За това как духовенството и парите не трябва да имат съприкосновение

"Препятствията, изпитанията и мъките по пътя на Йога могат да бъдат отстранени в голяма степен с помощта на Гуру. ( Сричката гу означава "тъмнина", а ру- " светлина". Само този е Гуру, който отстранява тъмнината и донася просветление.....Той не е обикновен водач. Той е духовен учител, който учи на начин на живот, а не просто как да си изкарва препитанието. Той предава знание на Духа и този, който приема подобно знание, е шишя, ученик.)
...Гуру е лишен от егоизъм. Той предано води своя шишя към крайната цел без всякаква съблазън за слава и печалба."
Б.К.С. Айенгар
Това твърдение е описано от човек, посветил живота си на Йога. Беллур Кришнамачар Саундарараджа Айенгар е роден през 1918 г. в Индия и умира през 2014 г. Бил е болнав още в ранна детска възраст и за да подобри здравето си започва да се занимава активно с хатха йога на 16 години. Книгата му Светлина върху йога е може би най-обстойния труд  за системата Йога след Сутрите на Патанджали.
Макар и да не съм много напреднала в усвояването на асаните ( които са малка част от Йога), тази книга е често в моите ръце.
Цитатът, който публикувах, ме накара да се замисля за това как духовенството и парите не трябва да имат съприкосновение.
Аз съм Православна Християнка и се интересувам от източни религии и философии от любопитство. Йога не е религия. Тя е начин на живот и често противоречи на възприетия от мен.
Става въпрос за друго, обаче.
Напоследък има много семинари и все повече книги се издават на "духовна" тематика. Слагам кавички, да. Няма как да е духовно нещо след като ще платиш определена сума пари, за да ти се покаже Пътят.
При едно от кръщенията в моето семейство, попът не спря да се извинява, че трябва да се плати такса. Обясни, че това е за поддръжка на църквата и т.н. и да, и той е на заплата.
Има много, които злоупотребяват. Единствените книги които си купувам на духовна тематика са на Дънов, който няма как да е на печалба в момента. Веднъж си купих и една книга за Рейки, в която намерих интересна информация, но ми стана неприятно като прочетох в нея, че срещу определена такса се "отключва" Рейки енергията в теб. Някак си, пак попаднах на " комерсиално духовна" книга. После разбрах, че наистина хората плащат за такова " отключване". Даже имало и временно срещу половин цена.
Рейки е универсалната жизнена сила, Божествената енергия. В Индия я наричат Прана, а в Християнството Светия дух. И ако трябва да даваме пари, за да може някой да ни "упълномощи" в нея, Раят ще го закъса:)
Същото е с всички "прогледнали" автори, които срещу определена цена ти "даряват" щастие.
Наскоро в страницата си Фабрика за мечти написах, че когато умът ми не разбира, сърцето ми избира. Със сърцето си всеки човек може да усети дали някой иска да го подведе. Аз така усещам нещата.

Коментари