Нова година, Васильовден и Сурваки

На осмия ден от рождението си, при своето обрязване Христос получава своето име Иисус. Тогава, в първия ден на Новата година се чества паметта на Св.Василий Велики. Той бил виден византийкки богослов, философ и писател, живял IV в. Той определя реда на нощните бдения и създава Василиевата Света литургия, която и до ден днешен се изпълнява по десет пъти годишно. Св.Василий я отслужва за последно на 1 януари 379 г. и същата вечер умира.
В народните обичай Васильовден се нарича Сурваки. В нощта срещу празника се слага богата обредна трапеза. Тя е третата кадена вечеря. Приготвят се блажни ястия. Прави се баница с късмети, в която се слага пара и дрянови клонки с пъпки, наречени за здравето, лозята, къщата и т.н.  На трапезата се слагат запазените от първото кадене ( Игнажден) сурово жито, орехи, свещ. Най-възрастния разчупва хляба, завърта три пъти баницата  и я разчупва на толкова парчета колкото са хората вкъщи. Парчето в повече се оставя за Св.Богородица.
Вечерята е разточителна и за основно ястие се прави или пълнено прасенце или пълнена пуйка. Традиционно българско блюдо на Нова година е пачата.
След прибирането на трапезата отново се запазват сурово жито, орехи, недогоряла свещ и пепелта от каденето. Дряновите клончета от късметите се хвърлят в огнището.
Ладуването е празничен новогодишен обред. Това е колективно гадаене за женитба, в което момите са главни участници.
Най-характерния български обичай на Нова година е сурвакането. Дечица обхождат домовете на близки хора и с украсена с пуканки, сушени плодове, дребни парички, кравайчета и разноцветни вълнени конци дрянова пръчка леко потупват по гърба всекиго, започвайки от най-възрастния. Едновременно с това изричат благословия:
" Сурва, сурва година,
Весела година,
Зелен клас на нива,
Голям грозд на лозе,
Жълт мамул на леса
Червена ябълка в градина,
Пълна къща с коприна,
Живо здраво догодина,
Догодина, до амина"
Сурваканите домакини даряват сурвакарчетата с кравайчета, сушени плодове,орехи и дребни подаръци.
На Васильовден посрещат гости и черпят за здраве всички, носещи име Васил, Василка, Веселин, Веселина.
Източник: " Празници и обреди на българина", изд. ИК " Парнас".
Честита Нова Година, мили читатели! Бъдете здрави! Желая ви щастие и сбъднати мечти! А на имениците - Честит имен ден и весел празник!

Коментари