Ивановден

На 7 януари, Православната църква чества паметта на най-великия сред пророците, ревностно проповядващ идването на Месията, Св.Йоан Кръстител, наричан още Предтеча. Той бил връстник и бротовчед на Христос, син на Захари и Елисавета. Израстнал в Юдея и Галилея, където се прочул като проповедник. Увещавал хората да се покаят и да отворят душите си за Бога. Те му вярвали и му позволявали да ги кръщава. Предтеча е наречен, защото е пръв вестител, предшественик. Йоан постоянно напомнял, че ще дойде истинския Месия, който не с вода, а с Божи Дух и с огън кръщава.
На Ивановден християните рано сутринта донасят прясна вода, пълнят каци и в тях топят децата за здраве. На някои места къпят младоженците и Ивановците, които черпят, а който не иска да го къпят, се откупва с пари. На други места свещеникът рано сутринта хвърля кръста в реката и се изпълнява отново Йордановденския ритуал.
Светецът е покровител на кумството и побратамството и за това в този ден се оказва почит на кума, като му се носи месо, вино, кравай или подарък.
Трапезата на Ивановден е богата и разнообразна.
Имениците са Иван/а, Йоан/а, Ивайло, Ива, Ивайла, Йовко, Йонко, Жана и производните им.
Източник: " Празници и обреди на българина", изд. ИК " Парнас"
Здраве, щастие и благоденствие на празнуващите! Да ви е пълна трапезата, чиста съвеста и мирни мислите! Весел празник:)
Жани

Коментари