Пропускане към основното съдържание

Ивановден

На 7 януари, Православната църква чества паметта на най-великия сред пророците, ревностно проповядващ идването на Месията, Св.Йоан Кръстител, наричан още Предтеча. Той бил връстник и бротовчед на Христос, син на Захари и Елисавета. Израстнал в Юдея и Галилея, където се прочул като проповедник. Увещавал хората да се покаят и да отворят душите си за Бога. Те му вярвали и му позволявали да ги кръщава. Предтеча е наречен, защото е пръв вестител, предшественик. Йоан постоянно напомнял, че ще дойде истинския Месия, който не с вода, а с Божи Дух и с огън кръщава.
На Ивановден християните рано сутринта донасят прясна вода, пълнят каци и в тях топят децата за здраве. На някои места къпят младоженците и Ивановците, които черпят, а който не иска да го къпят, се откупва с пари. На други места свещеникът рано сутринта хвърля кръста в реката и се изпълнява отново Йордановденския ритуал.
Светецът е покровител на кумството и побратамството и за това в този ден се оказва почит на кума, като му се носи месо, вино, кравай или подарък.
Трапезата на Ивановден е богата и разнообразна.
Имениците са Иван/а, Йоан/а, Ивайло, Ива, Ивайла, Йовко, Йонко, Жана и производните им.
Източник: " Празници и обреди на българина", изд. ИК " Парнас"
Здраве, щастие и благоденствие на празнуващите! Да ви е пълна трапезата, чиста съвеста и мирни мислите! Весел празник:)
Жани

Коментари

Популярни публикации от този блог

Портокалов пай без блат и глутен

Този портокалов пай е божествен! Мнооооого вкусен, ви казвам. И много лесен. Идеята за него взех от фейсбук страницата - Tasty Gluten Free Cooking.

Необходими продукти:

2 портокала; 3 яйца; 1 чаена чаша оризово брашно; 1 течна ванилия; 2 супени лъжици кокосово масло; ½ чаена чаша подсладител. Аз използвах кафява захар.



Обелвате портокалите и ги слагате да омекнат на пара. Когато са готови, ги пасирате. Добавяте към пюрето от портокали, разбити три яйца, оризовото брашно,кокосовото масло,ванилията и избрания подсладител. Отново пасирате до еднородна смес и изсипвате в подходящ за целта съд за печене. Аз пекох в застлана с хартия за печене керамична форма, на средна решетка, на 180° до медна коричка. Около 40 минути.

Това е. Имате чудесен ароматен портокалов сладкиш.


Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…