Игнажден и колачета:)

Всяка година на 20-ти декември, Православната църква почита паметта на Св. Игнатий Богоносец.
Апостолите на Христос веднъж спорели помежду си кой от тях е най-голям. Иисус Христос, повикал едно дете, прегърнал го, поставил го сред тях и казал:
"Ако не се обърнете и не станете като деца, няма да влезете в Царството небесно. Който се смири като това дете, той е по-голям в Царството небесно. И който приема едно такова дете в Мое име, Мене приема" (Матея 18:2-5).
Според преданието това дете е Игнатий Богоносец, който по-късно бил ученик на св. Йоан Богослов. Той е бил вторият по ред епископ на Антиохийската църква. През целия си живот служил на Христовата вяра и разпространявал сред християните идеята за единодушие и любов, както и да се пазят от лъжеучители. Император Траян организирал гонения срещу него и християните. Игнатий умира мъченически показно нападнат и разкъсан от лъвове,108 г.сл.Хр.
Вярва се, че на този ден са започнали родилните мъки на Богородица. С този ден започват коледните празници.Коледарите разучават песните.
В миналото се е приемало и, че на Игнажден започва новата година.Свързва се със зимното слънцестоене.
Първият човек, който прекрачи дома на този ден, се нарича полазник. Смята се, че какъвто е човека, такава и ще е годината занапред. Полазника трябва да се гости с плодове.
На Игнажден традиционно се ядат постни ястия, като най-често се правят колаци.
Поверието гласи, че на този ден не бива да се работи.Не се пере, не се изнася нищо от къщи, не се взима или дава заем.Не се вари боб, за да няма градушка.В огнището се слагало голямо дърво Бъдник, с което се викала Бъдни вечер.
На този ден имен ден празнунат Игнат, Игната, Игнатий, Игно, Игньо, Иго, Игон, Ига, Игнатка, Игне, Искра, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Оги, Огнемир, Огнемира, Светла.
Относно колачетата/обредните хлебчета. Формата им може да бъде различна - кравайчета, осморки, гевречета, малки питки. В някои крайща на България ги приготвят плоски върху сач/тиган. Майка ми казва, че трябва да се варят, а в повечето случаи срещах, че се пекат. Аз избрах да ги направя във форма на гевречета като ги запека.
Въпреки постната традиция, използвах яйце - както в тестото, така и за намазване. Важно е да ги правите с бяло богато на глутен брашно, за да  се получи разтегливо тесто, а не да се рони.
Рецептата, която използвах е следната:
- 500 гр. бяло брашно;
- 1 ч.л. сол;
- 1 ч.л. захар;
- 2 яйца;
- 1 пакетче суха мая;
- 200 мл. питейна вода;
- олио за намазване.
Пресявате си брашното и правите кладенче. В него слагате захарта, солта, маята и едното яйце. Разбърквате и с водата омесвате тесто. Месите на набрашнена повърхност около 10 минути. Разточвате, намазвате с олио, правите топка и оставяте да втаса за 20 минути. Аз го сложих в мултикукъра на програма печене на 60° за 20 минути.
След това разточвате отново, разделяте на осем равни части и оформяте топки. От всяка правите усукани гевречета. Редите ги в тавичка със застлана хартия за печене. Вече наредените колачета, намазвате с разбито яйце и надупчвате с вилица. Печете двайсетина минути в предварително загрята фурна на 160°. Като ги извадите, ги намазвате с малко олио, поръсвате ги с малко водичка  и ги завивате в кърпа. Честито! В къщата ви вече ухае на топъл хляб:)
Светъл празник, здраве за всички и нека само добри хора ви полазват!

Коментари