Пропускане към основното съдържание

Атанасовден, Среди зима

На 18 януари честваме паметта на Св.Атанасий Александрийски.
Всъщност Църквата е установила двукратно честване на св. Атанасий и в деня на смъртта му - 2 май, и на 18 януари съвместно със св. Кирил Александрийски, заради изключителната заслуга на двамата антиохийски светители в опазването на православното учение от арианската и несторианската ерес. Според народните традиции, на 18 януари се отбелязва деня на Светеца, който ще " извика" лятото.
Св.Атанасий е сред видните църковни писатели и проповедници. Роден през 295 г. в Александрия, Египет в семейство на бедни християни. На 24 г. става дякон. Бил духовен син и секретар на архиепископ Александър. След Никейския събор, Атанасий става известен богослов. Надживял петима императори, бил изпращан на заточение пет пъти, но нищо не сломило духа му. Написал много съчинения в защита на Христовата вяра.
Според народните поверия Св.Атанасий е победител на зимните студове и снегове. На този ден той се облича в копринена риза и отива в планината да вика лятото. Наричат го Среди зима, тъй като народът го  свързва с прелома в годишните времена от зима към лято. Оттук е известен и изразът " Атанас дойде, лятото дойде".
В Северна България се вярва, и че е защитник от чумата. Коли се черна кокошка и се раздава обреден хляб.
На този ден се устройват и наречените курбани за здраве. Четат се семейни служби в чест на светеца. Атанасовден е и еснафски празник на ковачите и железарите. Покровител и на скотовъдите.
На трапезата се слага кокошка и пита, намазана с мед за здраве.
Атанас, Атанаска, Таска, Таско и производните им честват имен ден на този ден! 
Източник: " Празници и обреди на българина", ИК " ПАРНАС", pravoslavieto.com
Весел празник на именниците и бъдете здрави!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Портокалов пай без блат и глутен

Този портокалов пай е божествен! Мнооооого вкусен, ви казвам. И много лесен. Идеята за него взех от фейсбук страницата - Tasty Gluten Free Cooking.

Необходими продукти:

2 портокала; 3 яйца; 1 чаена чаша оризово брашно; 1 течна ванилия; 2 супени лъжици кокосово масло; ½ чаена чаша подсладител. Аз използвах кафява захар.



Обелвате портокалите и ги слагате да омекнат на пара. Когато са готови, ги пасирате. Добавяте към пюрето от портокали, разбити три яйца, оризовото брашно,кокосовото масло,ванилията и избрания подсладител. Отново пасирате до еднородна смес и изсипвате в подходящ за целта съд за печене. Аз пекох в застлана с хартия за печене керамична форма, на средна решетка, на 180° до медна коричка. Около 40 минути.

Това е. Имате чудесен ароматен портокалов сладкиш.


Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…