Бисквитена торта с фонданово покритие

Вкъщи тортите ми винаги са били на почит. Не ги докарвам много на вид, но факт е, че свършват бързо, което само говори по себе си:)
По повод украсяването им-не обичам да ползвам бои! Пробвала съм. Ефектно е, но съм чела само негативни неща за тяхното съдържание, и за това се въздържам.
Моята бисквитена торта е много лесна. Направих я за подарък за Никулден и размерът и трябваше да покрие двайсетина желаещи да си похапнат, така че заложих на правоъгълната форма. Редих я в тавичка от алуминиево фолио. Престоя в нея в хладилника една нощ, след това внимателно отрязах стените на тавичката и измъкнах цялата торта с помощта на шпатула и остър нож. Прехвърлих я върху хартия за печене и поставка, където я "облякох" с фондан. Важно е, хладилникът да е на по-ниска температура, за да стегнат бисквитите с крема, но не и до там,че да замръзне.
Необходими продукти за тортата:
- 3 пакета бисквити "Закуска";
- 3 кофички квасена сметана;
- 1/2 чаена чаша пудра захар;
- 100 гр. кокосови стърготини;
- ванилова есенция.
Необходими продукти за фондана:
- 4 чаени чаши пудра захар;
- 1/2 чаена чаша царевично нишесте;
- 1 супена лъжица желатин.
Кремът за тортата се прави като разбъркате сметаната, стърготините, захарта и ванилията.При развихрено въображение, може да добавите и още сухи съставки, например смлени бадеми, какао, брашно от рожков...всичко зависи от това какъв вкус целите да постигнете. Аз заложих на кокосовия:)
Ако разбивате сместта с миксер, внимавате да не е много енергично и да не е на висока степен, за да не се втечни сметаната.
Редите бисквитите, после крема и така три пъти като завършвате с крема, върху който после ще слепне фондана.Оставяте тортата една нощ в хладилник.
Правите си фондана като пресявате пудрата захар с нишестето. През това време слагате желатина в малко вода за около 5 минути да набъбне, а след това на котлона за съвсем кратко да се постопли малко. Внимавайте да не кипне.
В кладенче в пресятите захар и нишесте, изсипвате желатина. Обърквате хубаво с лъжица или шпатула, докато постигнете хомогенна смес. Ако е все още течно, добавете още пудра захар. Всъщност, ако искате да направите глазура/айсинг, използвате само две чаши пресята пудра захар. С тази смес със шприц можете да украсявате сладки, курабийки, мъфини и торти. Ако искате да направите захарно тесто/фондан, спазвате първоначалните пропорции. Капвате си на ръцете малко олио и започвате да месите енергично. Ако лепне може да използвате малко бяло брашно. След като сте омесили тестото добре можете да го съхранявате покрито с найлон в хладилник за седмица. Като решите да "облечете" тортата, го изваждате половин час предварително на стайна температура. Разсточвате си го и с вече оформения лист покривате тортата си. Добре заглаждате и изрязвате по крайщата. Моята фонданова торта винаги се получава леко "парцалена" ;)
Да ви е сладко и весел празник;)
Жани

Коментари