Атанасовден, Среди зима

На 18 януари честваме паметта на Св.Атанасий Александрийски.
Всъщност Църквата е установила двукратно честване на св. Атанасий и в деня на смъртта му - 2 май, и на 18 януари съвместно със св. Кирил Александрийски, заради изключителната заслуга на двамата антиохийски светители в опазването на православното учение от арианската и несторианската ерес. Според народните традиции, на 18 януари се отбелязва деня на Светеца, който ще " извика" лятото.
Св.Атанасий е сред видните църковни писатели и проповедници. Роден през 295 г. в Александрия, Египет в семейство на бедни християни. На 24 г. става дякон. Бил духовен син и секретар на архиепископ Александър. След Никейския събор, Атанасий става известен богослов. Надживял петима императори, бил изпращан на заточение пет пъти, но нищо не сломило духа му. Написал много съчинения в защита на Христовата вяра.
Според народните поверия Св.Атанасий е победител на зимните студове и снегове. На този ден той се облича в копринена риза и отива в планината да вика лятото. Наричат го Среди зима, тъй като народът го  свързва с прелома в годишните времена от зима към лято. Оттук е известен и изразът " Атанас дойде, лятото дойде".
В Северна България се вярва, и че е защитник от чумата. Коли се черна кокошка и се раздава обреден хляб.
На този ден се устройват и наречените курбани за здраве. Четат се семейни служби в чест на светеца. Атанасовден е и еснафски празник на ковачите и железарите. Покровител и на скотовъдите.
На трапезата се слага кокошка и пита, намазана с мед за здраве.
Атанас, Атанаска, Таска, Таско и производните им честват имен ден на този ден! 
Източник: " Празници и обреди на българина", ИК " ПАРНАС", pravoslavieto.com
Весел празник на именниците и бъдете здрави!