Антоновден


На 17 януари честваме паметта на Св. Антоний Велики.

Св. Антоний Велики е роден около 251 г. в Египет в семейство на заможни и благочестиви родители. След смъртта им, когато бил на 20 г. той раздал имота си на бедни и започнал подвижничество. В началото живял в стара египетска гробница, където бил нападан от множество зверове - хора, животни и демони, но нищо не успяло да го уплаши. Когато станал на 35 г. минал отвъд Нил и заживял в планината при пълно усамотение, като зазидал входа на помещението си. Два пъти годишно му носели хляб,който пускали през покрива. Антоний бил надарен с чудотворство и прозорливост, заради силната си вяра и стоицизъм. Благодарение на него много езичници приели Християнството. Умира на 105-годишна възраст на 17 януари 356 г.

Народът вярва, че чествайки паметта на светеца, се предпазва от болести. Жените правят питки и ги намазват с мед. В Разградско има обичай две питки да се дадат на съседите, и една оставят на тавана за чумата. На този ден жените избягват да работят.
Антон е старо римско име и означава " безценен". Именници са Антон, Антония, Антоанета, Тони, Тончо, Тонка и други производни.

Източник: " Празници и обреди на българина", изд. ИК " ПАРНАС"

Да се слави името на светеца, на именниците весел празник и бъдете здрави!

Коментари