Пропускане към основното съдържание

Игнажден и колачета:)

Всяка година на 20-ти декември, Православната църква почита паметта на Св. Игнатий Богоносец.
Апостолите на Христос веднъж спорели помежду си кой от тях е най-голям. Иисус Христос, повикал едно дете, прегърнал го, поставил го сред тях и казал:
"Ако не се обърнете и не станете като деца, няма да влезете в Царството небесно. Който се смири като това дете, той е по-голям в Царството небесно. И който приема едно такова дете в Мое име, Мене приема" (Матея 18:2-5).
Според преданието това дете е Игнатий Богоносец, който по-късно бил ученик на св. Йоан Богослов. Той е бил вторият по ред епископ на Антиохийската църква. През целия си живот служил на Христовата вяра и разпространявал сред християните идеята за единодушие и любов, както и да се пазят от лъжеучители. Император Траян организирал гонения срещу него и християните. Игнатий умира мъченически показно нападнат и разкъсан от лъвове,108 г.сл.Хр.
Вярва се, че на този ден са започнали родилните мъки на Богородица. С този ден започват коледните празници.Коледарите разучават песните.
В миналото се е приемало и, че на Игнажден започва новата година.Свързва се със зимното слънцестоене.
Първият човек, който прекрачи дома на този ден, се нарича полазник. Смята се, че какъвто е човека, такава и ще е годината занапред. Полазника трябва да се гости с плодове.
На Игнажден традиционно се ядат постни ястия, като най-често се правят колаци.
Поверието гласи, че на този ден не бива да се работи.Не се пере, не се изнася нищо от къщи, не се взима или дава заем.Не се вари боб, за да няма градушка.В огнището се слагало голямо дърво Бъдник, с което се викала Бъдни вечер.
На този ден имен ден празнунат Игнат, Игната, Игнатий, Игно, Игньо, Иго, Игон, Ига, Игнатка, Игне, Искра, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Оги, Огнемир, Огнемира, Светла.
Относно колачетата/обредните хлебчета. Формата им може да бъде различна - кравайчета, осморки, гевречета, малки питки. В някои крайща на България ги приготвят плоски върху сач/тиган. Майка ми казва, че трябва да се варят, а в повечето случаи срещах, че се пекат. Аз избрах да ги направя във форма на гевречета като ги запека.
Въпреки постната традиция, използвах яйце - както в тестото, така и за намазване. Важно е да ги правите с бяло богато на глутен брашно, за да  се получи разтегливо тесто, а не да се рони.
Рецептата, която използвах е следната:
- 500 гр. бяло брашно;
- 1 ч.л. сол;
- 1 ч.л. захар;
- 2 яйца;
- 1 пакетче суха мая;
- 200 мл. питейна вода;
- олио за намазване.
Пресявате си брашното и правите кладенче. В него слагате захарта, солта, маята и едното яйце. Разбърквате и с водата омесвате тесто. Месите на набрашнена повърхност около 10 минути. Разточвате, намазвате с олио, правите топка и оставяте да втаса за 20 минути. Аз го сложих в мултикукъра на програма печене на 60° за 20 минути.
След това разточвате отново, разделяте на осем равни части и оформяте топки. От всяка правите усукани гевречета. Редите ги в тавичка със застлана хартия за печене. Вече наредените колачета, намазвате с разбито яйце и надупчвате с вилица. Печете двайсетина минути в предварително загрята фурна на 160°. Като ги извадите, ги намазвате с малко олио, поръсвате ги с малко водичка  и ги завивате в кърпа. Честито! В къщата ви вече ухае на топъл хляб:)
Светъл празник, здраве за всички и нека само добри хора ви полазват!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Портокалов пай без блат и глутен

Този портокалов пай е божествен! Мнооооого вкусен, ви казвам. И много лесен. Идеята за него взех от фейсбук страницата - Tasty Gluten Free Cooking.

Необходими продукти:

2 портокала; 3 яйца; 1 чаена чаша оризово брашно; 1 течна ванилия; 2 супени лъжици кокосово масло; ½ чаена чаша подсладител. Аз използвах кафява захар.



Обелвате портокалите и ги слагате да омекнат на пара. Когато са готови, ги пасирате. Добавяте към пюрето от портокали, разбити три яйца, оризовото брашно,кокосовото масло,ванилията и избрания подсладител. Отново пасирате до еднородна смес и изсипвате в подходящ за целта съд за печене. Аз пекох в застлана с хартия за печене керамична форма, на средна решетка, на 180° до медна коричка. Около 40 минути.

Това е. Имате чудесен ароматен портокалов сладкиш.


Картофени мъфини

Тези чудни картофени кексчета са разбира се лесни и бързи за приготвяне, а освен това са и много подходящи за обяд, когато сме навън, за училищна или офис кутия.
Необходими продукти за 20-на бройки:
5-6 средно големи картофа; шепа нарязан салам; 3 яйца; ⅓ чаена чаша царевично брашно; 50 гр.краве масло; 50 гр.сирене; подправки  според вкуса.
Първото нещо, което трябва да направите е да сварите картофите и да ги намачкате след това на пюре. Овкусявате с подправки, които харесвате. Добавяте яйцата, маслото, сиренето и брашното и обърквате до хомогенна смес. Може да замените сиренето с извара или друг вид. Брашното - също, но аз предпочитам безглутеново и за това използвах царевично.



Изсипвате сместта във формички за мъфини и печете загрята фурна на 200° до златист загар.




Безглутенови лимонови мъфини

За мен това са най-вкусните мъфини, които някога съм опитвала! Много деликатни и пухкави отвътре. С аромат на лимон и ванилия, толкова уютни - иска ти се хем да ги ядеш,хем само да ги гледаш. Текстурата е като памук,а вкусът - завладяващ. Без глутен. Без захар.

Необходими продукти за 20 броя лимонови мъфина: 1 и ½ чаена чаша оризово брашно; ½ пакетче бакпулвер; кората и сокът на един лимон; 1 течна ванилия; 2 яйца; 100 гр.меко краве или кокосово масло; ½  чаена чаша разстопен мед; шепа стафиди.
Всичко както винаги е лесно и бързо. Смесвате брашното и бакпулвера. В отделна купа разбивате яйцата с меда и маслото. Обърквате всички съставки  заедно с ванилията и лимоновия сок и настъргана кора. Изсипвате в подходящи за мъфини формички. Печете на 180° на средна решетка докато кексчетата не се разпукат. Ако искате ги проверете с клечка за зъби, ако е суха - са готови. Стафидите ги сложих върху всяко по отделно да потънат, но вие може и да ги объркате в сместта.
Ами това е! Аз сега си мисля как искам да…