести. Жените правят питки и ги намазват с мед. В Разградско има обичай две питки да се дадат на съседите, и една оставят на тавана за чумата. На този ден жените избягват да работят.
Антон е старо римско име и означава " безценен". Именници са Антон, Антония, Антоанета, Тони, Тончо, Тонка и други производни.
Източник: " Празници и обреди на българина", изд. ИК " ПАРНАС"
Да се слави името на светеца, на именниците весел празник и бъдете здрави!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Портокалов пай без блат и глутен

Този портокалов пай е божествен! Мнооооого вкусен, ви казвам. И много лесен. Идеята за него взех от фейсбук страницата - Tasty Gluten Free Cooking.

Необходими продукти:

2 портокала; 3 яйца; 1 чаена чаша оризово брашно; 1 течна ванилия; 2 супени лъжици кокосово масло; ½ чаена чаша подсладител. Аз използвах кафява захар.



Обелвате портокалите и ги слагате да омекнат на пара. Когато са готови, ги пасирате. Добавяте към пюрето от портокали, разбити три яйца, оризовото брашно,кокосовото масло,ванилията и избрания подсладител. Отново пасирате до еднородна смес и изсипвате в подходящ за целта съд за печене. Аз пекох в застлана с хартия за печене керамична форма, на средна решетка, на 180° до медна коричка. Около 40 минути.

Това е. Имате чудесен ароматен портокалов сладкиш.


Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…