Пропускане към основното съдържание

Публикации

Показват се публикации от Ноември, 2014

За това как духовенството и парите не трябва да имат съприкосновение

"Препятствията, изпитанията и мъките по пътя на Йога могат да бъдат отстранени в голяма степен с помощта на Гуру. ( Сричката гу означава "тъмнина", а ру- " светлина". Само този е Гуру, който отстранява тъмнината и донася просветление.....Той не е обикновен водач. Той е духовен учител, който учи на начин на живот, а не просто как да си изкарва препитанието. Той предава знание на Духа и този, който приема подобно знание, е шишя, ученик.)
...Гуру е лишен от егоизъм. Той предано води своя шишя към крайната цел без всякаква съблазън за слава и печалба."
Б.К.С. Айенгар
Това твърдение е описано от човек, посветил живота си на Йога. Беллур Кришнамачар Саундарараджа Айенгар е роден през 1918 г. в Индия и умира през 2014 г. Бил е болнав още в ранна детска възраст и за да подобри здравето си започва да се занимава активно с хатха йога на 16 години. Книгата му Светлина върху йога е може би най-обстойния труд  за системата Йога след Сутрите на Патанджали.
Макар и да н…

Винен кебап в зимната вечер

Като замирише на задушено и вино, когато навън е мрачно в пет следобед и без да има сняг и да не е настъпил декември все още, а навън въздухът да " щипе" и да искаш да се прибереш на топло, значи зимата е дошла:) А какво по-подходящо от винен кебап за вечеря и чаша отлежало червено вино, разбира се:)
Необходими продукти за винения кебап:
- 500 гр. телешко или свинско месо;
- 500 гр. доматено пюре;
- 1 с.л. олио;
- 50 гр.краве масло;
- 3 ч.л. нишесте;
- 2 моркова;
- 1 глава лук;
- 1/2 чаша червено вино;
- 1 ч.ч.ориз
- сол, черен пипер, дафинов лист,бахар

Правя и следните уточнения:
Когато готвите телешко, е хубаво да си го приготвите от предишната вечер. Аз правя така: наразвам го и го начуквам. След това го слагам в съд пълен с прясно мляко и го обърквам със счукан бахар и черен пипер. Престоява в хладилника една нощ  и на сутринта месото е готово за готвене.
Относно необходимото за кебапа червено вино, съм сложила половината на чашата, която е на снимката.
И така, нарязвате…

Фрикасе и календарчета в неделя

Днес си купих календарчета! От онези мъничките, които си ги носехме в портмонетата. От онова време, когато нямаше мултифункционални смартфони и електронни книги. Обичам да се връщам назад към корените, назад към истинските немодерни неща.
Купих си и женско списание-разстоварващо и пълно с безсмислици, но пък толкова свежо. Преди чаках определени дати в месеца, за да си купя определени издания и толкова се вълнувах:) Ставах сутрин и си казвах " О, днес е 15-ти! Задължително да мина покрай будката с вестници преди работа!". Взимах усмихната списанието и през обедната почивка с колежките разглеждахме, четяхме, коментирахме:) Представяте ли си каква емоция-само от едно списание! А сега всичко четем в нета. Харесват ми технологиите, трудно не си поглеждам телефона за повече от час, но простите неща като хартиена книга, календарче или списание за мен правят денят ти далеч по-усмихнат отколкото, ако са на екрана.
Преди няколко дни разбрах и че вегетарианството не е за мен. През ця…

Постни питки по случай празника на Св.Екатерина

На 24-ти ноември, Православната Църква почита Света Великомъченица Екатерина-покровителка на здравето и семейното огнище. По случая, сутрин жените омесват седем или девет питки, които раздават на децата и с тях се пресича пътя на болестите към дома.
Време на пост е и въпреки, че не го спазвам в момента ( макар че близо месец се докосвах до вегетарианството;), питките ги направих без животински продукти.
Необходими продукти:
- 500 гр. пшенично брашно;
- 300 мл.хладка питейна вода;
- 1 пакетче бакпулвер;
- 1 ч.л. захар;
- 1 ч.л. сода;
- 1 ч.л. сол;
- 2 с.л. оцет
Пресявате брашното и бакпулвера. Отделно в друг съд сипвате оцета и към него прибавяте содата, захарта и солта. Разбърквате  и заедно с водата смесвате всичко с брашното и бакпулвера. Омесвате хубаво тесто. Оставяте го да втаса за около час на топло. Разделяте на равни седем или девет части и си оформяте красиви малки питки.
Печете около половин час в умерена фурна. Аз ги пекох на около 150 градуса. Когато ги извадите, намажете …

Истината е някъде там

Ще чуете много мнения,ще ви казват много неща, ще ви блазнят с обещания и сигурност, че ако следвате нечий път гарантирано ще отидете в рая. Всъщност вече не е модерно да се ходи там:) Вече е модерно да си духовно извисен и няма нищо лошо в това...стига да не си плащаш за "услугата".
Аз чета Дънов и се интересувам от йога. Знам, че ако четеш чиклит и се забавляваш от време на време с вино и жива музика, това не те прави лош човек. Знам, че има време и място за всичко. Знам и че колкото повече се интересувам, толкова по-малко знам!
Навсякъде семинари, уъркшопове и практики как да бъдем щастливи. Продава ни се "знанието" за щастието срещу 50, 100, 200 лв...."Отключват" енергиите ни срещу определена сума! Казват ни, че ни обичат без да ни познават! Не ме разбирайте погрешно-от всичко в този свят, най-искрено вярвам в Любовта! В Любовта към семейството, близките, животните, природата, това, което правиш! Но не вярвам, че за да ти "отключат" Любовта…

Вкусна червена крем супа

Супата направо си отива към розовия цвят:) Досега винаги ми е била любима тиквенат, но откакто вкусих тази от цвекло, последната води класацията:)
Какво ви трябва:
- 1 голяма глава цвекло;
- 2 картофа;
- 50 гр. краве масло/кокосово масло;
- 1 литър питейна вода;
- сол на вкус.
Първо измивате и обелвате цвеклото. Нарязвате го на едри парчета и го слагате да се свари. При мен това стана много бавно. Някъде около два часа, като се налагаше да доливам вода. Трябва да се размекне добре.
Когато вече е готово, добавяте обелените и нарязани също на едро картофи да се сварят. След 10-на минути са готови.
Изливате внимателно водата от тенджерата в друг съд. Може да ползвате нея или да си сварите един литър друга в кана за преваряване. Слагате маслото при зеленчуците и ги оставяте да се задушат на тих огън за 5 минути. Махате тенджерата от котлона и го изключвате. Започвате да пасирате внимателно, като бавно доливате горещата вода. Количеството вода е в зависимост от предпочитанията ви за гъстот…

Зелен ориз с трицветна салата

В този хубав есенен ден, реших да приготвя за хапване ориз с лапад и салата с цвекло, ряпа и моркови. Яденето е идеално за хора, които постят и вегетарианци. Леко е, но и засищащо.
Необходими продукти за ориза:
- 2 чаени чаши ориз;
- 1 връзка лапад;
- 1 връзка магданоз;
- щипка джоджен;
- 2 супени лъжици олио за готвене;
- питейна вода;
- сол на вкус.
Измивате,изчиствате и нарязвате на лентички лапада. Аз го чистя, както ми е казала мама:) Сгъвам всяко листо по дължина и изразвам дръжките. Измивате и нарязвате и магданоза, който заедно с лапада и две супени лъжици слънчогледово олио го слагате да се задуши в тенджера на средносилна степен на котлона за около 10 минути като разбърквате от време на време, за да не загори. След това слагате и ориза заедно с щипка джоджен и посолявате. Когато варя ориз с съотношението ориз/вода е 1 към 3, т.е. за две чаши ориз ще ви трябват 6 чаши вода. Все пак зависи и от това дали искате яденето ви да има сос и дали предпочитате ориза да е по-размекнат.…

Крем супичка от карфиол и броколи

Този път ще ви запозная с много лесната крем супичка от карфиол и броколи. Идеална е за лека вечеря или обяд със свежа салата по ваш вкус.
Необходими продукти:
- 1 средноголям карфиол;
- 1 средноголямо броколи;
- 50 гр.краве масло или растително по ваш избор;
- 1 литър гореща питейна вода;
- сол, риган и мащерка.
Измивате, начупвате и слагате в тенджера с вода да се сварят зеленчуците. След като омекнат, изливате водата внимателно в друг съд или мивката, намалявате силата на котлона наполовина и връщате тенджерата с продуктите да се задушат заедно с маслото/олиото и по една щипка от изброените подправки. По желание може да се добави и ситно нарязан чесън.
През това време загрявате около литър вода/може да ползвате и тази от варенето. Лично аз не я ползвам, а докато се задушават зеленчуците, пускам да заври нова в каната за преваряване.
Разбърквате. Изсипвате толкова вода в зависимост от това колко гъста желаете да е вашата супа. 
Приятен апетит!

Ароматен ориз със зеленчуци, гъби и зелени подправки

Днес ми се прияде ориз със зеленчуци:) Не че има голяма философия в това ядене, но се поразрових в нета да разгледам вариации и попаднах на една рецепта за ориз със зеленчуци в глинен съд в сайта stefibozhilova.com. Аз реших да ползвам йенска тенджера и си дооформих ястието спрямо моя си вкус;) Това хапване е подходящо за вегетариянци,хора, които постят или просто искат да хапнат нещо лекичко.
Необходими продукти:
- 2 средноголеми тиквички;
- 3-4 моркова;
- шепа печурки;
- 2-3 стръка пресен лук;
- 1 червена чушка;
- 1 зелена чушка;
- шепа маслини без костилка;
- 1/2 чаена чаша ориз;
- олио за поръсване;
- розмарин, риган, мащерка, сол;
- вода.
Нарязвате зеленчуците и ги изсипвате в йенския съд. Прибавяте ориза, маслинките и подправките и разбърквате добре. Сол сложих съвсем мъничко:) Слагате вода колкото да покрие всичко равномерно, поръсвате с няколко капки олио и похлупвате с капака на съда. Когато готвите в йенска тенджера, включвате фурната след като сте сложили съда в нея. На моя…

Крем супа от тиквички и джинджифил

Голям любител съм на крем супите. И най-вече на тези от тиква. Днес обаче съм на вълна тиквички и джинджифил. Всъщност джинджифила в тази рецепта е колкото нокът, но аромата, който се носи от тенджерата е невероятно свеж:)
Започвам да публикувам рецепти без месо. Макар че вкъщи 3/4 от живущите настояват да им го готвя, за себе си смятам да го спра. Съображенията ми в друг пост ще бъдат публикувани. Наясно съм, че от мотивите ми следва и да спра млечните продукти, но това за сега не се случва и продължавам да ги консумирам....кой знае за в бъдеще:) Човек преминава през различни трансформации.
Ето и рецептата.
Необходими продукти:
-3 средноголеми тиквички;
-2 средноголеми картофа;
-малко парченце настърган джинджифил;
- 50 гр. краве масло/алтернатива е растително масло по избор;
- по една щипка индийско орехче и куркума. Мислих си и за кардамон, но не намерих в шкафа с подправки:(
Обелвате и нарязвате на едри парчета тиквичките и картофите. Слагате ги заедно с почистения и настърган д…