Южници-Верижници, Честни вериги на Св.Ап.Петър

От 5 в. насам, на 16 януари Православната и Католическата църква отбелязват преклонение пред честните вериги на Св.Ап.Петър.
След като Ирод Агрипа I убил Ап.Яков,хванал и Ап. Петър и го хвърлил в тъмница, където наредил да го пазят 16 войници. През тъва време християните непрестанно се молели за него. В последната му нощ преди да го убият,той бил окован във вериги и спял между двама войници. На вратата пазели стражи. Изведнъж станало светло! Явил се Ангел Господен и казал " Стани веднага!". Станало чудо и веригите сами паднали от ръцете на Петър. Ирод се разгневил и избил войниците, задето не могли да опазят Апостола.
След време учениците му се сдобили с тези вериги и ги предавали в поколенията като скъпа светиня. Чрез тях вярващите получавали изцеление.
Когато в Йерусалим дошла на поклонение императрица Евдокия, патриархът и връчил ценната реликва. Едната верига тя изпратила в цариградската църква " Св.Апостоли", а другата дала на дъщеря си Евдоксия,която построила храм.
Народът нарича този ден Южници-Верижници. Денят е посветен на "въженцата и верижките" в пряк и преносен смисъл. На него се празнува срещу светкавиците и гръмотевиците, които в народните представи са и въжета и вериги. На този ден се раздават за здраве колачета.
Източник: " Празници и обреди на българина", изд. ИК "ПАРНАС"

Коментари