Ароматен ориз със зеленчуци, гъби и зелени подправки

Днес ми се прияде ориз със зеленчуци:) Не че има голяма философия в това ядене, но се поразрових в нета да разгледам вариации и попаднах на една рецепта за ориз със зеленчуци в глинен съд в сайта stefibozhilova.com. Аз реших да ползвам йенска тенджера и си дооформих ястието спрямо моя си вкус;) Това хапване е подходящо за вегетариянци,хора, които постят или просто искат да хапнат нещо лекичко.
Необходими продукти:
- 2 средноголеми тиквички;
- 3-4 моркова;
- шепа печурки;
- 2-3 стръка пресен лук;
- 1 червена чушка;
- 1 зелена чушка;
- шепа маслини без костилка;
- 1/2 чаена чаша ориз;
- олио за поръсване;
- розмарин, риган, мащерка, сол;
- вода.
Нарязвате зеленчуците и ги изсипвате в йенския съд. Прибавяте ориза, маслинките и подправките и разбърквате добре. Сол сложих съвсем мъничко:) Слагате вода колкото да покрие всичко равномерно, поръсвате с няколко капки олио и похлупвате с капака на съда. Когато готвите в йенска тенджера, включвате фурната след като сте сложили съда в нея. На моята печка са изтрити градусите и мога да ви кажа само, че я пуснах на средна степен за около 40 минути без обдухване.
Айде, почвайте да майсторите и добър апетит:)

Коментари